Suomalainen Maaseutu

"Traktori valuttaa öljyä ja pikavaihde ei mene oikein sujuvasti päälle" – Kiertävä huoltomies on odotettu vieras

Uudenmaan maatilat ovat tulleet tutuiksi huoltoyrittäjä Tauno Timoselle. Hän on huoltanut Massey Ferguson -koneita yli 50 vuotta ja ura jatkuu edelleen.
Markku Pulkkinen
Öljynlauhduttimen irrottaminen vaatii pitkät työkalut ja hyvät valot. Tauno Timosella on alan kokemusta reilut 50 vuotta.

Kiertävä huoltomies on odotettu vieras maatiloilla, kuten tänäänkin Seppo Kortelaisen viljatilalla Nurmijärven Rajamäellä. Korjausta vaativa traktori on ajettu väljään konehalliin ja kohdevalot ja lämminilmapuhallin aseteltu paikoilleen.

"Traktori valuttaa öljyä ja pikavaihde ei mene oikein sujuvasti päälle", Kortelainen kuvailee traktorin oireita.

Tauno Timonen on jo aikaisemmin paikallistanut vuodon öljynlauhduttimeen ja tarvittavat varaosat ovat pakettiautossa mukana. Timonen on huoltanut Kortelaisen Massikoita 1970-luvulta lähtien.

"Kun Taunolle kertoo, millaista vikaa traktorissa on ollut, niin yleensä jo puhelimessa selviää syy ja huoltokin järjestyy nopeasti", Kortelainen kiittelee.

Tänään traktoritohtorin käsittelyssä oleva Massey Ferguson 6270 tuli tilalle käytettynä kahdeksan vuotta sitten Timosen vinkistä. Hän kuuli, että kyseinen kone on menossa myyntiin ja vinkkaus Kortelaiselle johti kauppaan.

"Useimmat tilat ovat tulleet niin tutuiksi, että niille menee kuin kotiinsa. Asiakkaita alkaa olla jo kolmannessa polvessa", Timonen hymyilee.

Huoltoyrittäjä kiipeää tietokoneen kanssa traktorin hyttiin. Ohjelma ilmoittaa vikakoodin kierroslukuanturilta. Ensin kuitenkin laitetaan kuntoon nestettä tihkuva öljynlauhdutin.

Timonen alkaa irrottaa lauhduttimen suojalevyä. Pidemmistä käsistä olisi apua, sillä etukuormaajan runko on tehokkaasti tiellä. Kurkottelemalla pultit kuitenkin irtoavat.

"Tässä talossa koneet on aina huollettu säännöllisesti ja pidetty muutenkin kunnossa. Ennakoiva huolto ja riittävän tiheä öljynvaihto jatkavat koneiden ikää", Timonen painottaa.

Yli puolet työajastaan huoltoyrittäjä kiertää maatiloilla sadan kilometrin säteellä Nurmijärveltä. Isommat korjaukset hoituvat omassa sadan neliön hallissa. Tällä hetkellä hallityönä on menossa jarrujen pääsylinterin korjaus.

74-vuotias Timonen aloitti huoltomiehen uransa jo vuonna 1961 Joensuussa. 1970-luvun puolessavälissä hän perusti yhden miehen yrityksen Uudellemaalle. Yrittäjä jäi yhdeksän vuotta sitten virallisesti vanhuuseläkkeelle, mutta tekee edelleen täyttä päivää.

"Kun terveenä saa olla, niin mielelläänhän sitä töitä tekee. Olen onnellisessa tilanteessa, kun ei tarvitse syödä edes mitään lääkkeitä", teräskuntoinen mies kertoo.

Kuntoaan Timonen pitää yllä muun muassa hiihtämällä. Varmasti myös valoisa elämänasenne ja huumorinpilke silmäkulmassa auttaa jaksamaan ja pysymään terveenä.

Onnenaan yrittäjä pitää myös sitä, että vaimo Anne Timonen, on mukana yrityksen toiminnassa.

"Ilman vaimoa en pärjäisi. Hän hoitaa laskutuksen ja taloushallinnon ja hakee usein myös varaosia."

Timonen ei ole sopimussuhteessa mihinkään koneliikkeeseen, vaan tarjoaa palveluita kaikille maatiloille. Enimmäkseen hän korjaa ja huoltaa edelleen Massey Ferguson -traktoreita ja -puimureita. Työkoneista tutuimpia ovat niittokoneet ja pöyhimet.

MF-traktoreita Timonen pystyy huoltamaan vuosimalliin 2016 saakka. Nuoremmat asentajat soittelevat konkarille usein, kun eivät keksi vanhemmissa MF-malleissa olevia vikoja. Vastaus tulee yleensä kuin apteekin hyllyltä. Vanhemmissa traktoreissa korjattavaa löytyy Timosen mukaan usein kytkimestä, vesipumpusta ja starttimoottorista.

Öljynlauhduttimen tiiviste on paikoillaan ja öljyt pysyvät taas traktorin sisällä. Kierroslukuanturikin tulee korjattua käden käänteessä. Seuraava potilas, öljyä vuotava pyörännapa, odottaa kunnan toisella laidalla. Timonen kääntääkin puolen päivän jälkeen pakettiauton nokan kohti etelää.

"Tämän auton ajan vielä loppuun ja sitten voin lopettaa nämä hommat", Timonen nauraa.

Vakioasiakkaat eivät joudu pulaan vielä vähään aikaan, sillä komeissa MF-teipeissä kulkeva Iveco on vasta kaksi vuotta vanha.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen aluevesien pohjalla lepää yli tuhat hylkyä, joiden muodostamaa ympäristöriskiä selvitetään

Huoltomiehen neuvo: Jokainen jyvä talteen puimuristakin

Huoltomies: "Tässä työssä vaaditaan luonnonväärää luonnetta – jos ottaa nokkiinsa asiakkaan sanomisesta, ei tällä alalla pärjää"