Suomalainen Maaseutu

"Voi sanoa, että täällä on näytillä kaikki metsänhoitoon ja puunkorjuuseen liittyvä kalusto ja osaaminen"

Päähänpistosta alkunsa saanut tapahtuma kerää taas tuhansia ihmisiä ympäri maata keskelle Suomea. Proforest-messut järjestetään Haapavedellä 3.–4. toukokuuta.
Antti Savolainen
Markku Laitinen viimeistelee parkkipaikan laajennusta taustalla kaivinkoneen puikoissa. Juhana Männikkö (vas.) ja Tomi Ruuska ovat Proforest-messujen muut puuhamiehet.

Haapaveden Aakonmajan maastossa on pari viikkoa ennen h-hetkeä reipasta tekemisen meininkiä. Markku Laitinen viimeistelee parkkipaikan laajennusta kaivinkoneen puikoissa. Varsinaiselta näyttelyalueelta porhaltavat traktorilla Proforest-metsämessujen muut puuhamiehet Juhana Männikkö ja Tomi Ruuska.

Kolmikko on järjestänyt tapahtuman jo kertaalleen. Vuonna 2017 messuilla kävi reilut 6 000 ihmistä. Palaute kävijöiltä ja näytteilleasettajilta oli rohkaisevaa.

"Jotain pieniä parannusehdotuksia tuli ja ne on huomioitu tälle kerralle", kertoo Ruuska, joka on nykyisin päätyönään Suomalaisen Maaseudun ilmoituspäällikkö.

Männikkö on metsäkonekuski ja Laitinen eläköitynyt maanviljelijä. Proforest on heille sivutyö sekä harrastus, johon on uponnut tuhansia tunteja konetyötä ja toinen mokoma muuta työtä.

"Ihan heitosta se alkoi. Joskus 2016 syksyllä keksittiin, että järjestetään metsämessut Haapavedellä. Saman tien hypättiin autoon ja lähdettiin katsastamaan mahdollisia paikkoja", Ruuska muistelee.

Näyttelyalueen eli Aakonmajan ympäristöineen omistaa Aakonvuoriyhdistys ry, jolta Proforest vuokraa alueen tapahtuman ajaksi. Parkkipaikkana olevan viereisen maa-alueen he ovat hankkineet ja raivanneet itse.

"Oman työn osuus valmisteluissa on valtava. Me myös otamme itse näytteilleasettajat vastaan ja puramme tarvittaessa kuormat pyöräkuormaajalla. Tapahtuman aikana meillä on totta kai muutakin väkeä mukana järjestelyissä", Ruuska kuvailee.

Kolmikolla on vakaa tähtäin, että Proforest järjestetään myös jatkossa. Tänä vuonna näyttelyaluetta on laajennettu niin paljon, että kokonaisala nousee yli 10 hehtaariin. Parkkitilaa on 50 metrin päässä näyttelyalueesta seitsemän hehtaaria.

Näytteilleasettajina on yhteensä yli 200 yritystä. Pääosa näytteilleasettajista liittyy suoraan metsätalouteen. Jonkin verran esillä on myös bioenergian ja maatalouden taitajia.

Kävijämäärää on tunnetusti vaikeaa arvioida etukäteen, mutta kolmikko odottelee näyttelyalueelle jopa 10 000 ihmistä. Muun muassa alan oppilaitoksista on tulossa ryhmiä, samaten metsänhoitoyhdistyksistä.

"Ja ajankohta huomioiden tämä on metsäkoneammattilaisille vähän sellainen metsämiesten kauden päätös, kun korjuukelit ovat loppuneet suuressa osassa maata", Männikkö arvioi.

"Täällä on tarjolla kattavasti tietoa metsäalasta. Puukauppa on vahvasti mukana", Laitinen huomauttaa.

Lähes kaikkien suomalaisten metsäkonevalmistajien lisäksi paikalla ovat viime kertaa vahvemmin myös puuautot ja uutuutena mukana on Puunkuormaajamestari-osakilpailu.

"Voi sanoa, että täällä on näytillä kaikki metsänhoitoon ja puunkorjuuseen liittyvä kalusto ja osaaminen", Ruuska tiivistää.

"Järjestelyt ovat kunnossa ja kaunista säätä on tällä tietoa luvassa tapahtuman ajaksi. Paljon on tehty töitä, että väki viihtyisi", Männikkö summaa.

Antti Savolainen
Markku Laitinen (vas.), Juhana Männikkö ja Tomi Ruuska odottavat tapahtumaansa jopa 10 000 kävijää.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Haapaveden metsämessuilla vieraillut Juha Marttila vaati hallitukselta varoja väylänpitoon: "Kasvava metsätalous vaatii toimivan infran"

Haapavesi sai omat metsämessut – kolmen yrittäjän ideoima Pro Forest keräsi kiinnostuneita kaukaakin

Suomalaisen Maaseudun teemat ja ilmestymispäivät