Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
Mainos: Pipelife Finland Oy

Ovatko kiinteistösi jätevesijärjestelmä kunnossa?

Haja-asutuksen jätevedet ovat maassamme toiseksi suurin vesistöjen kuormittaja. Noin 20 % suomalaisista asuu haja-asutusalueilla. Tämä tarkoittaa runsaan 250 000 vakituisesti asutun kiinteistön sijaitsevan viemäriverkon ulkopuolella. Suomessa noin 1 000 000 ihmisen jätevedet käsitellään kiinteistökohtaisesti.
Pienetkin vesimäärät, kuten ulkosaunan pesuvedet, olisi hyvä käsitellä ennen maastoon johtamista.
Pienetkin vesimäärät, kuten ulkosaunan pesuvedet, olisi hyvä käsitellä ennen maastoon johtamista. 

Jätevesien käsittelyn tavoitteena on vähentää ihmisille ja luonnolle haitallisten ainesosien pääsyä luontoon. Ihmisille haitallisia ainesosia ovat mm. ulosteperäiset bakteerit sekä puhdistusaine- ja kemikaalijäämät. Luontoa rasittavat jätevesien ravinteet, jotka edistävät vesien rehevöitymistä. Huolehtimalla omalta osaltasi jätevesiesi oikeanlaisesta puhdistamisesta niin kodissa kuin mökillä, vähennät vesistöihin ja luontoon kohdistuvaa kuormaa ja jätät jälkipolvillesi puhtaan elinympäristön.

– Vuoden 2004 jälkeen rakennetuissa kiinteistöissä jätevesijärjestelmät ovat pääsääntöisesti ajan tasalla, ellei kiinteistöä ole merkittävästi saneerattu alkuperäisestä. Vanhempien kiinteistöjen kohdalla tilanne kannattaa tarkastaa tilaamalla kiinteistölle jätevesikartoitus, kertoo kiinteistötekniikan tuotepäällikkö Jarno Huhta Pipelifelta.

Toimiva jätevesijärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa.

– Huolehtimalla jätevesien oikeasta puhdistamisesta vähennät vesistöihin, pohjavesiin ja lähiympäristöön kohdistuvaa kuormitusta. Toimiva jätevesijärjestelmä lisää myös kiinteistön käyttömukavuutta, nostaa kiinteistön arvoa ja se on helppo tapa varmistaa, että kiinteistöllä täyttyvät ympäristölainsäädännössä asetetut vaatimukset, toteaa Huhta.

Jätevedenpuhdistus luonnollisilla menetelmillä

Pipelifen maaperäkäsittelyyn perustuvat jätevedenpuhdistusjärjestelmät on suunniteltu puhdistamaan niin kotitalouksien kuin vapaa-ajan asuntojen talousjätevedet. Maaperäkäsittelyn tuotteet on tarkoitettu niin wc- kuin pesuvesienkin puhdistamiseen tehokkaasti ja alhaisin huoltokustannuksin.

Maaperäkäsittelyyn perustuvat puhdistusjärjestelmät puhdistavat jätevedet luontoa säästäen ilman sähköä ja kemikaaleja. Maaperäkäsittelyn menetelmiä ovat maasuodatus, maaimeytys ja kaksoisviemäröinti.

Maasuodatus

Maasuodatuksessa jätevedet suodatetaan maasuodatuskentän avulla. Maasuodatuskenttä soveltuu kaikille maalaaduille. Maasuodatuksessa kiinteistöjen jätevesien puhdistamiseen tarvittavat puhdistusolosuhteet rakennetaan kiinteistölle. Maasuodattamon rakentaminen kiinteistöllesi onnistuu nopeasti ja vaivattomasti Pipelifen suodatuskasettipaketilla tai suodatusputkistopaketilla.

Maaimeytys

Maahan imeyttäminen on vanhin tapa puhdistaa ihmisen aiheuttamia jätevesiä. Maaimeytyksessä jätevedet johdetaan imeytysputkiston läpi maaperään. Imeytysjärjestelmät edellyttävät asennuskohteiltaan maaperän hyvää läpäisykykyä. Maahan imeyttäminen onnistuu helposti Pipelifen imeytysputkistopaketilla tai imeytyskasettipaketilla.

Kaksoisviemäröinti

Kaksoisviemäröinti on erinomainen tapa yhdistää maaperäkäsittelyn ja umpisäiliöiden parhaat ominaisuudet vedenpuhdistamisessa. Kaksoisviemäröinti tarjoaa pitkäikäisen, edullisen ja helppokäyttöisen menetelmän jäteveden puhdistamiseen. Kaksoisviemäröinnissä wc-vedet johdetaan umpisäiliöön ja vastaavasti talous- ja pesuvedet puhdistetaan omalla tontilla maaperäkäsittelyllä.

Vähäisille vesimäärille riittää pieni järjestelmä

Pipelifen helppokäyttöisimmät tuotteet ovat vähäisille vesimäärille tarkoitetut kantovesituotteet. Vähäisillä vesimäärillä tarkoitetaan yleensä kohteita, joissa veden kulutus on vähäistä ja vesi lämmitetään mulla kuin lämminvesivaraajalla.

Sauna-Seppo on yksinkertainen ja helppokäyttöinen, painovoimaiseen suodatustekniikkaan perustuva suodatin vähäisten pesu- ja tiskivesien puhdistamiseen.

– Vähäisten vesimäärien kohteita ovat esimerkiksi kantoveden tai kylmävesijohdon varassa olevat saunamökit, siirtolapuutarhamökit ja mummonmökit. Kantovesituotteet ovat yksinkertaisia asentaa ja huoltaa. Niiden avulla varmistat helposti ja vaivattomasti ettet kuormita lähiympäristöäsi turhaan, kertoo Huhta.

Tilaa jätevesikartoitus kiinteistöllesi

Mikäli olet teettämässä kiinteistösi vesi- ja viemärilaitteistoon merkittävää saneeraustoimenpidettä, tilaa Pipelifen maksuton jätevesikartoitus. Tilaamalla jätevesikartoituksen saat kiinteistöllesi yhteistyökumppanimme tarkastamaan olemassa olevat järjestelmät ja arvioimaan mahdolliset saneeraustarpeet. Kartoituksen voi tilata osoitteesta puhdastulevaisuus.fi.

Lisätietoa jätevesien puhdistamisesta haja-asutusalueella löydät osoitteesta puhdastulevaisuus.fi.

Mainos: Pipelife Finland Oy

Lue lisää