LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Suomalainen Maaseutu

”Mieluummin sitä tekee päivännäöllä ja nukkuu yöt”

Metsäkoneurakoinnissa on tapahtunut huikea harppaus neljännesvuosisadassa. Kehitysvauhti on ollut niin hurjaa, että kannattavuus ei ole pysynyt mukana.
Ilpo Paananen
Jouni Mertanen on nähnyt metsäkoneurakoinnin nopean kehityksen. Tienatakseen puuta on saatava enemmän ja nopeammin tien varteen.

Polvijärveläinen Jouni Mertanen on toiminut päätoimisena metsäkoneurakoitsijana liki 25 vuotta. Sitä ennen hän ehti urakoida kotitilan hoidon ohessa. Metsäalan nosteen ansiosta töitä on viime vuosina riittänyt yllin kyllin.

"Silloin EU-jäseneksi liittymisen aikaan piti pohtia tulevaisuuttaan ja tulin siihen tulokseen, että on varmempaa panostaa metsäalalle", Mertanen kertoo.

Hän on nähnyt toiminnassaan puunkorjuussa käytettävien koneiden ja laitteiden nopean kehityksen.

Hakkuukoneiden tehojen kasvamisen ja tietokonepohjaisten tiedonsiirtolaitteiden sekä kehittyneen hallintalaitteiston ansiosta puunkorjuu on nopeutunut huomattavasti.

"Yhdellä vivun liikkeellä voidaan välittää useampi liike puomille", Mertanen sanoo esimerkkinä.

Myös mittalaitteet ovat kehittyneet ja tulleet luotettavammiksi. Hakkuukoneen kuljettajan työnkuva on muuttunut aiempaa itsenäisemmäksi ja samalla vastuullisuus on lisääntynyt. Harvennusleimikon kokonaissuunnittelun lisäksi uutena on mukaan tullut kesäajalla pihkapuiden kantojen käsittely juurikäävän torjumiseksi.

"Paperikarttoja tai leimikoiden nauhoituksia ei tarvita. Ohjeet ja kartat saadaan moton näyttöpäätteelle ja hakkuusta kertyvän puuaineksen tiedot välittyvät reaaliajassa eteenpäin", Mertanen vertaa.

Sivutoimisen urakointikokemusten ansiosta varsinaisia ennalta arvaamattomia yllätyksiä ei urakoinnissa ole tullut eteen.

"Mutta sellainen käsitys minulla on, että kannattavuuden kannalta raha on nykyään aiempaa tiukemmassa. Se johtuu kovasta kilpailusta ja siitä, että taksat eivät ole pysyneet kustannusnousun mukana. Puu liikkuu nopeasti ja yhtiöt eivät makuuta puita varastoissa."

Mertanen on alusta lähtien korjannut puuta sopimusurakoitsijana yhdellä ketjulla ja hankkinut puiden metsäajon ostopalveluna. Nyt ajot hoitaa Metsäketju Oy. Työmaat sijaitsevat Polvijärven lisäksi lähikunnissa.

Hakkuukoneista Mertasella on kokemusta useasta tunnetusta merkistä. Valmetin ja parin Ponssen jälkeen käytössä on jo kolmas John Deere. Nykyisen John Deere 1170:n hän hankki uutena reilut kaksi vuotta sitten.

"Kolmen, neljän vuoden välein olen koneen uusinut. Ajoissa vaihtaessa koneet pysyvät virkeinä ja pelaavat", Mertanen sanoo.

Kolme vuotta sitten hän siirtyi Harvestian myynnin yhteydessä Binderholz Nordic Oy:n sopimusurakoitsijaksi. Korjattava puu menee yhtiön omistamille Lieksan ja Nurmeksen sahoille.

"Pääasiassa teen päätehakkuita, koska yhtiö tarvitsee sahapuuta. Harvennusten osuus on jossakin parinkymmenen prosentin tienoilla."

Hyvän puunkysynnän takia kesäseisokit ovat jääneet parin, kolmen viikon mittaisiksi.

Mertanen pitää nykyisen urakoinnin parhaina puolina työn itsenäisyyttä ja mahdollisuutta joustaa aikatauluissa. Hänellä on kokemusta myös kahdessa vuorossa hakkuusta palkkakuskin avulla. Viimeiset pari vuotta hän on urakoinut yksin päivävuorossa.

"Mieluummin sitä tekee päivännäöllä ja nukkuu yöt. Kun ikää karttuu, on pakko ajatella omaa jaksamista ja terveyttä. Olen ottanut lisävakuutuksia, että voi huolehtia perheestä jos jotain ikävää sattuu."

Suurimpina tulevaisuuden riskeinä urakoitsija näkee itsestä riippumattomat syyt. Poliittinen ohjaus voi rajoittaa hakkuita ja tuotantolaitosten sijainnilla on merkitystä.

"Uskoa antaa nämä metsäyhtiöiden uudet investoinnit.

Ilpo Paananen
Jouni Mertanen pitää nykyisen urakoinnin parhaina puolina työn itsenäisyyttä ja mahdollisuutta joustaa aikatauluissa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pitkän linjan metsäkoneurakoisija toivoo pojastaan jatkajaa työlleen

Metsäkoneurakoitsijalla pitää kiirettä Pohjois-Karjalassa: "Kaikkia töitä ei voi millään ottaa vastaan"

Maatalouden sivutulosta tuli pääelinkeino: "Vapaushan se on, mikä tässä kiehtoo"