Mainos: Välineetkuntoon.fi

Moottorisaha on kehittynyt vuosikymmenten aikana metsurin parhaaksi kaveriksi

Moottorisaha on monikäyttöinen laite, jota voi hyödyntää kaikenlaisissa puu-urakoissa polttopuiden pienimisestä aina honkien kaatamiseen. Yksi ja sama saha ei toki sovellu kaikkeen, vaan esimerkiksi puukasvuston karsimiseen ja isojen puiden kaatoon tarvitaan eritehoiset työvälineet.
Kaatosahassa moottorisahan laipan pituuden pitäisi olla mielellään 50 senttiä.
Kaatosahassa moottorisahan laipan pituuden pitäisi olla mielellään 50 senttiä. Kuva: Pixabay.com

Omaan käyttöön paras moottorisaha on riittävän tehokas juuri siihen askareeseen, johon sitä tarvitsee, oli kyse sitten polttopuiden pilkkomisesta, pihapuiden karsimisesta tai metsän raivaamisesta. Yleensä kannattaa kuitenkin ostaa yhtä pykälää tehokkaampi laite kuin ajattelee tarvitsevansa, jotta työt sujuvat varmasti huolettomasti ja joutuisasti.

Sopivan ja hyvän moottorisahan etsimiseen ja tarjonnan kartoittamiseen on fiksua käyttää hieman aikaa, eikä välttämättä ostaa heti ensimmäistä silmiin osuvaa tarjousvehjettä. Laadukas moottorisaha kestää käyttöä pitkään oikein huollettuna, ja tarpeen tullen siihen on saatavissa varaosia helposti.

Moottorisahan valinnassa kannattaakin suosia tunnettuja merkkejä, joiden laatuun ja varaosien saantiin on voinut luottaa jo vuosikymmeniä. Stihl on tunnettu laatumerkki, joka kehittää moottorisahojaan jatkuvasti. Tutustu Stihlin laadukkaisiin moottorisahoihin tästä.

Moottorisaha tekee monenlaisia puutöitä polttopuiden pilkkomisesta, pihapuiden karsimiseen ja metsän raivaamiseen. Itselle kannattaa valita saha käyttötarkoituksen mukaan mutta yhtä pykälää tehokkaampi laite kuin ajattelee tarvitsevansa, jotta työt sujuvat varmasti.
Moottorisaha tekee monenlaisia puutöitä polttopuiden pilkkomisesta, pihapuiden karsimiseen ja metsän raivaamiseen. Itselle kannattaa valita saha käyttötarkoituksen mukaan mutta yhtä pykälää tehokkaampi laite kuin ajattelee tarvitsevansa, jotta työt sujuvat varmasti.

Moottorisaha polttomoottorilla tehokkain mutta myös raskain

Moottorisahoja on saatavilla perinteisinä polttomoottorikäyttöisinä sekä myös akkukäyttöisinä ja sähkökäyttöisinä. Ammattimaisissa metsätöissä polttomoottorisaha on edelleen lähes välttämättömyys, sillä metsässä ei yleensä ole sähköverkkoa lähettyvillä.

Isot moottorisahat ovat polttomoottorikäyttöisiä. Ne ovat painavampia ja tarkoitettu kaatamaan kaikkein suurimpia puita tai lyhentämään niitä klapeiksi. Mitä järeämpi moottorisaha on, sitä parempi on yleensä tehon ja painon suhde eli kilowatteja voi laskea enemmän yhtä painokiloa kohden.

Järeämmät moottorisahat alkavat noin 3,5 kilowatin teholuokasta ja painavat keskimäärin 5–10 kiloa. Kaatosahaksi sopii esimerkiksi Stihlin isomman teholuokan sahat. Maailman voimakkain sarjatuotettu moottorisaha on STIHL MS 880, jossa on peräti 6,4 kilowatin tehot.

On olemassa myös kevyempiä, noin nelikiloisia, polttomoottorikäyttöisiä moottorisahoja pienempiin puutöihin, kuten puiden karsimiseen tai pihan kunnostamiseen. Ne kulkevat kevyemmin mukana, eivätkä vaadi käyttäjältään niin paljon voimaa kuin isot kaatosahat.

Erityisesti laadukkaissa moottorisahoissa ergonomia on otettu huomioon yhtenä osana suunnittelua, mutta edelleen myös työasennoilla on iso merkitys.
Erityisesti laadukkaissa moottorisahoissa ergonomia on otettu huomioon yhtenä osana suunnittelua, mutta edelleen myös työasennoilla on iso merkitys. Kuva: Pixabay.com

Käryttömät & hiljaiset akku- ja sähkösahat

Jos ei tarvitse moottorisahaa laajoihin metsätöihin, vaan lähinnä oman pihan puuhommiin tai viheralueiden huoltoon, kannattaa tutustua akku- ja sähkökäyttöisiin malleihin. Ne ovat mukavan keveitä ja myös hiljaisia sekä käryttömiä.

Sähkökäyttöinen moottorisaha on mukavan tehokas ja sopii käytettäväksi sisätiloissa, kuten rakennustyömailla. Polttomoottorisahoja ei voi sisällä edes käyttää, koska niistä lähtee pakokaasuja. Sähkösaha on myös oiva ratkaisu klapien pienimisiin kotona tai mökillä.

Sähkökäyttöisen sahan haittapuoli on, että sillä täytyy työskennellä riittävän lähellä sähköverkkoa, sillä moottorisaha ottaa virtansa suoraan sähköverkosta.

Akkumoottorisaha on puolestaan kätevä kotipuutarhan pienissä hoitotöissä juuri siksi, että sen käyttöön ei tarvita sähköpistoketta. Akkusahan kanssa voi jopa kiipeillä ja ylettyä hankaliin paikkoihin, koska se on keveä ja liikkuminen on vapaata. Tehokkailla akkusahoilla voi pilkkoa isojakin puita.

Moottorisahan erityistehtäviä: karsimista ja harvennusta

Yksi Suomen suosituimmista moottorisahoista on STIHL MS 170, joka on hyvä yleissaha esimerkiksi pihapiiriin töihin ja pienempiin kaatotöihin. Samaa mallia on saatavilla VK:n verkkokaupasta myös sähkökäyttöisenä.

On myös olemassa sahoja, joiden ominaisuudet on suunniteltu tiettyihin töihin. Karsintasahat esimerkiksi on suunniteltu karsimistöihin, polttopuiden tekemiseen ja muihin pienempiin moottorisahaa vaativiin töihin.

Ammattilaisille suunnatut karsintasahat ovat kalliimpia mutta myös monipuolisempia ja tehokkaampia kuin kotikäyttöön suunnitellut karsintasahat.

Harvennussaha on taas parhaimmillaan silloin, kun metsissä harvennetaan puita ja tehdään esimerkiksi ensiharvennus nuoreen metsään. Harvennussahat sopivat myös myrskytuulien kaatamien puiden korjaamiseen.

Harvennussahat ovat hieman painavampia kuin karsintasahat, mutta niissä on myös tehoa hieman enemmän. Hyvä yleissaha sopii myös harvennussahaksi.

Klikkaa tästä, kun on aika laittaa moottorisaha kuntoon.

välineetkuntoon.fi

Mainos: Välineetkuntoon.fi

Lue lisää