Suomalainen Maaseutu

Uudesta pihatosta selkeä ja harkittu: ”Velkaa ja neliöitä maltillisesti”

Susanna ja Tero Katajiston lypsykarjatilalle nousee kuluvan vuoden syksyyn mennessä uusi pihatto.
Anne Anttila

Susanna ja Tero Katajisto haluavat uudesta pihatostaan työpaikan, jossa viihtyvät sekä eläimet että ihmiset, mukaan lukien tytär Miina. "Toimivan navetan saa edullisesti, jos ratkaisuissa huomioidaan aina myös hinta, isäntäpari tietää kertoa."

Hämeenkyrössä, reilun 30 lypsävän maidontuotantotilaa luotsaavan Susanna ja Tero Katajiston tilalla ollaan muutosten edessä. Keväällä käynnistyvä pihaton rakennusprojekti on mittava investointi, mutta tämän myötä tuotantoon saadaan tarvittavia lisäneliöitä ja samalla myös työ helpottuu.

"Pihaton rakennuttaminen on pitkän harkinnan tulos. Harkitsimme myös muita vaihtoehtoja, kuten vanhan parsinavetan päivittämistä tai kokonaan uuden rakentamista. Päädyimme kuitenkin kustannus- ja tehokkuussyistä lypsyasemalla varustettuun peruspihattoon", isäntäpari taustoittaa.

Maidontuotannon maltillinen laajentaminen on ollut isäntäparin mielessä jo vuonna 2011 tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen.

"Mutta jokainen siirto on tehty ja tehdään edelleen harkiten. Olen kasvanut tilalla ja oppinut peilaamaan asioita myös siltä nurjemmalta puolelta. Olen kova mies laskemaan, sillä teen budjetin pienimmillekin hankkeille", Tero paljastaa naureskellen.

Katajiston navetta painii jo tässä vaiheessa omassa sarjassaan. Jouni Pitkärannan suunnittelemassa pihatossa avainsanoina ovat selkeys ja kustannustehokkuus.

"Uusi osa tulee laajennuksena entisen navetan kylkeen, joten tämä ratkaisu säästää eurojen lisäksi myös aikaa. Ratkaisua puoltavat myös rakennustekniset syyt. Vanha osa on peruskorjattu kymmenen vuotta sitten ja katettu uudestaan. Pienillä muutoksilla, kuten parsien poistoilla saamme hyvät tilat nuoren karjan käyttöön", isäntäpari perustelee.

Lisäksi Susanna ja Tero halusivat pitää tuotannon samassa piirissä ja muutenkin mahdollisimman suppealla alalla.

"Laskimme, että tällä tavoin säästämme esimerkiksi eläinten siirroissa paljon aikaa ja vaivaa. Yksinkertaiset ratkaisut ovat usein myös eläin- ja ihmisystävällisiä."

Uuden navetan myötä myös lypsävien määrä nousee noin viiteenkymmeneen.

"Laajennusvara mahdollistaa eläinmäärän lisäämisenkin, mutta meillä ei ole minkäänlaista intoa lähteä hulluttelemaan. Tavoitteena on rakentaa toimiva, toimintavarma ja työtä helpottava kokonaisuus ilman ylisuuria kustannuspaineita", isäntäpari muotoilee.

Lypsyjärjestelmäksi uuteen pihattoonsa isäntäpari valitsi 2x6-paikkaisen kalanruotoaseman.

"Haluamme säilyttää lypsykontaktin, joten robottia emme edes harkinneet. Päätöstä tuki myös hinta, sillä valitsimme käytetyn lypsyaseman. Nykyään toimintakuntoisia asemia on tarjolla hyvin, kun tilalliset lopettavat tai vaihtavat robottiin."

Kustannusarvion pitämiseksi kurissa Susanna ja Tero ovat kilpailuttaneet navettakalusteiden toimittajia ja pyrkivät pitämään myös oman työn osuuden mahdollisimman korkealla.

"Pohjatyöt tehdään mahdollisuuksien mukaan itse ja myös maansiirtokalusto tulee tilalta. Myös rakennukseen käytettävä puutavara tulee omasta metsästä, isäntäpari listaa."

Vaikka lypsyaseman kohdalla tilalla päädyttiin käytettyyn, niin lannanpoistojärjestelmä tulee kuitenkin uutena.

"Myöskään rakenteiden kohdalla ei kannata valita halvinta tai räätälöityä vaihtoehtoa. Pihatossa on mietittävä aina myös eri ratkaisujen kestävyyttä ja toimivuutta. Juuri tämän takia myös tekniikan osuus on pihatossamme mahdollisimman vähäinen."

Katajiston pihatto

Kustannusarvio reilut 400 000 euroa.

Pinta-ala 700 neliömetriä.

Ulkomitat 42,5 x 16 metriä.

Pääsuunnittelu Jouni Pitkäranta.

Ilmanvaihto luonnollinen / verhoseinät.

Ulkovuori puuta.

Ovet avautuvat syyskuussa 2017.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sairastelun jälkeen suunnitelmissa karjamäärän kolminkertaistaminen: "Nyt mennään päivä kerrallaan!"

Kun uusi broilerihalli valmistuu, päivitetään myös vanhan tekniikka

Ulos sijoitettava maitosiilo säästää neliöitä