Emolehmätilallisen vaikea valinta: Tuotannon laajennus vai pillit pussiin? - Suomalainen Maaseutu - Maaseudun Tulevaisuus
Suomalainen Maaseutu

Emolehmätilallisen vaikea valinta: Tuotannon laajennus vai pillit pussiin?

Tuomo Kallinen valitsi väliaikaisen ratkaisun sijasta investoimisen tulevaisuuteen. KoneAgria-reissuilla harkitaan hankintoja.
Ilpo Paananen
Tuomo Kallisella on hyviä kokemuksia Blonde-rodusta. Tämän sonnin paino on noin 1 200 kiloa.

Agrologiksi valmistunut Tuomo Kallinen, 28, ei opiskelun aloittaessaan ollut ajatellutkaan jatkavansa naudanlihaa tuottavan kotitilansa viljelyä. Päätös Polvijärven Teerivaarassa sijaitsevan tilan jatkamisesta syntyi vasta opiskelun aikana.

"Tilaa oli viime vuodet pidetty sillä silmällä, että tilanpitoa ei ole kukaan jatkamassa", Kallinen kertoo lähtötilanteesta.

Neljä vuotta sitten tehdyn sukupolvenvaihdoksen yhteydessä jäi mietittäväksi se laajennetaanko lihantuotantoa vai mennäänkö vanhalla kapasiteetilla muutama vuosi ja lyödään pillit pussiin. Kallinen valitsi investoinnit tuotannon laajentamiseen. Ensimmäisenä valmistui uusi loppukasvattamo ja vuosi sitten alkoi uuden pihaton rakentaminen. Pihaton kustannusarvio on 249 000 euroa, joka tullaan todennäköisesti hieman alittamaan.

"Kaikki pohjatyöt tehtiin viime syksynä ja rakentaminen jatkui valutöillä toukokuun alussa. Lopputarkastus oli 18. syyskuuta. Pihatöitä jää vielä jonkin verran ensikesälle."

Perustat kaivoi kaivuriurakoitsija ja lattiat valoi ulkopuolinen yrittäjä. Joensuulainen Lakan Betoni Oy toimitti betonin ja elementit. Kallinen hoiti itse täyttömaanajot ja tarvikkeiden hakemiset.

"Suurimmat säästöt rakentamisessa saatiin sahatavarassa, jotka sahattiin oman metsän puista useampana vuonna. Kantavat pystytolpat ja kattoristikot tuli ostettuna", Kallinen mainitsee.

Pihattoa ja kuivalantaloita oli rakentamassa kaksi kirvesmiestä. Kallinen hoiti apulaisineen rakennusten ulkomaalaukset. Ulkomitoiltaan pihatto on 18,5x41 metriä, ja siinä on 40 nautapaikkaa. Tilat voidaan jakaa kahteen eri ryhmään sekä poikimiskarsinoihin ja vasikkapiiloihin.

"Tässä on kestokuivikepohja, josta lanta poistetaan traktorilla kahteen kuivalantalaan."

Runsaat neljä metriä leveä ruokintapöytä on sijoitettu toiselle pitkälle sivustalle ja se on varustettu verhoseinällä. Ruokintaparsina ovat ranskalaisvalmisteiset Jourdain-lukkoparret.

"Halusin tällaiset lukkoparret, joissa on ääntä vaimentavat pehmikkeet. Ne vähentävät tuntuvasti ruokailun aikaista meteliä", Kallinen kiittelee.

Vanhaan pihattoon jää käyttöön 25 hiehopaikkaa. Uuden pihaton myötä vanhin navettaosa jää kokonaan pois käytöstä.

Kallinen on HK Scanin ja Rotukarja Tammisen sopimuslihantuottaja. Kasvatuksessa on Suomessa vielä melko uusi ranskalainen Blonde D'Aquitaine-rotu.

"Sen liha ei rasvoitu ja rodun hyviä puolia on lihakkuus. Aivan puhdas rotu meillä ei vielä ole, mutta vähitellen ollaan siihen menossa."

Kallinen kasvattaa toistaiseksi kaikki syntyvät vasikat teuraaksi asti. Jatkossa osa vasikoista menee välitykseen. Naudat lähtevät teurastukseen yleensä 17 kuukauden ikäisinä. Keskimääräinen teuraspaino on noin 420 kiloa.

"Meillä on kaksi sonnia, toinen hiehoille ja toinen aikuisille lehmille. Tällä hetkellä aikuisia lehmiä on vähän liikaa yhdelle sonnille", Kallinen arvioi.

Tavoite on saada lyhennettyä nykyistä maaliskuulta kesäkuulle kestävää lehmien poikimisaikaa toukokuulle päätyväksi.

Tilalla on viljelyssä 65 peltohehtaaria. Nurmen lisäksi viljellään jonkin verran viljaa, josta osa korjataan vihantaviljana.

"Huolestuttaahan ne nämä puheet lihansyönnin ilmastovaikutuksista ja hankaloittaa sekin, jos turvemaiden viljelyä aletaan rajoittaa", nuori viljelijä pohtii.

Toiveena on saada tilalta leipä pöytään, ja että aikaa jäisi muuhunkin elämiseen.

KoneAgriaan Jyväskylään Kallinen lähtee toisen nuoren emolehmätilallisen Miika Kallisen kanssa.

Viimeisimmät isommat hankinnat olivat pihattokalusteet, jotka hän hankki KoneAgriassa käynnin perusteella.

"Myös hankittavista työkoneista on tehty vertailuja käynneillä. Päivän reissuina on yleensä käyty. Pitkä päivähän siitä tulee", nuori viljelijä tuumaa.

Lue lisää

VTT laski HKScanille suomalaisnaudan hiilijalanjäljen: 35 prosenttia pienempi kuin muualla Euroopassa

"Nyt otetaan maataloudesta elanto" – kotitilaansa isännöivä Antti Herrala ehti kokeilla muitakin töitä

Emolehmätila harppaa uuteen mittakaavaan – Antti Herrala tiivistää kasvukauden alun tunnelmat: "Jännittävä tilanne"

Vasikkapula