Suomalainen Maaseutu

"Tilasokeus voi pahimmillaan vaarantaa kehityksen" – ammattitaitoinenkin isäntäpari hyötyy neuvontapalveluista

Suomalainen Maaseutu 07.02.2017

Venla ja Jukka Hentilän lypsykarjatilalla tuotantoa kehitetään portaittain. Lähitulevaisuudessa savolaistilalla panostetaan karjanjalostuksen ja sitä kautta myös mahdollisimman hyviin tuotoksiin.


Anne Anttila
Liepeelän tilalla keskitytään ayrshirekarjan kasvattamiseen ja tuotosten nostamiseen.
Liepeelän tilalla keskitytään ayrshirekarjan kasvattamiseen ja tuotosten nostamiseen.
Anne Anttila
Venla ja Jukka Hentilä sekä Iina-tytär isännöivät 36 lypsävän maidontuotantotilaa Vieremällä. – Maidontuotannon haasteisiin pyrimme vastaamaan pitämällä kustannukset kurissa ja laadun korkealla.
Venla ja Jukka Hentilä sekä Iina-tytär isännöivät 36 lypsävän maidontuotantotilaa Vieremällä. – Maidontuotannon haasteisiin pyrimme vastaamaan pitämällä kustannukset kurissa ja laadun korkealla.

Vieremällä sijaitsevalla Venla ja Jukka Hentilän 36 lypsävän maidontuotantotilalla rakennetaan tulevaisuutta aikakauden haasteet huomioon ottaen.

"Laajennukset tehdään tarkkaan harkiten ja mahdollisuuksien mukaan omana työnä. Kaiken ei tarvitse olla myöskään uutta ja kiiltävää, joten meidän tilalla kelpaa myös käytetty. Pääasia, että ratkaisut ovat toimivia", isäntäpari kertoo.

Agrologiksi kouluttautunut Venla ja isännyyteen kasvanut Jukka ottivat isännän kotitilan nimiinsä vuonna 2014. Ennen sukupolvenvaihdosta Jukka ja hänen isänsä pyörittivät tilaa maatalousyhtymän nimissä.

"Kuuden vuoden pehmeä laskeutuminen isännyyteen oli erittäin opettavainen ajanjakso. Vuodet näyttivät työn todellisen luonteen ja myös sen, että maidontuotanto on jatkuvaa vuoristorataa", Jukka-isäntä luonnehtii.

Venlan ja Jukan ryhtyessä kipparoimaan Liepeelän tilaa parsinavetassa oli 30 lypsävää.

"Onneksi lähdimme kehittämään tilaa portaittain. Suunnitelmat pihatostakin on olemassa, mutta nykyisillä tuottajahinnoilla ei ole mitään järkeä rakentaa miljoonanavettaa. Odotamme myös päätöstä parsinavetoiden lopullisesta kohtalosta. Tässä vaiheessa on elettävä, mutta edettävä kuitenkin hyvin harkitusti."

Sen sijaan pienempiä investointeja tilalle on tehty tarpeen mukaan.

"Tuotantoa voidaan kehittää halvemmillakin vaihtoehdoilla. Vuonna 2015 rakensimme nuorkarjalle kylmäpihaton, joten pienin muutoksin saimme navettaan lisättyä myös kuusi uutta parsipaikkaa. Tilat nuorkarjalle tehtiin entiseen laakasiiloon ja koko projekti toteutettiin hyvin pitkälle omana työnä. Näin ollen hankkeen loppusumma ei vienyt keneltäkään yöunia", isäntäpari hymähtää tyytyväisenä.

Vaikka maatalous elää jatkuvassa muutosten aallokossa, niin Liepeelän ayrshiretilalla uskotaan kuitenkin maidontuotannon tulevaisuuteen.

"Haluamme tuottaa jatkossakin laadukasta suomimaitoa. Niinpä jalostus ja karjan yleisen hyvinvoinnin kehittäminen ovat asioita, joihin meidänkin tilalla tullaan tulevaisuudessa panostamaan entistä enemmän."

Tähän savolaistilan isäntäparilla on erinomaiset lähtökohdat. Esimerkiksi Venla toimi ennen maitotilan emännyyttä ProAgrialla ruokinnan asiantuntijana.

"Työ toi luonnollisesti mukanaan tietotaitoa, joita voi hyödyntää myös omalla tilalla. Hyvällä ja tasalaatuisella ruokinnalla on merkittävä rooli lopputulosta ajatellen", Venla tietää kertoa.

Liepeelän tilalla ollaan tyytyväisiä täysrehuruokintaan sekä vasikoiden vapaaseen hapanjuottoon.

Vaikka tilan emäntä on ruokinnan ammattilainen, niin siitä huolimatta isäntäpari sanoo käyttävänsä mielellään myös ulkopuolisia neuvontapalveluita. Viime aikoina esimerkiksi budjetointi on otettu ProAgrian kautta.

"Sen opin työssäni, että tilasokeus voi pahimmillaan vaarantaa jopa kehityksen, joten on hyvä, että välillä joku ulkopuolinenkin käy katsomassa eläimiä. Pidän myös vierailuita oman tilan ulkopuolella hyvin tärkeinä. Tutustuminen toisenlaisiin työ- ja toimintatapoihin sekä samalla myös erilaisiin ongelmiin ja onnistumisiin ovat todella palkitsevia", Venla korostaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit