LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Suomalainen Maaseutu

Keski-Soinit siirtyvät robottinavettaan vaiheittain – "Haluamme olla sydänverellä ja sataprosenttisesti maidontuottajia"

Keski-Soinin tilalla Pohjois-Pirkanmaalla edettiin parsinavetasta kahdenkin eri välivaiheen kautta nyt valmistumassa olevaan kahden robotin ja 130 lehmän pihattoon. Molemmilla välivaiheilla oli tarkoituksensa.
Arto Takalampi
Sari ja Tuomo Keski-Soinin uudessa pihatossa ovat kalusteasennukset käynnissä. Tuottajapariskunta on tyytyväinen, kun tuotanto päästään aloittamaan välivaiheiden jälkeen nyt kokonaan uusissa tiloissa. Navettaan pääsee tutustumaan avajaisissa 25.10.

Soininkylään Virroille valmistuvassa kahden robotin pihattonavetassa ovat käynnissä jo kalusteasennukset. Tilan yrittäjäparin Sari ja Tuomo Keski-Soinin tavoitteena on, että uudessa navetassa lypsettäisiin marraskuun alusta alkaen.

Tilalla tuotannon laajentaminen poikkeaa perinteisestä ”parsinavetasta suoraan pihattoon” -marssijärjestyksestä. Välivaiheita robottiin siirryttäessä oli kaksinkin kappalein.

Niistä ensimmäisessä kuusi vuotta sitten laajennettiin 30-paikkainen parsinavetta 60-paikkaiseksi. Viime keväänä rakennustöiden ohessa se muutettiin vielä pihattomaiseksi ja kuivikepohjaiseksi parret poistamalla.

"Samalla toinen uuteen pihattoon tulevista roboteista asennettiin jo sinne lypsämään väliaikaisesti kesäkuusta marraskuuhun. Lisäksi käyttöön otettiin visiiriruokinta", Tuomo sanoo.

"Näin saimme kesän ajaksi helpotettua työjärjestelyjä ja karjan laiduntamista, sillä rakennustyömaa söi osan laitumista. Se olisi vaikeuttanut parsinavetasta laiduntamista", Sari jatkaa.

Uuden pihaton roboteista toinen asennetaan suoraan paikalleen ja toista varten ovat kaikki putkitukset valmiina, joten robotti saadaan siirrettyä sinne päivässä. Vanha navetta jää sellaisenaan 15 umpilehmän käyttöön.

Tuomo Keski-Soinin lähtötilanne maidontuottajaksi ei sekään ollut tavanomainen. Juuri insinööriksi valmistuneena hän päätti jatkaa tilalla maidontuotantoa, joka oli lopetettu jo 10 vuotta aiemmin.

"Parsinavetta oli eläimineen vuokrattu toiselle tilalle ja sopimus päättyi vuonna 2010. Lähdin käytännössä aivan alusta, kun aloitin tuolloin tuotannon ostamillani 11 lehmällä. Eri järjestelyin sain navetasta vuodessa jo 30-paikkaisen", Tuomo kertaa.

Tavattuaan seminologina työskennelleen Sarin he laajensivat vuonna 2013 navetan 50-paikkaiseksi siirtämällä hiehot rahtikasvatukseen ja tuomalla vasikat niiden tilalle.

"Kun laajennus saatiin valmiiksi vuonna 2014, rysähtivät samalla Venäjä-pakotteet päälle ja romahduttivat maidon hinnan. Parret jäivät purkamatta ja lehmämäärä nousi 61:een", Sari sanoo.

Tuomo huomauttaakin, etteivät he saaneet nauttia täydellä navetalla kuukauttakaan siitä hyvästä hinnasta, jota maidosta maksettiin ennen romahdusta.

"Tuo laajennus oli aikanaan oikea ratkaisu lisätä tuotantoa. Meille kuitenkin valkeni, että työläänä sen täytyy olla vain välivaihe, jos aiomme jatkaa maidontuottajina perheenkin kasvaessa", hän sanoo.

Molemmat ovat suorittaneet Yrittäjäopistossa yrittäjän ammattitutkinnon ja tänä syksynä he saavat valmiiksi yritysjohtamisen erityisammattitutkinnon. Opintojen yhteydessä heille vahvistui entisestään, että myös tilat pitää olla viimeisen päälle.

"Haluamme olla sydänverellä ja sataprosenttisesti maidontuottajia. Olemmekin vierailleet kymmenissä navetoissa oppia hakemassa ja osallistuneet navetanrakentamiskurssille."

"Meillä oli tarkka näkemys, mitä navetalta odotimme. Halusimme kuitenkin mielestämme alan ykkösen 4D:n Jouni Pitkärannan vielä viilaamaan suunnitelmat valmiiksi", Sari sanoo.

Tuomo korostaakin, kuinka he ovat saaneet hyvää tietoa ja vertaistukea myös Maitoyrittäjät ry:ltä. Oma läheistukiverkosto ympärillä on puolestaan mahdollistanut lapsiperheen vanhemmille irtaantumisen välillä tilalta.

Sari ja Tuomo Keski-Soinin saamassa rahoituksessa uuteen pihattoon korostui etenkin heidän yrittäjäosaamisensa. Pankin suosituksesta hanketta kypsyteltiin vielä vuosi, mikä kannatti.

Sari myöntää, että he olisivat toki saaneet lisättyä tuotantoa halvemmalla laajentamalla vanhan navetan isommaksi pihatoksi. Kompromissiratkaisujen aika oli tilalla kuitenkin ohi eikä sitä edellyttänyt pankkikaan.

Tuomon mukaan heidän tavoitteenaan oli nimittäin saada mahdollisimman hyvät ja nykyaikaiset tilat niin lehmille kuin itselleenkin. Eläinten hyvinvointiin onkin lisäpanostettu asentamalla ruokintakäytävään osin kumipohjaiset ritilät.

Lisäksi vastapoikineille on kestokuivikealue, jossa ne viettävät ensimmäiset kolme viikkoa poikimisesta. Ja kun lehmä tuottaa maatessaan, lehmille tulee puolisyvät kuivikeparret.

"Niissä on parsipedin päällä 10 sentin turvekuivikekerros. Parren takana oleva betonikynnys estää kuivikkeen valumisen", Tuomo havainnollistaa.

Rakentamisessa on varauduttu tuotannon mahdolliseen lisäykseen. Pohjat ovat valmiina kahdelle lisärobotille ja lisätilaa saa navetan molempiin päihin.

Hiehojen rahtikasvatusta jatketaan. Navettaa varten on ostettu lopettaneilta tiloilta karjoja sekä kasvatettu itse hiehoja tilapäisnavetassa, joten tuotanto saadaan heti täysillä päälle.

Keski-Soinit kokevat myös, että vanhan navetan muuttaminen lyhyeksi ajaksi pihatoksi ja lehmien totuttaminen robottilypsyyn helpottaa niiden siirtymistä uusiin oloihin.

Keski-Soinin tila

  • Yrittäjät Sari ja Tuomo Keski-Soini Virroilla.
  • Marraskuussa 2019 valmistuva 130 lehmäpaikan ja kahden robotin pihattonavetta. Pihatossa laajennusmahdollisuus vielä kahdelle robotille.
  • Pihatossa uusina kalusteratkaisuina osin kumiset lattiaritilät, puolisyvät kuivikeparret ja vastapoikineiden ryhmä. Ratkaisuihin voi tutustua avajaisissa 25.10.
  • Vanhaan navettaan jää 15 umpilehmää.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tällainen on vuohien karusellilypsyasema – varmuutta investoinnille antoi Juustoportin kanssa tehty tuotantosopimus

Oma kaivinkone haukkui hintansa – tammikuussa valmistuu 24-vuotiaan Antti Pulkin uusi pihatto

Juustoportilla pelätään, että nimi "vapaan lehmän maito" menettää tehonsa: "Jos hyvinvoinnin eteen tehtyä työtä koitetaan mitätöidä, se ei ole alalle hyväksi"