Suomalainen Maaseutu

Maailmanmestari rakensi maalaisparatiisin

Uutiset 21.03.2013

Taivalkoskella sijaitseva Taivalvaaran hiihtokeskus kylpee koreassa talvisäässä. Hyppytornin juurella seisova Tapio Räisänen, 64, katsoo tyytyväisenä ympärilleen, tervehtii turisteja ja hymyilee.


Anne Anttila

– Paljon on työtunteja, hikeä ja joskus jopa kyyneleitäkin vuodatettu tämän paikan eteen. Hiihtokeskus oheispalveluineen on noussut tyhjästä. Alussa oli vain idea, vasara ja Tapsa, matkailuyrittäjä Tapio Räisänen luonnehtii naureskellen.

Ex-mäkihyppääjä, vuoden 1978 suurmäen maailmanmestari, ei turhaan esittele reilut 20 vuotta kestänyttä rakennusprojektiaan.

Taivalvaarasta on kehittynyt vuosien saatossa kansainvälisestikin suosittu mäkihyppääjien ja yhdistetyn miesten harjoittelu- ja valmennuskeskus.

– Puitteet ovat luonnollisesti pienet, mutta toimivat. Lähtökohtana oli rakentaa kokonaisuus maaseutua kunnioittaen. Jokainen rakennus, suksiparkkeja myöten, on tehty luonnon omista materiaaleista. Puu kestää ja kivikään ei hetkessä murene.

Lopetettuaan aktiiviuransa, Tapio Räisänen jatkoi leipätyötään rakennusmestarina, mutta toimi edelleen aktiivisesti nuorten mäkihyppääjien valmennustehtävissä. Vuonna -88 tarjoutui mahdollisuus palata takaisin syntymäpitäjäänsä, sillä perusteilla olevaan matkailuyritykseen tarvittiin sekä osakasta että toimitusjohtajaa.

– Tarjous oli niin houkutteleva, että otin haasteen vastaan. Jätin vakinaisen viran Kajaanissa ja heittäydyin yrittäjäksi. Päivääkään en kadu lennokasta uranvaihtoani, vaikka ensimmäiset kolmetoista vuotta menivätkin lyhyillä yöunilla, Räisänen luonnehtii hymyillen.

Ympäripyöreiden päivien tuloksena syntyi kuitenkin näkyvää jälkeä.

– Sain mahdollisuuden kehittää Taivalkoskea Koillismaan hengessä, maaseutua rakastaen ja luontoa kunnioittaen. Mökkikylä, hotelli, pari ravintolaa sekä hiihtokeskus on rakennettu jokaista nurkkalautaa myöten ympäristöön sopivaksi.

– Rakenteissa on otettava huomioon lumikuormat ja muuttuvat olosuhteet, joten puu ja kivi ovat minun valintani. Alppitalojen seinärakenteiksi valitsin kestävän ja hengittävän pyöröhirren. Hirsi takaa sen, että rakennukset kestävät isältä pojanpojalle ja eivät nuoku ja notkahtele vuosisatoihin.

Anne Anttila

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT