"Ajatus kulki koko ajan kohti navetan laajennusta" – hyvä toimintasuunnitelma Jurmun perhetilan tukena - Suomalainen Maaseutu - Maaseudun Tulevaisuus
Suomalainen Maaseutu

"Ajatus kulki koko ajan kohti navetan laajennusta" – hyvä toimintasuunnitelma Jurmun perhetilan tukena

Sirpa ja Juhani Jurmu sekä heidän Henri-poikansa perustivat maidontuotannon ympärille osakeyhtiön, Jurmun Maatila Oy:n. Tilalle on valmistumassa myös navetan laajennus, joka on toiminnan tehostamisen lisäksi merkittävä askel kohti omavaraista energian tuotantoa.
Anne Anttila
Jurmun maitotilan tehotiimi, Juhani, Sirpa sekä Henri kipparoivat noin sadan lypsävän maidontuotantotilaa hyvän yhteishengen voimin. "Yhdessä olemme vahvempia ja yhdessä tekemällä saamme työhön myös tarvittavaa joustoa." Kuvassa myös Tessu-koira.

Tärkeintä ei ole nopea kasvuvauhti, vaan tasainen tahti ja hyvinvoiva karja. Tällä ajatusmallilla Sirpa ja Juhani Jurmu ovat luotsanneet Pudasjärven Sarakylässä sijaitsevaa lypsykarjatilaansa jo 20 vuoden ajan.

"Tilaa on kehitetty ja laajennettu, mutta ei tavan vaan tarpeen mukaan. Mukana matkassa on aina ollut myös laskukone sekä maalaisjärki", isäntäpari luonnehtii hymyillen.

Vuonna -99 tehdyn sukupolvenvaihdoksen aikoihin isännän kotitilalla oli 16 lypsävän parsinavetta, reilut 15 hehtaaria peltoa sekä 115 hehtaarin verran metsää.

"Nämä olivat lähtöasetelmat, joskin tuotantotuen saannin edellytyksenä oli maidontuotannon laajentaminen. Niinpä teimme lähes saman tien kattavan navettaremontin, jonka yhteydessä lisäsimme myös parsipaikkoja. Laajennuksen myötä lypsävien määrä saatiin nostettua kolmeenkymmeneen ja nuorkarjallekin saatiin siihen hetkeen riittävät 20 paikkaa", isäntäpari taustoittaa.

Sirpa ja Juhani ovat kehittäneet tilaansa karja edellä.

"Myös kaikki investoinnit tehdään karjan kokonaisvaltaista hyvinvointia ajatellen. Periaatteemme on, että kun karjalla on hyvät olosuhteet ja paras mahdollinen ruoka, niin maitoakin tulee."

Hyvinvoinnin ylläpitämiseksi tilalla siirryttiin vuonna 2010 robottilypsyyn ja uuden pihaton myötä tilalla otettiin käyttöön myös aperuokinta.

"Yhdellä robotilla aloitettiin, mutta neljä vuotta myöhemmin otimme käyttöön myös toisen. Samoihin aikoihin suunnittelimme myös navetan laajennusta, mutta maidon tuottajahinnan pudotus laittoi hankkeen jäähylle."

Tilan kehittäminen ei pysähtynyt kuitenkaan tähän, sillä vuonna 2015 Jurmun tilalle hankittiin laajennusosan "korvikkeeksi" pressuhalli.

"Käytännöllinen kaarihalli toimi erinomaisena väliaikaisratkaisuna ja antoi tarvittavaa väljyyttä myös tilan kehittämiseen. Siirsimme pressuhalliin 20 umpilehmää ja hallin ansiosta pystyimme jopa kasvattamaan lypsävien määrää."

Viisi vuotta kestäneen tuumaustauon aikana Jurmun tilalla ei jääty kuitenkaan lepotilaan.

"Ajatus kulki koko ajan kohti navetan laajennusta. Raivasimme ja lisäsimme peltoa, kasvatimme karjamäärää ja yritimme muutenkin pysyä kehityksen mukana", isäntäpari selvittää.

Tilan määrätietoinen kehittäminen on tuottanut myös toivottua tulosta. Onnistunut peltoviljely, toimintojen tehostaminen sekä karjan hyvinvointi näkyvät myös tuotoksissa, jotka ovat vuositasolla nousseet lähes 100 000 maitolitralla.

Myös Henri-pojan mukaantulo on tervetullut vahvistus. Kolmikko Henri, Sirpa ja Juhani perusti vuoden 2019 alussa maatalousyhtymän ja saman vuoden huhtikuussa tila muutettiin osakeyhtiöksi.

"Samalla porukalla jatketaan osakeyhtiönäkin. Meillä on hyvä ja toimiva yhteistyö. Tämän kokoluokan maitotilalla täytyy ajatella myös jaksamista, joten tiivis tiimityö tuo mukanaan myös tarvittavaa joustoa. Ja onhan tämä työ muutenkin mukavaa ja mukaansa tempaavaa", Henri kertoo tyytyväisenä.

Työtä Jurmun maatilalla riittää jatkossakin, sillä kuluvan vuoden helmikuussa otetaan käyttöön pitkään suunniteltu pihaton laajennusosa.

Pihatto saa lisäpituutta 18 metrin verran, joten laajennuksen myötä lehmäpaikkojen määrä nousee noin 130:een. Automaatiotakin on lisätty ja samalla navettarakennukseen asennetaan myös alaslaskettavat kennoikkunat.

"Taustalla ja tavoitteena on luoda mahdollisimman vakaa toiminta-alusta tulevaisuuteen ja ennen kaikkea tilan tulevalle jatkajalle. Olemme tavattoman kiitollisia, että Henri on kiinnostunut alasta ja ilmaissut kiinnostuksensa myös tilanpitoon."

Vinkit kollegoille

  • Tukekaa, auttakaa ja pitäkää keskustelu avoimena.
  • Ylläpidä korkeaa työmoraalia.
  • Vaalikaa toimivaa yhteistyötä.
  • Olkaa avoimia uudelle ja vaalikaa vanhaa. Kaikki tieto on hyväksi.

Lue lisää

"En tiennyt alussa edes sitä, mikä on hieho" – Maija ja Teemu Muuraiskankaan tavoitteellinen työ tuo tulosta navetassa

Maalarin haalarit vaihtuivat emolehmiin – Eevi-Sofia Hallikainen toteutti unelmansa ja itselleen maatilan

Onnistumiset innostavat Antti ja Jenni Tuukkasta kehittämään ja laajentamaan maitotilaansa – "Päätimme edetä yhden navetan taktiikalla"

Heikki Rintalalla on pieni mutta tuottava lypsykarja: ”Olen aina tykännyt karjanhoidosta”