Maaseudun Tulevaisuus

Suomeen mahtuisi jopa kolme uutta sellutehdasta

Metsien kasvun puolesta Suomeen mahtuu vaikka kolme uutta kuitupuuta käyttävää jättitehdasta. Päänvaivaa aiheuttaa puun saaminen liikkeelle ikääntyviltä metsänomistajilta.

MT:n haastattelemien tutkijoiden mukaan uudet sellutehdashankkeet nostavat puunkäytön kestävien hakkuumahdollisuuksien rajoille. Metsien pitäminen täyskäytössä vaatii nykyistä kovempia panostuksia sekä metsänhoitoon että tiestöön.

Paljon on kiinni metsänomistajista ja puukaupan yleisestä toimivuudesta. MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen hakisi puukauppaan lisää vauhtia yrittäjämäisestä metsätaloudesta. Siihen liittyen hän haluaa kasvattaa tilakokoa.

Jatkossa suurin ongelma on metsänomistajien ikääntyminen. Jo nyt noin viidennes metsänomistajista jättää puukaupat väliin, eikä käännettä parempaan ole näkyvissä.
 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aarre: Koneyrittäjä Seppo Rahkosella on ehkä Suomen ainoa pienharvesteri – se soveltuu erityisen hyvin ensiharvennuksiin

"Ilmastokatastrofi lyö läpi" – kun tuhot romahduttavat puun hinnan, kärsii metsänhoito ja lopulta koko yhteiskunta, sanoo saksalainen ympäristövaikuttaja

Aarre: Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa hoito alkaa jaloista – Miksi rakentaa kattoa, jos perustukset ovat huonot?