Suomalainen Maaseutu

Hannu Tuunanen on nähnyt maatalouden rakennemuutoksen: "Parhaana vuonna asensin 17 putkilypsylaitteistoa, ja nyt saattaa vuodelle tulla yhden laitteiston asennus"

Yrittäjäksi Tuunanen ryhtyi vuonna 1988. Siitä lähtien hän on toiminut Pellon Groupin maatalouskoneiden ja -laitteiden asentajana ja huoltajana.
Ilpo Paananen
Huoltomies tarvitsee tilavan pakettiauton ja kunnon laatikostot nippeleiden kuljettamiseen. Hannu Tuunasen pakettiauto on viisiovinen ja tavaratilaan pääsee takaa ja molemmilta sivuilta.

Hannu Tuunanen aloitti erilaisten maatalouskoneiden ja -laitteiden asennukset ja huollot maatalouskonekorjaajan koulutuksen työharjoittelussa. Armeijan jälkeen hän toimi aluksi auto- ja koneliikeyrittäjän sekä osuuskaupan palveluksessa.

Yrittäjäksi hän siirtyi 1988 ja on toiminut siitä lähtien Pellon Groupin maatalouskoneiden ja -laitteiden asentajana ja huoltajana pääosin Etelä-Savon alueella.

"Parhaana vuonna asensin 17 putkilypsylaitteistoa, ja nyt saattaa vuodelle tulla yhden laitteiston asennus", Tuunanen vertaa.

Töitä huoltoyrittäjällä riittää olemassa olevien lypsylaitteistojen lisäksi traktoreiden, ruokintalinjojen ja lannanpoistojärjestelmien huoltamisessa. Keskimäärin huoltokohteet sijaitsevat noin 100 kilometrin säteellä.

"Aamulla voi päiväohjelma muuttua kerralla ja huoltokohde Parikkalan suunnalla saattaa vaihtua pikahälytyksessä aivan vastakkaiseen suuntaan. Esimerkiksi eilen olin Sulkavalla", Tuunanen kertoo.

Tällä kertaa kohteena oli Punkaharjun Kattila-Ahontielle Asko Seppäsen maitotilalle sovittu lypsyaseman huolto. Tilan 2002 valmistuneessa pihatossa on 46 lehmäpaikkaa. Lypsyasema oli Tuunasen itsensä asentama SAC 2X 5 kalaruotoasema. Alkujaan asema oli 2X 4 ja täydennettiin jälkeenpäin kaksilla lypsimillä.

"Huollot tehdään yleensä parin vuoden välein, mutta jos korjattavaa ilmenee välillä, silloin koko lypsyjärjestelmä voidaan huoltaa samalla käynnillä."

Itä-Suomen alue on jaettu useamman huoltoyrittäjän kesken. Huoltoyrittäjän ollessa lomalla toinen yrittäjä hoitaa pikahälytykset. Huolloista ja korjauksista tehdään huolto- ja mittauspöytäkirja, jonka isäntä hyväksyy.

Maitotiloilta tulevat pikahälytykset sattuvat usein isäntäväen ollessa lomalla ja huoltomiestä kysytään avuksi.

"Hälytyksen syynä saattaa olla tietämättömyys tai huolimattomuus", Tuunanen sanoo.

Säännöllisiä huoltoja tarvitaan laitteiston kuluvien osien vaihtamiseen ajoissa ja mittauksilla ja säädöillä varmistetaan laitteiston oikea toiminta. Yksi yleisimmistä kuluvista osista on maitopumpun kuminen roottori. Se suositellaan vaihdettavaksi vuoden välein.

"Kunnossa oleva roottori on oleellinen asia ja se, että alipaine ja tykyttimen tahti on oikea. Ne vaikuttavat utareterveyden lisäksi myös maidon laatuun", Tuunanen huomioi.

Tällä kertaa roottorin lisäksi vaihdettiin maitopumpun tyhjennysventtiilin runko ja serverin kalvot. Lisäksi tyhjiösäiliö puhdistettiin. Alipaineen ja tykyttimien säätöön tarvitaan erillinen mittalaite.

Asko Seppänen oli samaa mieltä siitä, ettei lypsyaseman ja maitojärjestelmän huollattamisessa kannata säästellä. Kaikkia vikoja nekään eivät estä.

"Huollot vähentää äkillisten korjauksien tarvetta. Lypsimien kortteja on jouduttu uusimaan ja kerran tyhjiöpumpun laakeri", Seppänen luettelee.

Tuunasen huoltokäynnillä tarkistettiin myös vastapoikineiden ja antibioottimaidon lypsämiseen käytettävä kannulypsin ja korjattiin varatykytin.

"Olen yrittänyt säätää sitä korvakuulolla", Seppänen sanoi.

Mittauksessa tykyttimen tahti oli selvästi yli suositellun 55–60 minuuttitahdin yläpuolella ja varatykyttimessä oli liian vähän nestettä.

Maitolinjan tärkeimmäksi laitteeksi Tuunanen nimeää lypsykoneen tyhjiölaitteen, joka Seppäsen tilallakin pyörii noin kuusi tuntia vuorokaudessa. Huoltoyrittäjälle välttämätön on tilava pakettiauto ja mukana kulkeva laitteisto ja työkalut.

"Minun huoltokohteistani vaativin lienee Rantasalmella oleva Suomen ainoa 24 lypsypaikan karuselliasema", Tuunanen arvelee.

Lue lisää

Maissista tuli pohjoispohjalaisen maitotilan perusrehua

Raskaan kaluston huoltoyrittäjällä riittää kiirettä – työmaana koko Suomi Hangosta Utsjoelle

"Olihan se tiedossa, että kun navettahommiin lähtee, niin se on pitkä askel yhteen suuntaan" – kaustislaisella maitotilalla kehitetään ja huolehditaan isäntäväen jaksamisesta

Tapio Leinonen on kehittänyt parinsadan lypsävän maitotilaa peltohehtaarit edellä: "Aina löytyy parantamisen varaa"