LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Suomalainen Maaseutu

”Kranttu ei töiden suhteen saa olla” – Lapissa on toimeentulo hankittava pienistä puroista

Rovaniemeläinen maaseutuyrittäjä Juhani Torvinen hankkii toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta, vuokramökeistä, matkailusta ja konetöistä.
Arto Takalampi
Syyskuussa lomasesonkiin valmistautunut Juhani Torvinen korostaa palvelun merkitystä, vaikkapa saunaan valmiiksi tuotuja puita, myös mökkivuokrauksessa. Erämökissä tosin monet haluaisivat tehdä itse kaikki työt veden ja puiden kannosta alkaen, sillä se poikkeaa tyystin kotioloista

Rovaniemeläistä, Patokoskella asuvaa Juhani Torvista voi kutsua todelliseksi monialayrittäjäksi. Miehellä on monta rautaa tulessa, mutta sopivasti vuoden ympäri.

Palvelualttius korostuu usein sanana hänen puhuessa yrittäjyydestään. Vahvistusta tälle löytyy niin vuokramökkien vieraskirjoista kuin kommenttipalstoiltakin.

"Täällä Lapissa on toimeentulo hankittava pienistä puroista, jos haluaa pitää kylät ja talot asuttuna. Ei täällä ole töitä yllin kyllin tarjolla, joten niiden suhteen ei saa olla kranttu."

"On oltava valmiina palvelemaan ja tartuttava tarjolla oleviin töihin aina, kun pyydetään", hän linjaa.

Torvinen naurahtaakin erään Lapin miehen toteamuksen pitävän hyvin paikkansa: Lapissa pelkkä maisemien katselu ei elätä. Maisema on hänelle kuitenkin tärkeä.

Tilansa kulttuuriperintöä Ounasjoen rannalla hän vaalii huolehtien pihapiiristä ja ympäristöstä. Rantalaidunta ja joessa olevaa Selkäsaarta onkin hoidettu laiduntamalla perinnebiotooppina.

"Tila on ollut sukumme hallinnassa jo vuodesta 1850 lähtien, jolloin Torviset tulivat Kittilästä. Kun kantatilan historia ulottuu aina 1500-luvulle, se velvoittaa", hän perustelee.

Kyse on myös valtakunnallisesti arvokkaasta maisema-alueesta ja merkittävästä kulttuurihistoriallisesta ympäristöstä.

Torvinen tuotti maitoa vuodesta 1990 vielä vuoteen 2008. Vuonna 1952 rakennettu parsinavetta, jossa oli keskimäärin 12 lehmää, kävi auttamatta vanhanaikaiseksi, vaikka tuotanto olikin hyvin kannattavaa.

Tuotannon Torvinen lopetti isänsä kuoleman jälkeen. Hän myöntää, että siinä oli oma surunsa, sillä työt oli tehty yhdessä siihen asti.

"Isä opasti, että jos on hankalaa jatkaa yksin, ei kannata nääntyä työn alle", hän sanoo.

15 hehtaarin nurmipellot Torvinen vuokrasi porojen säilörehun tuotantoon. Kun talossa vielä oli karjaa, hän rakensi mailleen Meltausjoen varteen erämökin, mutta sen käyttö jäi hänellä kuitenkin vähiin.

Mökkivuokraus alkoi, kun mökki alkoi kiinnostaa kala- ja erämiehiä. Sen innoittamana hän rakensi toisenkin mökin ja karjasta luovuttuaan osti vielä kolmannen mökin.

Toimintojaan ulkoistanut Metsähallitus tarjosi samalla suunnalla olevan kolmen erämökkinsä huoltamista Torviselle yhteistyöyrittäjänä, ja tuo yhteistyö jatkuu yhä.

Kaikki mökit ovat erämökkejä, joista omat mökit ovat ympärivuotisessa ja Metsähallituksen mökit kesäkäytössä. Niitä käyttävät tukikohtinaan virkistyskalastajat ja valtion maille tulevat pienriistan metsästäjät.

"Kaikissa näissä mökeissä on vakiintunut erähenkinen asiakaskunta. Asiakkaat hakevat täältä rauhaa, kynttilänvaloa ja mahdollisuutta tehdä kaikki itse", hän sanoo.

Tämä on johtanut hupaisiinkin tilanteisiin. Palvelualttiina Torvinen on hakannut avannon valmiiksi, lämmittänyt mökin sekä tuonut puut ja veden tupaan. Moni olisi kuitenkin toivonut, että olisi saanut tehdä työt itse!

Kun mökit ja niiden huolto hiljenevät loppusyksystä, Juhani Torvinen hyppää traktorin puikkoihin ja aloittaa talvikunnostuspitotyöt. Hän urakoi niin julkiselle sektorille kuin yksityisillekin.

Konetyöt jatkuvat kesällä pienimuotoisilla koneurakoinnilla sekä traktorilla että telakaivurilla.

Tilan metsänhoidon Torvinen on sen sijaan ulkoistanut ja puuta hän myy pystykaupalla. Metsiä hyödynnetään myös omiin investointeihin ja polttopuuhuoltoon.

"Joka paikkaan ei kannatakaan yrittää ehtiä, yksi mies kun jättää vain yhden jäljet", hän korostaa.

Juhani Torvisen käsissä pysyy myös viisikielinen bassokitara. Yhteys musiikkiin onkin suvussa vahva, sillä siihen kuuluu myös Eppujen kitaristi Juha Torvinen. Nuorempana Juhani Torvinen soitti useissa tanssiorkestereissa kuten Lapin Yölinnussa ja Souvareissa.

Matkailuyrittäjänä Juhani Torvinen tekee tiivistä yhteistyötä muiden alueella ja alalla toimivien yritysten kanssa.

"Ei kaikkien kannata tehdä yhtä ja samaa vaan hoitaa oma tonttinsa. Yhteistyöverkostossa nämä erikoistuneiden yritysten palvelut voidaan kuitenkin ketjuttaa ja tarjota räätälöityä kokonaispalvelua", hän linjaa.

Torvinen toimii yhteistyössä Arctic Naturen Eräratsujen, Beana Laponia Boutique -hotellin ja Huskypointin kanssa.

Kesäiseen eräratsastukseen Torvinen tarjoaa tilan maat, tukikohdan, hevosten laiduntamisen saaressa sekä tarvittaessa yöpymisen.

Husky-valjakkosafarissa hyödynnetään tilan maita ja safarilaiset voivat yöpyä Torvisen erämökeissä.

"Yhteistyössä näiden yritysten kesken myös me tässä Rovaniemen ja Levin välillä pääsemme hyötymään Lapin ja Rovaniemen kansainvälisen vetovoiman kasvusta. Eräratsastus, huskysafarit ja erämökkimajoitus ovatkin tuoneet minulle asiakkaita ympäri maailmaa."

"He eivät kaipaa massaturismia vaan tulevat hakemaan täältä uusia aktiviteetteja ja yksilöllistä palvelua, joista ovat valmiit myös maksamaan", hän sanoo tyytyväisenä.

Juhani Torvinen

  • Maaseutuyrittäjä Rovaniemen Patokoskella.
  • Harjoittaa maa- ja metsätaloutta, mökkivuokrausta sekä -huoltoa ja koneurakointia. Liikevaihdosta kunkin sektorin osuus on kolmannes.
  • Omat erämökit Pahtalinna I ja II sekä Perttaus ympärivuotisessa käytössä, Torvisen Metsähallitukselle huoltamat mökit Maritupa, Marivaara ja Unarinköngäs vain kesäkäytössä.
  • Aiemmin Villi Pohjola -välitykseen kuuluneet mökit ovat nyt Lomarenkaan välityksessä.
  • Muusikko, soittaa viisikielistä bassoa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Laukaalaisperheen kodin ovet ovat avoinna massaturismia kaihtaville matkailijoille – ”Talvella vieraat voivat tehdä lumityöt ja kesällä ajaa nurmikon"

Lapin matkailussa on toinen joulu helmikuussa

Matkailu avartaa – metsästäjääkin