Suomalainen Maaseutu

Joulukuusten kasvattajilla on nyt hyvät markkinat

– Nyt on hyvä tilanne, halvat tuontikuuset ovat menneisyyttä. Yhä useampi asiakas arvostaa suomalaista joulupuuta ja haluaa itse tullaa hakemaan sen tilalta, tai jopa suoraan metsästä, vihtiläinen joulukuusenviljelijä Pekka Anttonen kertoo.

Viljeltyjen joulukuusten suosio on kasvanut tasaisesti. Yhä useampi suomalainen perhe haluaa kruunata kotinsa jouluna paitsi aidolla, myös ulkoisesti täydellisellä kuusella.
– Pääasiassa myydään suomalaista metsäkuusta, mutta myös vähän erilaista mustakuusta ja serbiankuusta. Puiden korkeudet vaihtelevat tavallisimmasta noin kahden ja puolen metrin korkeudesta aina neljään, jopa viiteen metriin. Vanhoissa ja nykyään myös uusissa taloissa on paljon huonekorkeutta, Pekka Anttonen toteaa.
Anttosen Kaitilan Kuusi myy joulupuita suoraan tilalta ja lähimmän suuremman taajaman eli Nummelan Nesteen pihalta. Joskus aikaisemmin Anttonen on kiertänyt pääkaupunkiseudulla asti, mutta myyntipisteen ylläpito on esimerkiksi isojen kauppakeskusten pihoilla kallista ja työlästä. Joulupuiden kasvattajan kannalta suoramyynnin kasvava trendi on hyvä asia, jonka eteen kannattaa myös tehdä töitä.
– Me järjestämme jo hyvissä ajoin ennen joulua kuusenhakusunnuntain, joka on lapsiperheille suunnattu elämyspäivä. Lasten kanssa mennään toivottavasti lumiseen metsään, valitaan kuusi, sahataan se poikki ja kuljetetaan traktorin lavalla pihaan. Kun kuusi saatu, tarjoamme tuvassa koko perheelle glögit, Anttonen paljastaa.
Pankkialalta eläkkeelle jääneen Anttosen lisäksi kuusikauppaan osallistuu koko perhe vaimoa ja aikuisia lapsia myöten.

Joulukuusten viljelyn hyvästä markkinatilanteesta huolimatta uusia viljelijöitä tulee alalla harvakseltaan. Tavallisimmat kuusilajit kasvavat myyntikokoon noin kymmenen vuotta, ja vaativat koko kasvuajan jonkin verran huolenpitoa.
Heinäntorjunta taimien välistä on  yllättävän iso työ. Kuusen muotoonleikkaus aloitetaan noin metrin pituisena. Silloin se on yleensä noin 4 – 5-vuotias.
Tavoitteena on sokeritopan muotoinen tiheä joulupuu. Tavallisesti kuuset leikataan keväällä, maan ollessa vielä jäässä. Viimeisenä kesänä ennen korjuuta kuusille tehdään viimeistelyleikkaus, jonka yhteydessä tulevan joulun myyntipuut myös merkitään. Jos lunta on paljon, saattaa kuusen todellisen muodon hahmottaminen on talvella vaikeaa.
Suomi on järjestöjen ja seurojen maa. Niin myös joulukuusten kasvattajilla on yhdistys, Joulupuuseura.
– Isäni teki aikanaan kuusikauppa ja olin siinä itsekin nuorena mukana. Uudelleen innostuin alasta kun olin töissä Lopen Osuuspankissa ja tutustuin Joulupuuseuran perustajaan ja kunniapuheenjohtajaan Ville Pirttilään. Sen myötä innostuin asiasta ja hankin tuhansia serbiankuusentaimia, Pekka Anttonen kertoo.
Nykyään Anttonen on itsekin mukana seuran toiminnassa ja hoitaa myös yhdistyksen toiminnantarkastajan tehtäviä.
 Käsillä oleva myyntisesonki on Kaitilan Kuuselle kuudes tai seitsemäs.
– Ensimmäiset kuusialat on jo kynnetty ja istutettu uudestaan. Matkan varrella on maksettu monenlaisia oppirahoja. Kuusiin voi tulla kasvisairauksia ja hoitotoimenpiteisiin tarvitaan rutiinia. Leikkaamisesta ja ruohotorjunnasta on ainakin opittu lisää ja markkinointikin on oma lukunsa.

Tällä hetkellä Anttosella on kuusta 4 – 5 hehtaarin alalla. Osa alueesta on peltoa ja osa metsäaluetta. Myyntikokoon kasvaa muutamia satoja kuusia vuodessa. Kotimainen viljelty joulukuusi maksaa koosta riippuen 40 eurosta ylöspäin.
Laadukkaiden joulukuusten myyjälle on tärkeää, että kuusta hoidetaan oikein.
– Kerran on käynyt niin, että asiakas soitti kuusen tiputtaneen neulasensa. Hän sai tietenkin heti uuden kuusen, mutta tunnusti, että oli vienyt jäisen kuusen suoraan joululeipomusten jäljiltä lämpimään taloon. Kuusen on tärkeää saada sulaa hitaasti esimerkiksi ulkovarastossa muutaman asteen lämpötilassa. Sitä ei myöskään saa unohtaa hetkeksikään ilman vettä, ei sulatusvaiheessakaan. Kuuseen on myös hyvä sahata välillä uusi imupinta, aivan kuin leikkokukkiin.
Yleensä ottaen palaute kuusista on lähes sataprosenttisesti positiivista. Anttonen kertoo ylpeänä asiakkaasta, joka varta vasten lähetti sähköpostia kertoakseen joulukuusen säilyneen kauniina monta viikkoa, jopa kasvaneen ja kukkineen asiakkaan olohuoneessa.

TEKSTI JA KUVAT IRINA KEINÄNEN

Lue lisää

Video: Maatalousmuseon varastoissa lymyää koneväen aarreaitta – pääsimme rakennuksiin, joissa harva on käynyt

Ylämaankarja löysi paikkansa poronhoitoalueella

Mallasohran saatavuus huolettaa Viking Maltia

Video: Tältä näyttää venäläinen puimuri – Mustanmeren kupeesta tuotu Rostselmash on esillä KoneAgriassa