Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
Mainos: Gubbe Sydänystävä Oy

Gubbe haluaa pelastaa sotiemme veteraanien leskiä yksinäisyydeltä

Gubben palvelussa sama iloinen ja tehtävään perehdytetty nuori, “gubbe”, käy ikäihmisen luona viikoittain auttamassa arjen askareissa, ulkoilemassa ja toimimassa sydänystävänä. Onnellinen Vanhuus- hankkeen kautta suomalainen yritys tai yrittäjä voi lähteä yrityskummiksi yksinäiselle ja vähävaraiselle veteraanin leskelle, sponsoroimalla veteraanin leskelle ikioman gubben.
Gubben missiona on mahdollistaa aktiivinen ja onnellinen vanhuus.
Gubben missiona on mahdollistaa aktiivinen ja onnellinen vanhuus. 

Sotiemme veteraanileskiä on jäljellä noin 15 000. Kotirintamalle jääneillä puolisoilla on suuri merkitys Suomelle – he pitivät kansan leivässä sodan ajan ja tekivät miestenkin työt pelloilla, metsissä ja tehtaissa. Monella tapaa veteraanien lesket ovat kuitenkin yhteiskuntamme unohdettuja kunniakansalaisia, sillä he eivät ole oikeutettuja veteraaneille tarjottuihin valtion avustuksiin ja kärsivät silti sodan seurauksista siinä missä kovia kokeneet rintamamiehet ja rintamalla palvelleet naiset.

Suuri osa leskistä elää viimeisinä vuosinaan hyvin eristäytynyttä ja yksinäistä elämää ilman lähiomaisia tai tukiverkkoa. Monet heistä eivät ole käyneet pitkiin aikoihin ulkona tai ainoa ihmiskontakti on kotihoito joka käy antamassa lääkkeet.

“Meillä on niin paljon puhuttavaa!”

Anjan ja Iidan lempipuuhaa on kahvittelu ja maailman parantaminen.
Anjan ja Iidan lempipuuhaa on kahvittelu ja maailman parantaminen. 

“Parasta on se kun Iida tulee, odotan sitä niin joka viikko!” hihkaisee yksin Joensuussa asuva veteraanileski Anja Huttunen, 90. Huttunen puhuu ikiomasta gubbesta Iida Vänskästä, 17, joka vierailee hänen luonaan joka maanantai. Gubbekäynneille on jo muodostunut selkeät rutiinit. “Ensin me vaihdetaan kuulumiset jonka jälkeen käyn kaupassa sekä apteekissa ja pankissa jos Anjalla on tarve. Anja ei itse pääse käymään kaupassa, joten siitä on hänelle oikeasti suuri apu”, Iida kertoo.

Seuraavaksi gubbekäynnillä hoidetaan pieniä kotiaskareita ja siivoustoimia, on Iida kerran Anjan hiuksetkin leikannut. “Ja ollaan me leivottu kääretorttua ja marjapiirakkaakin” Anja huomauttaa.

Gubbe-käynnin lomassa luetaan aina päivän polttavimmat uutiset.
Gubbe-käynnin lomassa luetaan aina päivän polttavimmat uutiset. 

Lukiota käyvä Iida nauttii gubbena toimimisesta. “Parasta on se kun Anja joka kerta kiittää kovasti käynnistäni ja on niin iloinen kun saavun”. Anjan läheiset asuvat kauempana ja osa lapsista ulkomailla, joten yksinäisyys on läsnä arjessa. “Kun yksinäisyyttä on, niin on hirmu hyvä kun on nuorta seuraa. Vaikka meillä on melkein 80 vuotta ikäeroa, niin meillä on niin paljon kivaa puhuttavaa ja hauskoja juttuja!” Anja iloitsee ja varmistaa että tämä tulee varmasti mainituksi jutussa.

Kummikuulumiset ovat kuukauden kohokohta yritykselle

Vaasanin oma kummivanhus Aili herkuttelee usein kummiyrityksen tuotteilla.
Vaasanin oma kummivanhus Aili herkuttelee usein kummiyrityksen tuotteilla. 

Yrityskummiudesta kiinnostui nopeasti myös Vaasan Oy. Vaasan työllistää sopimusviljelyn kautta maatalousyrittäjiä etenkin maakunnissa ja on viime vuosina herännyt maakunnissa vallitsevaan vanhusten yksinäisyyteen. “Vanhusten yksinäisyys on valtava ongelma maaseudulla ja koronapandemia on pahentanut tilannetta entisestään. Kenenkään ei kuuluisi elää yksinäisyydessä ja tarvitsemme uusia toimintamalleja tukemaan ikääntyvää väestöä Suomessa. Uskomme että ikäihmiset tarvitsevat huolenpitoa ja yhdessäoloa enemmän kuin koskaan” kertoo Vaasanin brändimanageri Katja Willberg.

Yrityskummiuteen kuuluu että Vaasan saa kerran kuukaudessa luettavaksi “kummikuulumiset”, jossa kerrotaan mitä gubbe-käynneillä on puuhailtu. “Nämä kuulumiset ovat olleet henkilöstöllemme kuukauden kohokohta ja odotamme niitä aina innokkaasti. Me julkaistaan näitä meidän somekanavissa ja ne ovat monesti olleet meidän tykätyimpiä postauksia” Katja lisää.

Lyhyesti Gubbesta:

  • Sandra Lounamaan ja Meri-Tuuli Laaksosen vuonna 2018 perustama vanhuspalveluiden startup
  • Erikoistuu ennaltaehkäisevään ja aktivoivaan vanhuspalveluun, jossa paikallinen tehtävään perehdytetty “gubbe” vierailee ikäihmisen luona ylläpitäen vanhuksen fyysistä ja sosiaalista toimintakykyä.
  • Toimii koko Suomen alueella.

Tutustu Gubbeen ja yrityskummiuteen: onnellinenvanhuus.fi

Mainos: Gubbe Sydänystävä Oy

Lue lisää