Suomalainen Maaseutu

Urakoida voi myös pelkällä traktorilla - väliin vuokralle menee jopa traktori ilman kuljettajaa

Suomalainen Maaseutu 18.09.2017

Kalajokinen Timo Ainali perusti yrityksen, joka urakoi maatiloilla mies ja traktori -periaatteella. Järeälle ja monikäyttöiselle traktorille on käyttöä muun muassa maissin kylvössä ja rehunkorjuussa.


Anne Anttila

Timo Ainali sanoo olevansa hieman erilainen maatalouskoneurakoitsija.

Timo Ainali sanoo olevansa hieman erilainen maatalouskoneurakoitsija. "Tarjoan vetoapua tiloille, joissa on tarvetta vain traktorille ja miehelle."
Anne Anttila
Timo Ainali urakoi kahden traktorin sekä pienen metsäkoneen voimin.
Timo Ainali urakoi kahden traktorin sekä pienen metsäkoneen voimin.

Metsäalan peruskoulutuksen saanut Timo Ainali ajoi aikoinaan metsäkonetta ja sai sitä kautta kipinän laajentaa osaamisaluettaan myös maatalouskonepuolelle.

"Luokittelen itseni kuitenkin perinteiseksi sekatyömieheksi, sillä en vieroksu minkäänlaisia hommia. Virallinen työttömyysjaksoni on kestänyt kaksi viikkoa, mutta silloinkaan en kirjautunut kortistoon. Ajattelin, että kun mies on terve ja työintoakin riittää, niin aina sitä jostakin saa kukkaron täytettä", Timo luonnehtii hymyillen.

Kuitenkin siinä vaiheessa kun miestyötunteja alkoi kertyä niin pelto- kuin metsäpuolellakin riittävästi, Timo perusti maatalouskoneurakointia tarjoavan yrityksen.

"Askel vuonna 2013 oli iso, mutta kannattava. Toiminimen perustaminen oli ja on edelleen sekä minun että tilaajan etu. Kumpikin osapuoli tietää mitä saa ja mistä maksaa."


Kalustohankinnoissakaan Timo ei lähtenyt kuitenkaan omien sanojensa mukaan ”revittelemään”.

"Lähdin tunnustellen liikkeelle. Kartoitin heti alussa, minkälaisia palveluja on tarjolla ja mitä kenties puuttuu. Tein yhteenvedon ja päädyin hankkimaan monikäyttöisen veturin eli hinta-laatu-suhteeltaan hyvän traktorin."

Ostamalla käytetyn Timo sanoo päässeensä kustannustehokkaimpaan lopputulokseen.

"Tiloilla on yleensä maataloustyökoneita, mutta määrään nähden kuitenkin liian vähän traktoreita ja kuljettajia. Kiireisimpään aikaan tämä muodostuu usein haasteeksi, sillä peltotyöt on pyrittävä tekemään oikeaoppisesti ja ajallaan."

Timo ja hänen Viron tuontimallia oleva Fendt 818 tarjoavat vetoapua kiireen keskellä.

"Tällä paketilla liikkuvat kaikki peltoviljelyyn tarvittavat työkoneet; karhottimesta rehukärryyn. Työt tehdään laadusta tinkimättä. Ja kun pellin alla on 200 hevosvoimaa, niin Fendtillä liikahtaa järeämpikin kalusto, urakoitsija lupaa."

Kalajoen Rautiossa tukikohtaansa pitävä Timo sanoo urakoivansa pääasiassa Kalajoki–Sievi-alueella, mutta toimeksiantoja tulee myös muihin maakuntiin.

"Hankasalmella kävin kylvämässä maissia ja tilauksia on tullut myös Siilinjärvi-Suomussalmi -akselille. Tämä kertoo sen, että maatalousurakointi ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan ja sitä voi harjoittaa myös pelkällä traktorilla", Timo iloitsee.


Tällä hetkellä Timo tarjoaa urakointipalveluja kahden traktorin sekä pienen metsäkoneen voimin.

"Tämän suurempia laajennuksia ei ole tiedossa. Tarkoituksena on jatkaa entiseen malliin."

Traktorin ja kuljettajan tarve maatilan eri tehtäviin, kuten rehunkorjuuseen sekä muihin peltotöihin on Timon mukaan kasvanut tasaiseen tahtiin.

"Myös pelkälle traktorille on ollut viime aikoina kysyntää. Niinpä minäkin olen ryhtynyt vuokraamaan pienempää Fendtiä ilman kuljettajaa. Pikkutraktori sopii erinomaisesti esimerkiksi aumakoneeksi ja rehun levitykseen."

Traktorimotolla Timo tekee sen sijaan pieniä metsäharvennuksia.

"Toiminta tukee mukavasti peltopuolen urakointia ja asiakkaina ovat usein myös samat tilat. Olen tavattoman onnekas, että minunlaiselleni pienurakoitsijalle löytyy tilausta isojen joukossa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit