LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Suomalainen Maaseutu

Liperiläinen Erno Talvela huoltaa ja korjaa maatalouskoneet sekä rakentaa erilaisia itse suunnitelmiaan rautarakenteita

"Yksin tehdessä on helpompi muuttaa työpäivän järjestystä lennosta."
Ilpo Paananen
Viljakärryn pohjan ja laitojen rakentelussa tarvitaan suunnittelun lisäksi hitsaustaitoa. Erno Talvela on kasvattanut yritystoimintaansa määrätietoisesti.

Maatilalla kasvanut Erno Talvela perusti ET-Kone -nimisen yrityksensä Liperin Viinijärvelle viitisen vuotta sitten vain 22-vuotiaana. Pienistä vuokratiloista alkaneen toiminnan edellytykset paranivat hänen hankittua omistukseensa runsaan 200 neliön korjaamotilat. Yritystoiminnan kehittämiseen hänet kannusti Pohjois-Karjalan ELY-keskukselta saatu perustamis- ja investointituki.

"Nyt pystyn tekemään isompia töitä ja se on osaltaan lisännyt töitä", Talvela kertoo.

Korjaamon ohella hän toimii NHK-Keskus Oy:n ja Kurikan Hyväkone Oy:n sopimushuoltajana ja työt tehdään pääasiassa asiakkaiden luona. Yleisimmät huoltokohteet ovat erilaisia säätöjä ja komponenttien vaihtoja.

Talvelan asiakaskunnasta reilut kaksi kolmasosaa on maatila-asiakkaita. Loput ovat koneurakoitsijoita ja teollisuuslaitoksia.

"Vaikea sanoa mitkä ovat tyypillisimpiä korjauksia, mutta paljon on laakereiden ja varaosien vaihtoja sekä kuluvien osien hitsauksia esimerkiksi kauhoihin."

Yrityksen pääasiallinen asiakaskunta tulee Liperin, Outokummun, Joensuun ja Polvijärven alueelta. Yksittäisiä asiakkaita tulee myös Lieksan, Juuan, Parikkalan sekä Tohmajärven suunnalta. Kiireisin aika on huhtikuusta elokuun lopulle saakka.

Talvela laajensi yrityksen toiminta-alaa vuoden alussa aloittamalla Kurikan Hyväkone Oy:n traktorin- ja maatalouskonerenkaiden myynnin. Samaan aikaan käynnistyi sivutoimisena myös Farko-yritystoiminta. Farkolla on yksinoikeus italialaisten Concept Perugini piennar- ja kasvustomurskaimien maahantuontiin. Murskaimet valmistetaan tarvittaessa yksilöllisesti asiakkaan toivomusten mukaan.

"Päätulo tulee kuitenkin edelleen konekorjauksista ja metallitöistä. Näistä teollisuuden tilaamat metallityöt ovat lisääntymään päin. Parasta tässä yrittäjyydessä onkin töiden monipuolisuus", Talvela sanoo.

Korjauksien ohella Talvela rakentaa erilaisia traktorin lisälaitteita ja peräkärryjä. Teollisuusyrityksille valmistuu huoltotasoja, kaiteita, rappusia, luiskia. Työn alla on parhaillaan traktorin viljakärryn rakentaminen vanhalle kuorma-auton alustalle. Viljakärryn tekoon kuluu aikaa 40–50 tuntia.

"Kuorma-auton alustalle rakentaminen on nopeampaa. Renkaat ovat valmiina ja alustaan ei tarvitse tehdä muita muutoksia kuin lisätä aisa."

Talvelan mukaan kuorma-auton alusta soveltuu hyvin viljakärryn tekoon, koska sillä ajetaan pääasiassa tiellä. Sen sijaan maastossa ajamiseen kuorma-auton renkaat soveltuvat huonommin.

Nuori yrittäjä sanoo olevansa luottavainen yritystoiminnan tulevaisuuteen. Maatilakoko kasvaa ja koneet huollatetaan ja korjautetaan entistä useammin ulkopuolisen toimesta. Töiden määrä on kasvanut jo siihen pisteeseen, että päätös työntekijän palkkaamisesta on tehty.

"Sopiva henkilö on tiedossa ja palkkaaminen on tarkoitus tehdä loppuvuoden aikana", Talvela suunnittelee.

Ihan kenestä tahansa ei hommaan ole, sillä työntekijältä vaaditaan monipuolisten korjaustaitojen lisäksi kykyä suunnitella teknisiä rakenteita ja ratkoa ongelmia. Osa töitä on sellaisia, joita ei yksin pysty tekemään, ja siinä työntekijän avusta on iso hyöty.

"Yksin tehdessä on helpompi muuttaa työpäivän järjestystä lennosta. Toisaalta työntekijä antaa myös mahdollisuutta muokata työpäivää", yrittäjä pohtii.

Ilpo Paananen
Erno Talvela aloitti vuoden alussa sivutoimisen Farko-yritystoiminnan. Farkolla on yksinoikeus italialaisten Concept Perugini piennar- ja kasvustomurskaimien maahantuontiin.

ET-Kone

  • Kotipaikka Liperi, Viinijärvi.
  • Toimiala kone- ja metallikorjaamo, traktorinrenkaiden ja maatalouskonerenkaiden myynti.
  • Työntekijöitä yrittäjä Erno Talvela. Palkattu työntekijä tulossa loppuvuodesta.
  • Liikevaihto 250 000 euroa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jenni Kulmalan suunnittelema lastenvaatekaava myytiin yön aikana loppuun – Kulmalasta se teki kaavayrittäjän

”Kranttu ei töiden suhteen saa olla” – Lapissa on toimeentulo hankittava pienistä puroista

Ylä-Lapin hakkuukiista puolitti jättirekan ajot – kustannussäästöä hakeva yhtiö on joutunut vähentämään kalustoa ja henkilökuntaa