Suomalainen Maaseutu

Kiina antaa toivoa sikatilalle: "Pohjalta on noustu ennenkin"

Ari ja Auli Pirkolan lihasikatilalla toteutettiin kaksi vuotta sitten ainutlaatuinen sukupolvenvaihdos.
Anne Anttila

Pirkolan perheen siskokset Anni (vas.) ja Airi ryhtyivät kaksi vuotta sitten jatkamaan kotitilaansa. "Sikatilan luotsaaminen on haasteellista, mutta päätöstä ei ole tarvinnut päivääkään katua", siskokset luonnehtivat tyytyväisinä.

Pyhäjoen Yppärissä sijaitsevalla Kiviniemen lihasikatilalla ollaan toiveikkaita, että Atrian avaamat Kiinan markkinat piristäisivät myös suomalaista sikataloutta.

"Ainakin näkymät ovat paremmat. Sikatalous tarvitsee nyt kantavia voimia, sillä Venäjän viennin loppuminen vuonna 2015 muutti ratkaisevasti monen sikatilallisen tulevaisuuden suunnitelmia. Mutta pohjalta on noustu ennenkin. Sikatalous on ikuista vuoristorataa ja tuotantomuotona äärimmäisen muutosherkkä", Ari Pirkola tietää kertoa.

Pitkän linjan sianlihantuottajina Ari ja Auli Pirkola ovat tyytyväisiä myös siihen, että tila jatkuu oman perheen voimin.

"Olemme tavattoman onnekkaita, sillä muussa tapauksessa olisimme ehkä myyneet tilan jossakin vaiheessa vieraalle. Näin on parempi, sillä hyöty on nyt molemminpuolinen. Voimme tarvittaessa auttaa nuoria, mutta emme ole kuitenkaan enää sidoksissa arkirutiineihin", 30-vuotisen yrittäjäuran tehneet Ari ja Auli iloitsevat.

Pirkolan siskokset, Airi ja Anni Pirkola ovat kasvaneet tilalla, mutta rakensivat aikoinaan elämänsä ja uransa muualle. Edelleen osa-aikaisena kätilönä toimiva Airi ja sosionomiksi kouluttautunut Anni tekivät kuitenkin kaksi vuotta sitten yllätysratkaisun jatkamalla kotitilansa pitoa.

"Ilman luopumistukijärjestelmää sukupolvenvaihdosta ei olisi ainakaan tässä muodossa toteutettu, joten nyt olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan", siskokset iloitsevat.

Sukupolvenvaihdoksen myötä Auli ja Ari jäivät taustalle, mutta ovat edelleen myös ammatillisena tukena sekä tyttärilleen että vävypojilleen Ilkka ja Ville Pirkolalle.

"Hyvän tukiverkoston ansiosta ammatinvaihdos ja uuden työn sisäistäminen ovat sujuneet kuitenkin odotettua nopeammin. Mutta haasteita riittää jatkossakin. Vastuu tuotannosta ja sen tulevaisuudesta on suuri. Tämän hetken pahin pelko on afrikkalainen sikarutto. Jos se iskee, niin vienti loppuu kuin seinään", Airi ja Anni pohtivat.

Kiviniemen tilalla on tällä hetkellä 2 200 lihasikapaikkaa. Sikala on rakennettu kolmessa eri vaiheessa, joista ensimmäinen osa vuonna 1998 ja uusin kuusi vuotta sitten.

Tässä vaiheessa maatalousyhtymässä ei suunnitella tuotantotilojen laajennuksia eikä myöskään muita suurempia investointeja.

"Tällä hetkellä keskitymme toiminnan tehostamiseen ja olemassa olevien ratkaisujen ylläpitämiseen. Nyt on tärkeintä oppia hallitsemaan tuotannon eri vaiheet ja keskittyä sitä kautta ydinosaamiseen. Meillä on isot saappaat täytettävinä", siskokset luonnehtivat.

Kahden perheen maatalousyhtymässä riittää töitä jokaiselle käsiparille.

"Onneksi meitä vastuunjakajia on neljä. Rehellisesti sanottuna valtava työmäärä yllätti, mutta hyvin organisoimalla pattitilanteita ei ole kuitenkaan päässyt syntymään. Lisäksi pyrimme siihen, että vaikka jokaiselle on muotoutumassa oma erityisosaamisalueensa, niin kaikki pystyvät tekemään kaikkea. Ainakin päivittäiset sikalatyöt", vävypojat Ilkka ja Ville kertovat.

Kiviniemen tilalla ollaan tyytyväisiä myös ProAgrialta ja Atrialta saataviin neuvontapalveluihin.

"Hyvän päiväkasvun ja laadun turvaamiseksi yritämme saada esimerkiksi rehuhyötysuhteesta kaikki irti. Tässä meitä auttavat alansa parhaat ruokinta-asiantuntijat, joilla on tarjottavaan myös viimeisin tietotaito. Olemme myös ulkopuolisten asiantuntijoiden suhteen hyvissä käsissä."

Luopumistuelle jääneet Ari (oik.) ja Auli (vas.) Pirkola toimivat nykyään tukijoukoissa. Kiviniemen maatalousyhtymän muodostavat Pirkolan tytöt, Anni ja Airi sekä heidän puolisonsa Ville ja Ilkka.

Lue lisää

The Guardian: Sikatilallisia syytetään kalojen joukkokuolemista Espanjan suositussa turistikohteessa – "Murciasta ei saa tulla Euroopan vessa"

”Sikatilalliset ajautuneet väsähtämispisteeseen” – 20 vuotta sianlihaa tuottanut Reijo Korpela: Lihamarkkinat eivät ole toimineet koskaan

Sadot jopa puolittuivat Pohjanmaan rannikolla – Vaasan pohjoispuolen kunnissa tilanne huonompi kuin maakunnan eteläosassa

"Sikatiloilla akuutti kannattavuuskriisi" – Pohjanmaan ruotsinkielisten tuottajien puheenjohtaja: Hallitusohjelman lupaukset eivät ole toteutuneet