KoneAgrian seminaareissa katsotaan ilmastonmuutosta viljelijän näkökulmasta - Suomalainen Maaseutu - Maaseudun Tulevaisuus
Suomalainen Maaseutu

KoneAgrian seminaareissa katsotaan ilmastonmuutosta viljelijän näkökulmasta

Maatalouden kustannusjahtiin keskellä Suomea järjestettävä tapahtuma osuu kuin naulan kantaan.
Kalle Keskinen
Näyttelypäällikkö Marko Toivakka toivottaa taas väen tervetulleeksi KoneAgriaan Jyväskylään. Arkistokuva on Tampereen Messu- ja urheilukeskuksesta.

KoneAgriaa ja sitä vuosikymmeniä edeltänyttä KoneKilleriä on aina järjestetty suomalaisen talonpojan etua ensisijalla silmällä pitäen. Näyttelyn tuotolla turvataan maaseudun elinvoimaisuutta. Tämän vuoden näyttely tarjoaa jälleen kerran niin pienille kuin suurillekin yrityksille tasapuoliset osallistumismahdollisuudet tuoda palvelunsa ja laitteensa esiin.

"Näytteilleasettajien kiinnostus ja tilojen täyttymisen ripeys kertovat sen, että keskellä Suomea järjestettävälle maatalouden vuosittaiselle ammattitapahtumalle on kysyntää. Paviljongin sisätilat myytiin jo kesällä täyteen eikä ulkoalueellekaan ilman erikoisjärjestelyä ole mahdollista osastoa saada", näyttelypäällikkö Marko Toivakka toteaa.

Toivakan mukaan 10.–12. lokakuuta on luvassa jälleen kerran täysipainoinen näyttely maatalouden ammattilaisille. Näytteilleasettajilta ja näyttelyvierailta saadun palautteen perusteella KoneAgria palvelee mainiosti sekä ostajia että myyjiä.

Tapahtuman sijainti keskellä Suomea tuntuu olevan kaikkien mieleen. Maatalouden kustannusjahtiin keskellä Suomea järjestettävä tapahtuma osuu kuin naulan kantaan. Karjatilalliset tuskin haluavat käyttää vähäisiä lomapäiviään matkustamiseen näyttelyyn ja takaisin.

KoneAgria on kilpailusta huolimatta korkealla ammatillisella laadullaan pitänyt pintansa. Jyväskylässä järjestettävä näyttely on koko historiansa ajan keskittynyt palvelemaan puhtaasti maatalouden ammattilaisia. Suurta yleisöä ja kaupunkilaisia ei ole lähdetty houkuttelemaan näyttelyyn, mutta hekin ovat luonnollisesti tervetulleita katsomaan, minkälaisella tekniikalla ja välineillä suomalaista ruokaa tuotetaan.

Näyttelytilat ovat täynnä, sillä mukana on edelliskertaa huomattavasti enemmän näytteilleasettajia. Sama tungos koskee myös KoneAgrian tietoiskulavaa. Näytteilleasettajien tietoiskuja järjestetään kaikkina kolmena näyttelypäivänä 9.30 alkaen jatkuen joka päivä iltaan asti. Yksi kantava teema on luonnollisesti ilmastonmuutos.

Toivakka korostaa, että näyttelyn tietoiskuissa ja seminaareissa lähestytään ajankohtaista ilmastonmuutosta viljelijän kannalta positiivisesta kulmasta. Viljelijää on jo syyllistetty riittävästi ja viime aikoina esiin tulleen tieteellisen tutkimuksen perusteella viljelijöistä onkin tullut syyllistetystä mahdollinen ratkaisija.

KoneAgriassa esitellään useita tapoja, joilla maataloutta viedään eteenpäin nimenomaan hiilen sidonnan pioneerina. Myös luomusta, 60 kilometrin tuntinopeuden traktoreista ja karjanjalostuksesta on luvassa painavaa asiaa.

Maaseudun Tulevaisuuden ja Suomalaisen Maaseudun päätoimittaja Jouni Kemppaisen torstaina kello 13 vetämä ilmastopaneeli tulee taatusti olemaan kiinnostava, sillä vastakkainasettelun ja syyttelyn sijaan paneelissa keskitytään tosiasioihin ja kestävien ratkaisujen etsimiseen.

Hiilen sitominen takaisin maahan on ainoa toimiva keino ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Sitä tarvitaan muuhunkin, kuten ravinteikkaan ruuan tuottamiseen ja maaperän kykyyn sitoa kosteutta. Viljelijä on lähes ainoa ratkaisu hiilen sitomisessa. Maaperäspesialistin ja hiilensidonnan kiistattoman taitajan, Jussi Knaapin esitykset tulevat taatusti avaamaan KoneAgrian yleisön silmät.

Maanviljelijä Knaapi kertoo kouriintuntuvalla ja maalaisjärkeen sopivalla tavalla, kuinka puolueellista ilmastonmuutoksen ympärillä käyty keskustelu ja tiedottaminen maamme tiedotusvälineissä on ollut.

Totuttuun tyyliin parkkipaikat ja etäkuljetukset hoituvat sujuvaan KoneAgrian tyyliin. Killerin etäparkki on ilmainen ja maksuttomat nonstop-kuljetukset takaavat, että taival näyttelyalueelle ja takaisin taittuu sujuvasti.

KoneAgrian seminaarien ja tietoiskujen aikataulut löytyvät tästä linkistä tapahtuman kotisivuilta

Lue lisää

Agritechnicaa järjestävä DLG tuli mukaan Konekilleri-näyttelyn järjestäjäksi

Kone-Killeri-näyttely Jyväskylässä lokakuussa

Jämähtäminen ja rutinoituminen eivät sovi Outi ja Tero Lahden tyyliin: "Uuden kokeilu lisää intoa. Jos katselee maailmaa vain oman sontaluukun lävitse, tartuntapinta elämään on hyvin pieni"

Asiantuntijan mukaan suomalaisessa maataloudessa ajatellaan asioita liian lyhyellä tähtäimellä: "Pitäisi miettiä, mikä on tulevaisuudessa se hyöty, eikä vain tänä päivänä"