Vimpeliläisen monitoimitilan kalenterissa on ruuhkaa: Urakointia, kaivuutöitä, kasvinsuojeluruiskutuksia, viljan välitystä, lumiurakointia ja maidontuotantoa - Suomalainen Maaseutu - Maaseudun Tulevaisuus
Suomalainen Maaseutu

Vimpeliläisen monitoimitilan kalenterissa on ruuhkaa: Urakointia, kaivuutöitä, kasvinsuojeluruiskutuksia, viljan välitystä, lumiurakointia ja maidontuotantoa

Maidontuotannon jatkoa tilan isäntä on miettinyt sukupolvenvaihdoksesta lähtien, tällä hetkellä hän on kallistumassa laajentamisen puoleen.
Anne Anttila
Tulevan pihattoprojektin myötä Tommi Harju sanoo miettivänsä uudelleen myös urakointipuolen jatkamista. "Aika näyttää, miten ja missä määrin koneurakointi jatkuu. Tavoitteena on kuitenkin keskittyä maidontuotantoon ja sen kehittämiseen", yrittäjäopiston kursseilta lisätietoa hankkiva Tommi pohtii.

Vimpeliläinen Tommi Harju sanoo suoraan, ettei ollut aikoinaan niitä innokkaimpia lukumiehiä.

"Työ ja sen tekeminen on kiinnostanut pikkupojasta lähtien, joten en jäänyt sen enempää arpomaan tulevaisuuden ammattihaaveitani. Ostin kuusi vuotta sitten kaivinkoneen ja ryhdyin koneurakoitsijaksi. Investoinnin taustalla oli myös kotitilan peltopinta-alan laajentaminen, joka antoi mukavasti töitä ja samalla myös harjoittelumahdollisuuden vastahankitulle koneelle."

Opittuaan kaivaustyöt Tommi ryhtyi tarjoamaan urakointipalveluitaan myös ulkopuolelle. Samoihin aikoihin eli vuonna 2014 Harjun tilalla tehtiin myös sukupolvenvaihdos, jolloin reilun 20 lypsävän maitotila siirtyi Tomin nimiin.

"Tämä oli luontainen jatkumo suunnitelmille, sillä koneurakointi, maidontuotanto ja peltoviljely ovat kiinteä ja toisiaan tukeva yhdistelmä", Tommi taustoittaa.

Tilakauppojen jälkeen yritystoiminnan vetovastuu siirtyi kokonaisuudessaan Tomille. Tilan entinen isäntäpari pysyi kuitenkin taustalla ja he auttavat edelleen erityisesti peltopuolen töissä.

"Kalenteri on ollut ajoittain jopa ruuhkainen, sillä ryhdyin tietoisesti laajentamaan myös urakointipuolta. Kaivuutöiden lisäksi teen myös kasvinsuojeluruiskutuksia, välitän viljaa ja viime talvena aloitin lisäksi lumiurakoinnin."

Koko viiden toimintavuoden ajan Tommi on miettinyt kuitenkin maidontuotannon lopettamista.

"Tätä ajatusta on palloteltu puolelta toiselle, mutta kevättalvella ryhdyin kallistumaan kuitenkin sen laajentamiseen. Eihän maitopuolikaan ole mitään kullanvuolemista, mutta kuitenkin varmempaa, sillä tili tulee kuukausittain", Tommi perustelee.

Vuodenvaihteeseen mennessä Tommin on tehtävä lopullinen ratkaisu, mutta ainakin tällä hetkellä nuori isäntä suunnittelee jatkavansa lypsykarjatalouden parissa.

"Suunnitelmissa on uusi kahden robotin pihatto ja sen myötä karjamäärän lisääminen. Ja jos tähän lähdetään, niin lypsävien määrä nousisi sataan neljäänkymmeneen."

Tommi asettaa tavoitteeksi keskittää kaikki toiminnot yhteen paikkaan.

"Tilakeskus siirtyy kokonaan pois pihapiiristä. Aluksi entinen navetta muutettaisiin nuorkarjan käyttöön, mutta myöhemmässä vaiheessa olisi tarkoituksena rakentaa myös nuorkarjalle oma navetta lypsypihaton viereen."

Vaikka Tommi ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä, niin alustavat piirustukset on kuitenkin jo tehty. Myös luvat ovat vireillä.

"Jos kaikki menee mallilleen, niin rakennustyöt alkavat aikaisintaan vuoden päästä."

Tommi sanoo kiertäneensä lukuisia navetoita ja saaneensa niiden avulla hyviä vinkkejä myös omaan projektiinsa.

"Tärpeistä paras on yksinkertaisuus. Niinpä tavoitteena on halpa, yksinkertainen, mutta ajanmukainen ratkaisumalli. Myös tekniikka ja sen hyödyntäminen tulee olemaan tulevan navetan hankintalistalla. Ja kaikki mahdollinen tullaan kilpailuttamaan."

Harjun tilan isäntä on ottanut tavoitteeksi, että tulevan pihaton täytyy olla ratkaisuiltaan ja toiminnoiltaan tarvittaessa myös yhden ihmisen hallittavissa.

"Erityisopettajana toimiva Laura-puolisoni käy tilan ulkopuolella töissä, joten tilanhoito on hyvin pitkälle minun vastuullani. Toki tulevaisuudessa tulee tarvetta lisätyövoiman palkkaamiseen, mutta vastuunkantaja seisoo kuitenkin yksissä saappaissa", Tommi luonnehtii.

Juttu on julkaistu 11.11. ilmestyneessä Suomalaisessa Maaseudussa, joka ilmestyi Postin lakon takia vain näköislehtenä.

Lue lisää

"En tiennyt alussa edes sitä, mikä on hieho" – Maija ja Teemu Muuraiskankaan tavoitteellinen työ tuo tulosta navetassa

"Menekki yllätti täysin ja jouduimme valmistamaan uusia kermakarkkeja öisin" – sukutilan maito jalostuu herkuiksi Viitasaarella

Onnistumiset innostavat Antti ja Jenni Tuukkasta kehittämään ja laajentamaan maitotilaansa – "Päätimme edetä yhden navetan taktiikalla"

Heikki Rintalalla on pieni mutta tuottava lypsykarja: ”Olen aina tykännyt karjanhoidosta”