Suomalainen Maaseutu

Metallipajayrittäjä hakee konenäyttelyistä inspiraatiota

Suomalainen Maaseutu 07.10.2017

Reissut konenäyttelyihin ovat alan miehelle hyödyllisiä lomia. KoneAgria, Agromek, Agritechnica ja World Ag Expo ovat tuttuja tapahtumia Marko Hirvelle.


Kirsi Haapamatti

Harrastuksekseen Marko Hirvi laittaa vanhoja autoja. 
Vuoden 1975 Taunus oli lahja Terhi-vaimolle.

Sellainen, joka työkseen rakentaa maatalouskoneita, kokee konenäyttelyt aivan toisin kuin me muut. Tarkka katse kiinnittyy koneiden ja laitteiden teknisiin ratkaisuihin ja niiden yksityiskohtiin.

"Olen todella kiinnostunut siitä, miten koneen jokin tietty kohta on toteutettu. Näyttelyissä näkee kaikenlaisia juttuja, joiden parissa itsekin pajalla askaroin. Parhaimmillaan saan ahaa-elämyksiä: ai noinkin sen voi tehdä", konepajayrittäjä Marko Hirvi sanoo.

Marko Hirvi ei siis ole konemessuilla shoppailemassa, vaan opiskelemassa. Pajallaan Seinäjoella hän valmistaa maatalouskoneita ja niiden lisälaitteita, korjaa niitä ja tekee muutostöitä raskaaseen kalustoon. Kokemusta on jo parinkymmenen vuoden ajalta. Konenäyttelyt ovat osoittautuneet suotuisaksi tavaksi hakea inspiraatiota omaan työhön, samalla kun pääsee pajan ulkopuolelle lomalle.

"Konenäyttelyreissut ovat ennen kaikkea lomaa. Tekee hyvää lähteä kauemmaksi, irti töistä", työhulluksi tunnustautuva mies sanoo.

Marko Hirvi ja myös puoliso Terhi Hirvi ovat reissanneet konenäyttelyissä Yhdysvalloissa asti. Euroopan suuret konetapahtumat, Tanskan Agromek ja Saksan Agritechnica, ovat kerta kerran jälkeen kiinnostavia.

"Lähden matkaan aina jonkin tahon järjestämänä, esimerkiksi Pro Agrian, K-Maatalouden tai Agrimarketin. On kiva kun ei tarvitse itse säätää ja pohtia menemisiä ja aikatauluja. Reissuille on aina järjestetty hyviä tilavierailukohteita. Ne ovat usein itse konemessujen sijaan kiintoisimpia ja käytännönläheisempiä", Marko Hirvi juttelee.

"On myös hyvä, että on koko ajan ohjelmaa. Ei mene hotellilla istuskeluksi. Kynnys yksin lähtemiseen on korkea. On todella hyvä, että yhteismatkoja järjestetään."


Palo konemessuihin syttyi vuosia sitten, kun pariskunnan lapset olivat pieniä. He jättivät lapset isovanhemmille ja matkasivat tuttavapariskunnan kanssa kymmenen päivän reissulle Yhdysvaltoihin Kaliforniaan World Ag Expoon.

"Se oli silmiä avaava matka. Näki, millaisessa mittakaavassa tätä hommaa maailmalla tehdään."

Nyttemin Marko Hirvi reissaa porukan mukana, ja ottaa matkaseurakseen vaimon tai jonkun kolmesta pojastaan. Parhaat matkat suuntautuvat ulkomaille, mutta on kotimaankin konemessuilla paikkansa.

"Ne ovat sosiaalisia tapahtumia. Tuttuja tulee vastaan koko ajan. Jopa minä näin hiljaisena miehenä jään koko ajan suustani kiinni", Marko Hirvi sanailee. Kerrottakoon, että mies on varsin puhelias.

Marko Hirven paja on yhden miehen yritys. Tosin Terhi-vaimo ja ammattikoulussa opiskeleva vanhin poika auttavat minkä ehtivät. Hirven taidot ovat tunnustetut, sillä tilauslista on taas täynnä ainakin jouluun saakka.

"Maatilojen isännät itse kertovat, millaista laitetta he tarvitsisivat. Monellekaan ei löydy kaupasta juuri sellaista konetta, joka täydellisesti sopisi omiin tarpeisiin. Olen tehnyt paljon esimerkiksi erilaisia ketjupurkukoneita, hiekoitusvaunuja ja kuivikekauhoja. Toiveet ovat oikeastaan mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Perusajatus on, että ihmiset haluavat arkisia töitään helpottavia koneita. Usein käyn itsekin tilalla katsomassa, että mikä tarve siellä on."

Vuosien myötä maanviljelijöiden toiveet ja odotukset ovat hieman muuttuneet.

"Nyt vaaditaan paitsi laatua ja kestävyyttä, myös siistiä ulkonäköä. Koneiden on oltava viimeisen päälle siistejä ja maalattuja. Lokasuojien ei auta enää olla sinne päin. Pyrin aina siistiin lopputulokseen. Tämä toki vaatii paljon aikaa vievää käsityötä."

Käsillä tekeminen ja ongelmien ratkaiseminen ovat Hirvelle mieluisia ja voisi varmasti sanoa: sisäsyntyisiä. Hän muistaa jo kolmevuotiaana purkaneensa serkun kanssa tämän äidin riemuksi yleiskoneen.

"Kone oli täynnä mustaa vaseliinia, ja niin oli pajana käyttämämme vaatehuonekin."


Marko ja Terhi Hirvellä on myös omaa maataloutta. Reilun 100 hehtaarin kasvinviljelytilalla puidaan tänä vuonna ohraa ja vehnää. Kaikki tilan maatalouskoneet ovat itse kasattuja.

"Vanhoja koneita, joita olen sitten muokannut tai tehnyt koneen kokonaan itse."

Maanviljelyn Marko Hirvi sanoo täydentävän metallipajayrittäjyyttä täydellisesti.

"Talvella kun ei ole peltohommia, voi pajalla palaa valot yötä päivää. Olen ajatellut, että tuo paja on vähän kuin meidän navetta. Sillä erotuksella, että sieltä voi lyödä päävirrat poikki ja lähteä konemessuille."

Aiheeseen liittyvät artikkelit