LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Suomalainen Maaseutu

Oma kaivinkone haukkui hintansa – tammikuussa valmistuu 24-vuotiaan Antti Pulkin uusi pihatto

Hämeenlinnalainen Antti Pulkki kolminkertaistaa lehmämääränsä ensi vuonna. Investointipäätöstä ei tarvinnut kauaa pohtia.
Markku Pulkkinen
Pulkin tilan lehmät marssivat vanhasta lypsyasemanavetasta uuteen pihattoon tammikuun lopussa. Vanha navetta remontoidaan umpilehmille ja hiehoille. Valutyöt sujuivat syyskuun lopussa vauhdilla.

Betoniautot rullaavat tasaiseen tahtiin Lahti–Tampere-tieltä Tuuloksen tanssilavaa vastapäätä olevalle pellolle. Antti Pulkin navettatyömaalla on käynnissä lantakuilujen valu. Työmaan laajalla varastolaanilla odottelee rakentamisen seuraavia vaiheita jo betoniritilälattiat ja lietesäiliön elementit. Betonielementtiseinät ja puiset kattopalkit saapuvat työmaalle lokakuun alkupuolella.

Rakennustyöt sujuvat nyt hyvin ilman Pulkin työpanosta ja hän katseleekin töiden etenemistä rauhallisin mielin. Ajatukset ovat enemmänkin iltapäivän puinneissa ja seuraavan päivän rehunteossa.

Rakennustyöt alkoivat kesäkuussa, jolloin Pulkki teki itse paljon maansiirtotöitä tutun kaivurikuskin kanssa. Hän hankki kolme vuotta sitten myös oman kaivinkoneen.

"Käytetty Fiat-Hitachi maksoi verottomana 20 000 euroa ja se kone on jo hintansa haukkunut. Olen kaivanut koneella paljon omissa nurkissa", Pulkki kertoo.

Pihaton perustustyöt kestivät hieman normaalia pidempään, koska savimaahan piti lyödä kaksi kilometriä metallipaaluja.

"Olisin halunnut rakentaa navetan sorapohjalle metsän reunaan, mutta sijainti oli liian lähellä pohjavesi 1 -aluetta eikä siihen saanut ympäristölupaa. Nykyinen rakennuspaikka on pohjavesi 2 -alueella."

24-vuotias Pulkki aloitti maatalousyrittäjänä neljä vuotta sitten. Tilalla oli silloin 50 lehmää, jotka lypsetään lypsyasemalla. Maidontuotannon laajentaminen oli yrittäjälle alusta alkaen melko selvää.

"Vierailin muutamien tuttavien robottinavetoissa tässä lähistöllä ja päädyin kahden robotin ratkaisuun automaattiruokkijalla ja slalomlannanpoistolla. Kilpailutuksen voitti NHK-Keskuksen Robora-pihatto Lely A5-roboteilla ja Vector-ruokintajärjestelmällä."

"Automaattiruokkijaan päädyin työnsäästön vuoksi. Rehukeittiö täytetään kahden päivän välein ja automaattiruokkija huolehtii, että lehmillä on koko ajan apetta ruokintapöydällä. Kun ruokintavaunu kulkee keskikäytävällä tunnin välein, pitää se myös lehmät aktiivisina", Pulkki perustelee.

Automatisoinnin ansiosta yrittäjä suunnittelee selviävänsä uuden navetan töistä omalla ja yhden ulkopuolisen työntekijän työpanoksilla. Pulkin vanhemmat ovat myös ainakin aluksi mukana navettatöissä.

Uuteen pihattoon tulee kolme parsiriviä ruokintapöydän molemmin puolin ja 164 lypsylehmäpaikkaa. Vasikoille tulee 40 paikkaa ja automaattijuotto. Pihattoon asennetaan kennolevyikkunat, koska niistä on hyvät kokemukset nykyisessä navetassa.

Ulkoilutarha pihattoon rakennetaan vasta myöhemmin. Laiduntamaan lehmät eivät uudesta navetasta pääse, sillä nuori karja tarvitsee koko tilakeskuksen vieressä olevan laidunalan. 50 metrin päässä uudesta navetasta sijaitseva vanha navetta remontoidaan umpilehmille ja hiehoille sopivaksi.

Uuden navetan suunnittelusta vastasi Robora-pihaton pohjalta rakennusinsinööri Raimo Oksanen Heinolasta. Pulkki on tyytyväinen suunnittelijan työhön. Rakentajaksi valikoitui virolainen Kalmer Uibo NHK-Keskuksen suosituksesta.

Hintalapuksi koko investoinnille tulee melko tarkasti kaksi miljoonaa euroa (alv 0 %). Nuoren viljelijän investointituki oli Pulkin mielestä yksi hyvä kannustin investointiin. 15 vuoden takaisinmaksuaika riittää ProAgrian laskelmien perusteella kannattavan tuotannon pyörittämiseen. Pankin Pulkki joutui kuitenkin vaihtamaan Säästöpankista POP-pankkiin, jotta rahoitus järjestyi.

Viranomaiset saavat Pulkilta kiitosta. Ympäristölupapäätös tuli puolessa vuodessa. Investointitukihakemuksen käsittely Hämeen ely-keskuksessa oli myös sujuvaa ja vei vain kaksi kuukautta. Erityiskiitokset Pulkki antaa kollegoilleen, jotka kertoivat avoimesti muutaman vuoden kokemuksistaan robottinavetoissa.

Hämeenlinnan Tuuloksessa ja Lammilla onkin varsinainen maidontuotantokeskittymä. Kymmenen kilometrin säteellä sijaitsee ainakin kuusi isoa maitotilaa, joissa pyörii viisi robottia ja kaksi lypsyasemaa. Rakenteilla on Pulkin navetan lisäksi yhden robotin navetta lähes naapuriin.

Pulkki suunnittelee pysyvänsä tulevaisuudessakin lähes puhtaassa ayrshirekarjassa. Karjan keskituotos on tällä hetkellä 9 500 kiloa vuodessa. Uudessa navetassa Pulkki on asettanut tavoitteeksi 11 000 kiloa. Puolet uusista eläimistä hän aikoo ostaa Faban avustuksella ja toisen puolen kasvattaa itse.

Markku Pulkkinen
Antti Pulkin ikäinen kaivuri on ollut hyvä ostos. Navetan perustustöissä kaivurilla oli paljon käyttöä. Riittävän iso varastopaikka rakennustarvikkeille takaa töiden kitkattoman sujumisen.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keski-Soinit siirtyvät robottinavettaan vaiheittain – "Haluamme olla sydänverellä ja sataprosenttisesti maidontuottajia"

Juustoportilla pelätään, että nimi "vapaan lehmän maito" menettää tehonsa: "Jos hyvinvoinnin eteen tehtyä työtä koitetaan mitätöidä, se ei ole alalle hyväksi"

Pihatto voi laittaa lehmän jalat lujille: Sorkkahoitajia tarvitaan enemmän kuin koskaan