Suomalainen Maaseutu

"Luomuun siirtyminen osoittautui kaikin puolin järkeväksi ratkaisuksi"

Suomalainen Maaseutu 23.06.2017

Toni Kippola kunnioittaa perinteitä ja tämä näkyy myös tilan tuotantomuodoissa. Karjapuolella hän on siirtymässä Highlandista Herefordiin.


Anne Anttila

Emolehmätuotanto vaatii Toni Kippolan mukaan erikoistumista, mutta samalla myös oikeaa asennetta: "Myös tässä tuotantomuodossa on oltava aidosti kiinnostunut eläimistä, niiden hoidosta ja hyvinvoinnista."

Pyhäjokisen Toni Kippolan tie isännäksi alkoi vuonna 1995, jolloin metsuriksi kouluttautunut Toni osti kotitilan sisaruksiltaan. Rautalaksi nimetyllä tilalla oli tuolloin muutama hehtaari peltoa ja vähän metsää.

"Lähdin kehittämään tilan toimintaa pienin askelein. Kävin kymmenen vuoden ajan vielä vieraan töissä, mutta tavoitteena kuitenkin oli, että siirryn jossakin vaiheessa päätoimiseksi isännäksi."

Metallimiehenä työskennellyt Toni toteutti unelmistaan tärkeimmän vuonna 2005, jolloin reissuhommat saivat jäädä ja Tonista tuli tilan päätoiminen isäntä. Jo seuraavana vuonna tilalla pyörähti käyntiin myös emolehmätuotanto. Lihakarjaroduksi valikoitui Highland ja vuotta myöhemmin Toni hankki rinnalle myös Herefordia.

Tonin isännöimä emolehmätila siirtyi viisi vuotta sitten sekä karjan että peltojen osalta luomutuotantoon.

"Tämä osoittautui kaikin puolin järkeväksi ratkaisuksi. Siirtymistä tukivat riittävien peltopinta-alojen lisäksi myös hyvät luonnon tilassa olevat laitumet."

Toni luonnehtii emolehmäkasvatusta muutenkin hyvin luonnon läheiseksi tuotantomuodoksi.

"Alkuperäisrodut ovat tottuneet elämään luonnossa ja pärjäävät kehittyneiden ominaisuuksiensa puolesta vaatimattomissakin olosuhteissa."


Tonin mukaan Highland ja Hereford ovat kasvatettavina ihanteellisia.

"Karja ei vaadi ominaisuuksiensa takia suuria investointeja esimerkiksi rakennuksiin. Meillä on toki halli, kuiva makuualusta ja tarvittavia tuulensuojia, mutta parhaiten vapaana ja luonnonmukaisesti laumassa liikkuva karja viihtyy kuitenkin ulkona", Toni tietää kertoa.

Laiduntaminen on emolehmille erittäin tärkeää.

"Olemme hankkineet muutamia maisemanhoitokohteita, sillä emolehmätuotannon kannattavuus perustuu hyvin pitkälle tehokkaaseen laiduntamiseen. Luonnon laidunten tarjoamat antimet ovat tärkeä osa myös ketjun loppupäätä eli ympäristöystävällisesti tuotettua lihaa."

Laidunkauden ulkopuolella ruokinnan keskiössä on vastaavasti laadukas ja pyöräpaaliin tehty korsirehu.

Rautalan tilalla on tällä hetkellä 45 emolehmää ja karjan kokonaismäärä on lähes 120.

"Määrä pysyy ennallaan, mutta rodun suhteen olen tekemässä pieniä muutoksia. Emojen pitkäikäisyydestä huolimatta olen päättänyt luopua Highlandin kasvatuksesta ja siirtyä kokonaan nopeampikasvuiseen Herefordiin. Siirtyminen tapahtuu kuitenkin pikkuhiljaa."

Vaikka tilan päätuotantosuuntana säilyy edelleen naudanlihatuotanto, niin tilan kokonaisrakennetta tukevat myös viljanviljely, metsätalous sekä koneurakointi.

"Nykypäivänä on otettava kaikki huomioon ja pyrittävä rakentamaan tila mahdollisimman monen tukijalan varaan. Pidän kuitenkin tärkeänä, että toiminnot kannattelevat toisiaan, sillä yhden miehen yrityksessä monipuolisuudella on suora yhteys kannattavuuteen."


Työkiireistään huolimatta lavatansseja ja moottoripyöräilyä harrastava Toni ottaa välillä myös pieniä irtiottoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit