Suomalainen Maaseutu

Siementen toimitukset kiihtyvät kevättä kohti

Kuivan kesän vaikutukset näkyvät Pohjois-Karjalan Siemen Oy:ssä viljojen siemenmarkkinoilla.
Ilpo Paananen
Osmo Koponen kertoo, että oman tilan pellot ovat luomuviljelyssä ja koko siementuotannosta luomun osuus on jo noin puolet.

Liperiläisellä Osmo ja Riikka Koposen tilalla toimivan Pohjois-Karjalan Siemen Oy:n siementoimitukset alkoivat jo heti vuoden alussa. Toimitukset kiihtyvät kevään myötä ja huhti- ja toukokuu on kiireisintä aikaa.

"Kaikki siemenet tullaan myymään. Eli nyt viimeistään kaikki siemenhankinnat tulisi tehdä. Tällä hetkellä luomukauran siementä on hyvin tarjolla", Osmo Koponen sanoo.

Hän kertoo, että kaikki aikaiset lajikkeet rupeavat olemaan kortilla. Uutuus lajikkeet on jo myyty loppuun. Myöhäistä kevätvehnää Mistralia on vielä hieman jäljellä. Nurmisiementen puolella on vielä hyvä tilanne. Tilan oma nurmiseos on ollut kysyttyä.

"Jos haluaa saada juuri ne lajikkeet mitkä haluaa, kannattaa tilata pikimmiten ja varmistaa, että seokset ehditään tehdä hyvissä ajoin", Koponen opastaa.

Osmo Koponen viljelee kotitilaansa neljännessä polvessa. Hänen isänsä Paavo Koponen aloitti siementuotannon 1988. Pakkaamiset tilalla aloitettiin 1991. Tila tuottaa ainoastaan sertifioitua siementä.

"Ajatus maanviljelijän urasta selkeytyi lukioaikana. Aloitin viljelijänä 2009 ja silloin oli jo tiedossa, että haluan jatkaa pakkaamon toimintaa."

Tilalle 2010 muuttanut Riikka kävi aluksi muualla töissä. Muutaman vuoden toimintaan tutustumisen jälkeen tila siirtyi kokonaan Osmo ja Riikka Koposen omistukseen 2012. Nuoripari on panostanut nurmisiementuotannon lisäksi luomutuotantoon. Myös Koposten oma tila on luomuviljelyssä.

"On saatu lisää sopimustuottajia, ja 2018 meillä oli 18 sopimustuottajaa. Volyymin kasvaessa on uusittu lajittelulinjastoa ja rakennettu uusia varastoja."

Luomuviljelyn pinta-ala vaihtelee vuosittain viljelykierron mukaan. Kaudella 2018 pakkaamon tuotantoalasta noin 430 hehtaaria oli luomuviljeltyä, eli jokseenkin puolet koko pakkaamon tuotantoalasta. Koko siementuotannosta noin neljännes tulee Koposten omilta pelloilta. Tällä hetkellä he hakevat uusia sopimustuottajia sekä tavanomaiseen että luomusiementuotantoon.

"Myös omaa viljelyalaa halutaan lisätä ja siihen viime vuosien konekaluston uusimiset antavat hyvät edellytykset."

Koposet ovat tyytyväisiä tilansa sijaintiin. Liperin Kaatamosta on lyhyt matka moneen eri maakuntaan. Etelä-Savon rajalle on 10 kilometriä, Pohjois-Savoon 40 kilometriä. Suurin osa asiakkaista tuleekin Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon alueelta.

"Itä-Suomi on meidän tärkeintä markkina-aluetta. Mutta varsinkin luomutuotteet leviävät ympäri Suomen."

Lähialueille siemeniä kuljetaan omalla kalustolla. Yhteistyötä autoilijoiden kanssa on lisätty ja sillä voidaan taata joustavat ja luotettavat kuljetukset.

Koposet ovat vakuuttuneita siitä, että nykyisin viljelijät tietävät itse parhaiten omille lohkoilleen sopivat lajikkeet ja ymmärtävät laadukkaan siemenen merkityksen.

"Viljelijöiden tulisi vain olla siemenhankinnoissa aikaisemmin liikkeellä."

Koposet ovat varautuneet ilmastonmuutokseen ja se tullaan huomiomaan siementuotannossa. Talviolosuhteet muuttuvat ja kasvien on sopeuduttava muutoksiin. Kasvukausi ja ravinteet voidaan hyödyntää uusilla lajikkeilla tehokkaasti. Ympärivuotinen kasvipeitteisyys tulee todennäköisesti lisääntymään ja tähän tulee löytää oikeat ja sopivat lajikkeet.

"Nurmikasvien viljely on erinomainen vaihtoehto. Syysviljojen merkitys tullee korostumaan. Meidän alueella se tulisi merkitsemään rukiinviljelyn lisääntymistä", Koposet sanovat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaurasato vaikuttaa lupaavalta Parikkalassa – puitu vilja on melko kuivaa ja hehtolitrapaino hyvä

Maitotilalla kasvaneet siskokset alkoivat vegaaneiksi, mutta ikävöivät maitotuotteita – kaipuusta syntyi kaurajugurtteja valmistava yritys

Viljakasvustot näyttävät nyt hyviltä: Juha Polso odottaa Veteliin kunnon satoa