Suomalainen Maaseutu

Yrittäjyys esillä Finnmetkossa: "Jatkuvasti kiristyvä lupa- ja säädösviidakko herättää rakentavan reipasta keskustelua"

Järjestyksessään 17. Finnmetko 2018 on Suomen suurin konealan tapahtuma.
Markku Vuorikari
Erkki Eilavaara sanoo, että lisääntyvä puuntarve Suomessa vaatii kalustoa niin metsään kuin maantiellekin.

Ensimmäinen Metko oli varsin vaatimaton, muutaman sadan ihmisen tapahtuma. Kolmessa vuosikymmenessä se on kasvanut noin 35 000 kävijän ja yli 400 näytteilleasettajan kolmipäiväiseksi suurnäyttelyksi.

Tutkimuksen mukaan Metkon kävijät ovat poikkeuksetta alan ammattilaisia. Metko on kiistatta myös maamme kansainvälisin konenäyttely, sillä sekä näyttelyvieraista että näytteilleasettajista melkoinen osa tulee Suomen ulkopuolelta.

Syitä Finnmetkon kasvuun on useita. 19 vuotta Metkon järjestämisessä mukana ollut näyttelyjohtaja Erkki Eilavaaran mukaan yksi tärkeimmistä seikoista on sujuva yhteistyö kaikkien mukana olevien tahojen kanssa. Alihankkijoiden toiminta on hioutunut huippuunsa ja Finnmetkon omat ammattilaiset osaavat hommansa. Yhteistyö Jämsän kaupungin ja koulutusyhtymä Gradian Jämsänkosken yksikön kanssa on myös toiminut mallikelpoisesti.

Eilavaara sanoo, että lisääntyvä puuntarve Suomessa vaatii kalustoa niin metsään kuin maantiellekin. Tapahtuma ei ole ollut pitkään aikaan pelkkä metsäkonenäyttely, sillä maanrakennus-, bioenergia ja kuljetusala ovat tulleet voimalla mukaan.

Metsäteollisuus arvioi, että vuotuiset hakkuut kasvavat lähivuosina merkittävästi nykyisestä tasosta. Kasvavan puumäärän hakkaaminen ja kuljettaminen vaatii aiempaa monipuolisempaa kalustoa. Puuta on korjattava entistä enemmän ensiharvennuksilta ja nimenomaan pehmeäpohjaisilta harvennusleimikoilta.

Eilavaara tietää kokemuksesta, että pehmeiden maiden puunkorjuu on nyt ja tulevilla kerroilla vahvasti esillä Finnmetkossa. Tälläkin kertaa näytteillä on useiden kone- ja laitevalmistajien telauutuuksia.

Monet Metkossa vierailevat yrittäjät ovat mukana useammalla eri sektorilla. Yrittäjyys yhdessä yrityksen hallitun ja terveen kasvattamisen kanssa ovat Metkon pääteemoja. Eilavaara toteaa, että vaatimusten ja vastuiden jako tarvitsee niin ikään selkeyttämistä, sillä kaikkea asioita ei voida automaattisesti kaataa yrittäjän vastuulle.

"Jatkuvasti kiristyvä lupa- ja säädösviidakko herättää tänä vuonna rakentavan reipasta keskustelua ammattilaisten keskuudessa. Onkin perusteltua kysyä, onko kaikista pätevyyskorteista ja hyväksynnöistä yrittäjälle ja työntekijälle todellista lisäarvoa", Eilavaara sanoo.

Käytännönläheisyys on aina ollut olennainen osa Finnmetkoa. Metsä- sekä maanrakennuskoneiden työnäytökset yhdessä biomassan haketus- ja murskausnäytöksien kanssa antavat näyttelyvieraille todellisen kuvan koneista ja laitteista.

Hakkuunäytöksiin on varattu kaksi aluetta. Kymmenen hehtaarin leimikko on Haaralankankaalla noin kilometrin päässä näyttelyalueelta. Yleisön vaivaton liikkuminen on otettu huomioon, sillä alueelle on edestakainen maksuton bussikuljetus. Toinen puunkorjuuntyönäytösalue on kooltaan kuuden hehtaarin pala järeää männikköä, mikä harvennetaan näytöksessä. Leimikko on keskellä näyttelyaluetta.

Seminaarejakin pidetään muutama, mutta Eilavaaran mukaan Metkon luonne on enemmänkin henkilökohtainen kanssakäyminen. Ollaan omalla porukalla katsomassa alan uutuuksia ja tavataan tuttuja ammattilaisia sekä tehdään kauppaa koneista ja tarvikkeista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Finnmetko ylsi lähes odotusten mukaiseen kävijämäärään

Koneyrittäjillä huoli kannattavuudesta – liikevaihto laskee metsäteollisuuden hakkuubuumista huolimatta

Porilainen kasvattaa mallistoaan – Sampo-Rosenlewilta kolme uutta metsäkonetta