Suomalainen Maaseutu

Hyppy apupojasta urakoitsijaksi onnistui tuttujen asiakkaiden ansiosta: "Ohjaamo on toinen koti"

Suomalainen Maaseutu 24.09.2017

Maatalouskoneurakoitsija Marko Allinen sanoo kasvaneensa traktorin hytissä.


Anne Anttila
Marko Allinen sanoo pyörittävänsä yhden miehen yritystä, mutta työllistävänsä kuitenkin yrityspohjalta toimivan kuljettajan.
Marko Allinen sanoo pyörittävänsä yhden miehen yritystä, mutta työllistävänsä kuitenkin yrityspohjalta toimivan kuljettajan. "Vakioasiakkaiden ansiosta töitä on riittänyt, joten heittokeikkaa emme ehdi tekemään."
Anne Anttila
Marko kehuu tuoreimmalla teknologialla varustettua Agronic Acc Pulse -yhdistelmäpaalainta 
kokoluokastaan huolimatta erittäin peltoystävälliseksi.
Marko kehuu tuoreimmalla teknologialla varustettua Agronic Acc Pulse -yhdistelmäpaalainta 
kokoluokastaan huolimatta erittäin peltoystävälliseksi.
Anne Anttila

Toisen polven maatalouskoneurakoitsijana Marko Allinen on ehtinyt nähdä myös alan suurimmat muutokset.

Toisen polven maatalouskoneurakoitsijana Marko Allinen on ehtinyt nähdä myös alan suurimmat muutokset. "Tehokkuus on lisääntynyt ja kalusto kehittynyt, joten tällä paketilla on hyvä edetä."

Kiuruvetinen Marko Allinen myöntää seuranneensa isänsä jalanjälkiä jo pikkupojasta lähtien.

"Traktorin hytissä on vietetty niin lapsuus kuin villeimmät teinivuodetkin. Toimin isän apupoikana, kun kiersimme paalaamassa", Marko taustoittaa naureskellen.

Vuonna 2008 isänsä opissa ollut Marko jatkoi maatalouskoneurakointia omissa nimissä.

"Tämä oli luontainen siirtymä, sillä samoihin aikoihin otin myös emolehmätuotantoon suuntautuvan kotitilan nimiini. Itse urakointi sai tuulta alleen, kun tarvitsimme omalla tilalla tehokkaat rehuntekovehkeet. Ajattelin, että turha niitä on toimettomana seisottaa, joten ryhdyin urakoimaan myös muille."

Hyppy apupojasta itsenäiseksi urakoitsijaksi oli Markon mukaan kohtalaisen mutkatonta, sillä iso osa asiakkaista oli entuudestaan tuttuja.

"Edelleen vakioasiakkaista vanhimmat ovat vuosikymmenien takaa. Tämän tuotantomuodon suola ja yksi tärkeimmistä voimavaroista ovat nimenomaan hyvät asiakkaat. Silloin tietää tehneensä jotakin oikein, kun tilauksia tulee seuraavallekin vuodelle."


Maatalouskoneurakointi on Markon mukaan kokenut vuosien saatossa isoja muutoksia, joista yksi merkittävimmistä on tehokkuuden lisääntyminen.

"Kun pinta-alat kasvaa, niin koneidenkin on vastattava vaatimuksiin. Esimerkiksi ennen paalaamiseenkin tarvittiin iso miehitys, kun hommat hoidettiin pyöröpaalaimella ja käärintä oli erikseen. Nyt hommat hoidetaan yksin, yhdistelmäpaalaimella ja teknologiaa apuna käyttäen."

Tehokkuuden lisäksi Marko kiittelee myös traktoreiden käyttömukavuutta.

"Ohjaamo on toinen koti, joten esimerkiksi jousitus ja ilmastointi lisäävät merkittävästi kuljettajan työtehoa ja ovat myös tärkeä osa työturvallisuutta."


Iisalmi–Kiuruvesi-alueella toimiva Marko sanoo olevansa maatalousurakoitsijana hyvin laaja-alainen.

"Toiminnan ydin on peltourakointi, kuten niittomurskaus, paalaus, karhotus sekä ruiskutukset. Pääpainopiste on kuitenkin rehunteossa."

Peltopuolen urakointiin erikoistuneena Marko pitää myös tärkeänä, että tilaukset hoidetaan taidolla ja asianmukaisella kalustolla.

"Henkilökohtaisesti pyrin tekemään työt peltoystävällisellä kalustolla. Yksinomaan teknologian ansiosta järeisiinkin yhdistelmäkoneisiin on saatu lisää keveyttä ja ketteryyttä. Painaumat pellossa eivät ole läheskään samaa luokkaa kuin aikaisemmin", Marko tietää kertoa.


Maatalousurakoitsijana Marko arvostaa myös kalustonsa toimintavarmuutta.

"Ennakoivat huollot teen mahdollisuuksien mukaan itse, mutta arvostan myös koneiden toimivaa jälkimarkkinointia. Juuri tämän takia olen esimerkiksi traktorin suhteen merkkiuskollinen. Myös yhdistelmäpaalaimen kohdalla olen huomannut, että tarvittavat varaosat saa vaikka keskellä yötä. Arvostan suuresti, sillä nopeus on urakoitsijan parhaimpia ystäviä", Marko iloitsee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit