Suomalainen Maaseutu

Hakeyritys tuottaa kotimaista energiaa kolmesta maakunnasta – hyvästä rangasta syntyy tunnissa jopa 150 kuutiota haketta

Kotimaiseen energiaan panostava Hakeurakointi Palojärvi Oy investoi haketuskapasiteettiin ja toimitusvarmuuteen. Yrityksen käyttöön tuli toinen itse koottu autohakkuri.
Inka Palojärvi

Hakeurakointi Palojärvi Oy:n uusi autohakkuri on koottu yrityksen omana työnä ja omissa tiloissa. Kokoamisen kanssa tuli hieman kiire, sillä hakkuritoimitus viivästyi parisen kuukautta. Kokoamisesta ovat vastanneet toinen yrityksen osakkaista Esa Palojärvi (vas.) ja yrityksen työntekijä Jaakko Korpi.

Yrityksen pajalla Kauhavan Kortesjärvellä on eletty mielenkiintoisia hetkiä, kun käyttöön on juuri saatu uusi autohakkuri. Finnmetkossakin esiteltävä autohakkuri on yritykselle jo toinen, sillä vastaavanlainen otettiin käyttöön neljä vuotta sitten.

Hakkurihankinnoissa yritys on kulkenut omia teitään. Kumpikin autohakkuri sekä aiemmat kaksi traktorihakkuria on koottu yrityksen omalla pajalla.

"Kun hankkii itse komponentit ja osaamista on omasta takaa, hakkurista tulee juuri sellainen kuin haluaa. Tämänhintaisessa koneessa se tuo myös säästöjä valmiina ostettavaan verrattuna", sanoo yrityksen pääosakas Jussi Palojärvi.

Toisena omistajana on hänen veljensä Esa Palojärvi, joka yhdessä yrityksen työntekijän Jaakko Korven kanssa on koonnut hakkurin.

Autohakkuri on rakennettu uuden, hakkurille räätälöidyn MAN-kuorma-auton alustalle. Hakkurina on Mus-Maxin vähän käytetty, malliston toiseksi suurin versio WT11. Uusi kuormain tuli Keslalta.

Hankinnan jälkeen haketukset tehdään Palojärven mukaan pääsääntöisesti autohakkureilla. Traktorihakkureihin verrattuna niitä on helpompi liikuttaa, sillä osa haketuksista tapahtuu asiakkaiden luona näiden rangoista.

Asiakashaketusten lisäksi yrityksellä on myös suoria haketoimituksia lähinnä pienemmille kunnallisille lämpölaitoksille ja yhä enemmän isoille maatiloille. Haketettavat rangat yritys ostaa sekä pysty- että hankintakaupalla ja hakkauttaa puut ostopalveluna. Vuosittain haketettavaksi kokonaismääräksi Palojärvi laskee vajaat 100 000 irtokuutiota.

"Haketusmäärät eivät tuplaannu uuden autohakkurin ansiosta. Nyt pystymme sen sijaan palvelemaan paremmin ja vastaamaan kysyntään, eikä töitä tarvitse enää tehdä öisin ja viikonloppuisin. Myös toimitusvarmuus paranee, hän listaa hyötyjä."

Pitkälle automatisoidun rumpuhakkurin suurin hyöty onkin tehokkuus, sillä hakkurin yli metrinen syöttöaukko vetää reilusti yli puolimetrisen puun. Tehoa täydentää lisäksi rakenne: rummussa rouhii 14 terää ja kaikki komponentit syöttökuljetinta myöten ovat terästä. Itävaltalaisvalmisteisen merkin kotimarkkinoilla haketettava puu kun on kovaa, joten koneen on kestettävä.

"Keskimäärin tunnissa pääsee noin 100 hakekuutioon, mutta hyvästä rangasta haketta voi syntyä 130, jopa 150 kuutiota", Jussi Palojärvi sanoo.

Monipuolisesti kotimaista energiaa

Hakeurakointi Palojärvi Oy on monipuolinen kotimaisen energian tuottaja. Tilalla aloitettiin haketus maatalouden ohessa 1980-luvulla, ja Jussi Palojärvi seurasi isänsä jälkiä hakeyrittäjänä jo 16-vuotiaana. Nykyisin haketus on omana osakeyhtiönään erillään kasvinviljelytilasta.

Yritys toimii noin sadan kilometrin säteellä Kortesjärveltä eli Etelä-Pohjanmaalla sekä osassa Keski-Pohjanmaata ja Keski-Suomea.

Turvetta on nostettu tilan soilta jo kymmenkunta vuotta, ja pääosa turpeesta menee yhdelle kunnalliselle lämpölaitokselle. Yritys työllistää kolme ulkopuolista työntekijää lähes ympärivuotisesti, mutta turpeen nostokaudella tuplasti enemmän ja lisäksi perheen pojat.

Yrityksellä on ollut vuodesta 2007 lähtien Kauhavalla kaksi lämpöyrittäjyyskohdetta. Jussi Palojärven mukaan ainoastaan lämpöyrittäjyyttä on nykyisellä kapasiteetilla mahdollista laajentaa, jos sopivia kohteita löytyy lähiseudulta.

Vuodesta 2014 alkaen hän on ollut yksi neljästä osakkaasta Tuuliveikot Oy:n Kortesjärvellä sijaitsevassa 2,5 megawatin tuulivoimalassa.

Lue lisää

Hakeyrittäjän toive voimaloille: ”Kotimaiseen hakkeeseen pitää olla valmis sitoutumaan puolta vuotta pitemmäksi ajaksi” – Suomeen virtaa tuontihaketta turpeen korvaajaksi

Turve pöllyää jo Pöytyällä – urakoitsijankin vappu kuluu työn merkeissä

Sateet riesana turvekentillä

Surkea turvekesä–"näin huonoa ei ole vielä ollut"