Suomalainen Maaseutu

Uudistetuilla Sarka-messuilla kisataan Viljelymestarin tittelistä

Jo 11. kerran järjestettävillä Sarka-messuilla Seinäjoella on hieman uutta aiempaan verrattuna. Osin uudistukset ovat olosuhteista johtuvia, osin tietoisia ratkaisuja ja kokeilujakin. Messut ovat avoinna perjantaina ja lauantaina.
Arto Takalampi
Etelä-Pohjanmaan Pytinki Oy:n toimitusjohtaja Heikki Punkari on tyytyväinen näytteilleasettajien aktiivisuuteen Sarka-messujen kehittämisessä. Yksi esimerkki siitä ovat Sarka-bileet Punkarin takana olevassa B-hallissa perjantai-iltana.

Sarka-messut järjestävän Etelä-Pohjanmaan Pytinki Oy:n toimitusjohtajan Heikki Punkarin mukaan Sarkaa pyritään tietoisesti kehittämään ja uudistamaan koko ajan. Hän kokee, että nykyisin myös näytteilleasettajat ovat entistä aktiivisempia itsekin osallistumaan kehitystyöhön.

"On hienoa, että heillä on tekemisen meininki. Järjestäjä voi tehdä tietyt asiat, mutta myös hyvät ja aktiiviset näytteilleasettajat ovat keskeisessä roolissa hyvän tapahtuman järjestämisessä", hän korostaa.

Tämänkertaisessa Sarkassa osastojen pohjaratkaisut muuttuvat, kasvinviljely tulee mukaan aiempaa enemmän kilpailun muodossa ja ensi kertaa järjestettävissä Sarka-bileissä pääsee verkostoitumaan.

Heikki Punkarin mukaan A-hallin pinnoitteen uusimisen vuoksi hallin pohjasta on nyt reipas puolet betonipohjaista aluetta, jolle sijoitetaan raskaammat koneet. Uuden pinnoitteen alalle sijoitetaan tuotteiltaan kevyempiä osastoja.

"Messujen pohjaratkaisu on ollut aika pitkään samanlainen, ja nyt Areenan lattiaremontin vuoksi järjestys muuttuu", Punkari sanoo.

Kun useampana vuonna mukana olleet eri karjarotujen lehmänäyttelyt jäivät nyt pois, karjaosastolta vapautuu huomattavasti tilaa muiden osastojen käyttöön.

Kaikki osastot sijoitetaankin nyt A-halliin, jossa paikat ovat tosin olleet jo jonkin aikaa loppuunmyytynä. Enemmänkin olisi ollut kysyntää, mutta osaa osastoista ei lähdetty Punkarin mukaan sijoittamaan uudempaan B-halliin Sarka-bileiden vaatiman tilan vuoksi.

"Perjantai-iltana B-hallissa järjestetään nimittäin Sarka-messujen historiassa ensi kertaa Sarka-bileet Arttu Wiskarin vauhdittamana", Punkari sanoo.

Idea iltajuhlasta tuli hänen mukaansa näytteilleasettajilta, jotka toivoivat vapaamuotoista iltatilaisuutta verkostoitumista ja asiakastapaamisia varten. Yksin järjestäjä ei olisi lähtenyt tapahtumaa toteuttamaan.

"Idea Sarka-bileistä on yksi esimerkki näytteilleasettajien aktiivisuudesta", hän sanoo tyytyväisenä.

Punkari huomauttaa, että bileet on tarkoitettu kaikille: näytteilleasettajille, yritysten yhteistyökumppaneille, näyttelyvieraille ja kenelle tahansa kiinnostuneelle, sillä liput ovat yleisesti myynnissä.

Aivan ilman lehmiä ei messuilla nytkään olla, sillä Faba tuo osastolleen puolenkymmentä huippuyksilöä. Eläinten hyvinvointi on yksi messujen teema-aiheista ja torstain tilaesittelykohteinakin on useita kotieläintiloja. Niillä esittelijöinä ovat tilanväen lisäksi myös yritykset.

Yhtenä teemana messuilla on kasvinviljely. Tähän liittyen järjestetään Sarka viljelymestari 2019 -tuottavuuskilpailu yhdessä Viljelijän Avena Bernerin ja ProAgria Etelä-Pohjanmaan kanssa.

Kilpailussa kisataan leikkuupuimurilla puitavissa kasveissa parhaasta taloudellisesta tuloksesta per hehtaari.

Järjestäjä ei ole asettanut näyttelylle kävijätavoitetta. Tärkeintä ovat Punkarin mielestä tyytyväiset kävijät ja näytteilleasettajat, jotka ovat kohdanneet toisensa.

"Ja vaikka Sarka-messut onkin ammattilaisnäyttely, kyllä kaupunkilainen löytää sieltä katsottava, missä maataloudessa nyt mennään. Aihepiirin tunteva juontaja Joanna Kuvaja johdattelee näyttelyvieraat hyvin aiheeseen", hän sanoo.

Otsikkoa muutettu 16.03. Otsikossa sanottiin, että messuilla ei nähdä lehmiä. Messuilla kuitenkin on lehmiä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muusikko Arttu Wiskari tunnustaa kaipaavansa lapsuuden maisemiinsa Haukilahteen: "Jokainen kaipaa juurilleen"

Anniina ja Vesa Sironen elävät keskellä unelmaansa – työtapoja järkeistämällä säästyy työtunteja

Nuoret kartuttavat työkokemusta 4H:n kerhonohjaajina – ruokaan, kestävyyteen ja luontoon liittyvät kerhot suosittuja