Urakoitsijalla on aurauksia ja hiekoituksia edellistalvea enemmän – Tuusniemeläinen Pasi Komulainen tuuraa myös maitoauton kuljettajana - Suomalainen Maaseutu - Maaseudun Tulevaisuus
Suomalainen Maaseutu

Urakoitsijalla on aurauksia ja hiekoituksia edellistalvea enemmän – Tuusniemeläinen Pasi Komulainen tuuraa myös maitoauton kuljettajana

Oikukas talvi on hankaloittanut myös maidonkeräämistä. Yksittäiset tiet ovat olleet paikoin niin jäisiä, ettei maitoa ole voitu kerätä kaikilta tiloilta.
Ilpo Paananen
Pasi Komulainen käyttää kiinteistöjen piha-alueiden hiekoituksissa hiekoitussepeliä ja muualla karkeampaa sepeliä

Kainuusta Pohjois-Savon Tuusniemelle 2000-luvun alussa työn perässä muuttanut Pasi Komulainen aloitti osa-aikaisen traktoriurakoinnin muutama vuotta myöhemmin. Tilaisuus avautui kun aurauksia urakoinut tuttava lopetti.

"Urakoinnin aloittamista helpotti se, että osa hänen asiakaskunnastaan siirtyi minulle", Komulainen kertoo.

Urakoinnit hän aloitti käytettynä ostetulla Valtra 900:lla. Muutaman vuoden kuluttua traktori vaihtui vähän tuoreempaan A-sarjan Valtraan.

"Minulla oli alkujaan heti ajatuksena, että taajaman kiinteistöjen aurauksissa ja hiekoituksissa ei isoja traktoreita tarvita."

Vuodesta 2012 lähtien Komulainen on urakoinut kahdella traktorilla. Pääasiallinen asiakaskunta on Tuusniemen taajamassa.

Hänellä on ollut palkkatöissä osa-aikainen kuljettaja sekä harjoittelijana ammattiopistossa maanrakennusta opiskeleva poika. Komulainen tuuraa itse kuljetusliikennöitsijää maidonkeräämisessä lomien aikaan ja aina tarvittaessa.

"Teen yhteistyötä parin paikallisen traktoriurakoitsijan kanssa ja jos sattuu niin, että joudun lähtemään maidon keräämiseen, toinen urakoitsija hoitaa osan töistä", Komulainen sanoo.

Oikukas talvi on hankaloittanut myös maidonkeräämistä. Yksittäiset tiet ovat olleet paikoin niin jäisiä, ettei maitoa ole voitu kerätä kaikilta tiloilta.

"Pidän tätä maidonkeräämistä rikkautena. Minusta kaikkien olisi hyvä käydä välillä vähän kauempana katsomassa ja saada vähän perspektiiviä siihen missä olosuhteissa muualla eletään."

Komulaisen asiakaskunnan aurauskierrokseen kuluu aikaa 10–12 tuntia lumentulon mukaan. Liikkeelle lähdetään tarvittaessa kahden aikaan aamuyöstä. Kauppaliikkeiden piha- ja pysäköintialueet on oltava auki ennen ovien aukeamista. Mökkitiet hoidetaan viimeisenä.

"Itse on valvottava liikkeelle lähtemistä. Monilla kiinteistöillä kolme senttiä on jo aurausrajana."

Aika hyvin ihmiset ymmärtävät sen, ettei auraaja voi olla heti joka paikassa samaan aikaan, Komulainen sanoo.

Lauha alkutalvi on ollut urakoitsijan kannalta luultua työläämpi. Vaikka suojasäät ovat useaan otteeseen sulattaneet ja painaneet lumipeitettä, aurauksia ja hiekoituksia on riittänyt.

"Aurauksia ja hiekoituksia on ollut viime talvea enemmän. Varsinkin hiekkaa on kulunut selvästi viime vuotta enemmän."

Aurauksia varten Komulaisella on kaksi lumilinkoa Esko 312 ja Huki sekä alue- ja nivelaura. Hiekoitukset hoituvat kahdella kauhahiekoittimella, jotka voidaan liittää yhteen traktoriin eteen ja taakse tai yksin kappalein kahteen traktoriin.

"Taajamassa käytän pelkästään hiekoitusepeliä ja muualla karkeampaa sepeliä. Tänä talvena sepeliä on kulunut yhteensä muutama rekkakuorma", Komulainen laskee.

Kesäkaudella Komulainen urakoi erilaisia maanrakennustöitä traktorin lisäksi 3,5 tonnin Kubota kaivurilla. Työkohteina ovat pienten rakennusten perustat, viemäröinnit ja salaojien kaivutyöt.

Traktorityöt Tuusniemen seurakunnalle alkoivat 2004.

"Viime vuosikymmenellä mukaan tulivat hautojen kaivamiset ja peittämiset Tuusniemen lisäksi Kaavilla. Kun väestö ikääntyy, näitä töitä tulee tasaisesti ympäri vuoden."

Urakotisijan kannalta maaseututaajamien väestön väheneminen näkyy siinä, että asuinkiinteistöjen pihojen auraus- ja hiekoituskustannuksien maksajien joukko pienenee koko ajan.

"Se lisää paineita vähentää aurauskertojen määrää", Komulainen arvioi.

Ilpo Paananen
Pasi Komulainen viihtyy monipuolisissa konehommissa. Traktorin lisäksi luonnistuvat kaivurihommat ja maitoauton kuskaaminen.
Lue lisää

Isän ja pojan maatalousyhtymä toimii – "Hommat ei yskähtele, kun rinnalla kulkee työnsä taitava nuorimies"

Janne Jurva urakoi tuhat hehtaaria kahdesti kasvukaudessa – videolla kaatuu heinää

81 vuotta merkkiuskollisuutta traktorivalinnoissa: "Tavoitteena on vaihtaa niin sanottu ykköstraktori uudempaan noin 6 000 tunnin iässä"

"En harrasta hömppää, sillä kasvien tulee olla sekä korjattavia että myytäviä"