Suomalainen Maaseutu

Suomen pohjoisin maissi kasvaa Pyhäjärvellä: Siemenet biohajoavan muovin alle, kasvu kiihtyy iltojen pimetessä

Suomalainen Maaseutu 12.06.2016

Suomen pohjoisimmat maissin viljelijät löytyvät nyt Kalajoen-Kiuruveden korkeudelta. Pinta-alat ovat vielä varovaisia. Pyhäjärvinen maanviljelijä Juha Kärkkäinen on yksi rohkeimmista kokeilijoista. Hän pisti rehumaissille 15 hehtaaria maatalousyhtymän peltoja.


Jouko Lassila
Juho Kalliomäki ajaa Viljelijän Bernerin asiakkaiden tilaamat rehumaissin kylvöt. Nelirivisen koneen jäljiltä pellosta ei heti arvaa, että siinä viljellään viljakasvia.
Juho Kalliomäki ajaa Viljelijän Bernerin asiakkaiden tilaamat rehumaissin kylvöt. Nelirivisen koneen jäljiltä pellosta ei heti arvaa, että siinä viljellään viljakasvia.
Jouko Lassila
Pyhäjärvinen Juha Kärkkäinen pääsi tänä keväänä kylvämään rehumaissin. 
Viime kesänä se jäi tekemättä märkyyden vuoksi.
Pyhäjärvinen Juha Kärkkäinen pääsi tänä keväänä kylvämään rehumaissin. 
Viime kesänä se jäi tekemättä märkyyden vuoksi.

"Minun piti kokeilla tätä jo viime vuonna, mutta se kesä oli mitä oli. Nyt ainakin kylvö onnistuu, sillä maa on lämpimämpää kuin plus viisi astetta. Sitä kylmempään peltoon maissia ei kannata vielä kylvää", kertoi Juha Kärkkäinen.

Kärkkäisen rehumaissi kylvettiin alkuviikosta 21. Edellisviikolla kalajokiset Juho Isopahkala ja Ville-Matti Vuollet kylvivät rehumaissille yhteensä seitsemän hehtaaria. Kärkkäisen jälkeen kylvökone matkasi Reisjärvelle, jossa rehumaissia kylvettiin kahden tilan pelloille.

Mikäli kaikki osuu kohdalleen, Kärkkäinen korjaa yhdellä ajolla nurmeen verrattuna kolminkertaisen rehusadon. Korjuu tapahtuu syys–lokakuussa, kun maissi on tullut jyvälle ja sen kuiva-ainepitoisuus on vähintään 30 prosenttia.

"Tähkä ratkaisee sadon arvon. Siinä ne sokerit ja ravinteet ovat, joita karjalle haetaan. Paras korjuuaika on juuri ennen pakkasia. Jos pakkanen käy ennen korjuuta, pitää maissi korjata kolmessa päivässä, ennen kuin maissi pilaantuu", selvittää asiakkuuspäällikkö Jarmo Aho Viljelijän Berneriltä.

Rehumaissi on koostaan huolimatta säänarka kasvi. Suomessa sen siementä ei vielä ole saatu tuotettua. Bernerin Pioneer-lajike on keskieurooppalaista.

"Pohjois-Saksassa on onnistuttu saamaan rehumaissista siementä, ja sekin harson alta", kertoi Jarmo Aho.

"Pellon pitää olla hyvin äestetty. Sen pinnassa ei saa olla sänkeä tai isompia kiviä, sillä voivat repiä kasvumuovin", kertoi Bernerin kylvökonetta ajava kesäharjoittelija Juho Kalliomäki Helsingistä. Hän on tälle kesälle kylvänyt rehumaissia isäntien pelloille noin 60 hehtaarin alalle.


Rehumaissin kylvö tapahtuu 2-, 4- tai 6-rivisillä kylvökoneilla. Irlannissa kehitetty Samco-kylvökone muotoilee kiekoilla penkin ja auraa istutusvaon, pudottaa pneumaattisella paineilma-annostelijalla siemenet yksitellen vakoon noin 15 sentin välein, peittää vaon, ruiskuttaa kasvinsuojeluaineen, laskee penkin päälle biohajoavan kalvon ja peittää sen reunat mullalla.

"Meidän peltoomme kylvetään 80 000 siementä hehtaarille", kertoi Juha Kärkkäinen.

"Muovikalvon alle syntyy heti kasvihuoneen olosuhteet, mikä jouduttaa merkittävästi kasvun alkuun lähtöä. Muovissa on taimirivin kohdalla pieniä reikiä, joista taimi nousee. Sen reunoissa on tiheämmässä reikiä, joista sadevesi pääsee maahan", kertoi Jarmo Aho.

Biohajoavaa muovia tehdään Suomessa peruna- ja viljatärkkelyksestä. Sitä voidaan tehdä myös maissista. Auringon säteily hajottaa muovin kesän mittaan peltoon, joten jäteongelmaa siitä ei synny.

"Rehumaissi vaatii kasvaakseen pellon, jossa pH on 6–7 ja typpeä, ja sitä meillä saadaan lietelannasta. Jos hyvin käy, korjuutyön määrää voidaan vähentää, ostolannoitteiden ja ostorehujen määrää vähentää merkittävästi. Samalla rehusadon määrä ja sitä kautta maidon määrä kasvaa", kertoi Juha Kärkkäinen.

"Tuloksen näkee vasta syksyllä. Maissi on siitä erikoinen kasvi Suomessa, että kesän valoisina päivinä se kasvaa hitaasti. Kasvu kiihtyy elo-syyskuussa öiden pimetessä."

"Jos tämä onnistuu, saamme laadukasta säilörehua. Jos ei onnistu, niin ainakin olemme kokemusta viisaampia."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT