Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
Mainos: Bosch

Lämpöpumppu lämmittää niin kodit kuin hallitkin – hyödynnä valtion tuki ja säästä lämmityskuluissa

Lämpöpumppu on edullinen, ekologinen ja helppokäyttöinen lämmitysmuoto. Oikein valitulla lämpöpumpulla lämpenevät kodin lisäksi vaivatta myös autotallit, navetat ja teollisuushallit. Valtio tukee lämmitysjärjestelmän vaihtamista, joten nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen.
Lämpopumpulla lämmittäminen säästää ympäristöä ja rahaa. Nykyaikaiset lämpöpumput ovat automatiikan ansioista helppokäyttöisiä.
Lämpopumpulla lämmittäminen säästää ympäristöä ja rahaa. Nykyaikaiset lämpöpumput ovat automatiikan ansioista helppokäyttöisiä. Kuva: ponsulak

Lämpöpumpun hankintaan on tarjolla tukia, jotka kannustavat tekemään hyvän päätöksen ja vaihtamaan lämmitysjärjestelmää ekologisempaan ja edullisempaan suuntaan.

Verohelpotusta lämmitysremontista saa siis esimerkiksi silloin, kun vaihdetaan öljylämmöstä lämpöpumppuun.

Korotettu kotitalousvähennys on maksimissaan 3 500 euroa henkilöä kohden normaalin 2 250 euron kotitalousvähennyksen sijaan, ja se myönnetään öljylämmityksestä luopujalle vuosina 2022–2027. Pariskunta voi saada kotitalousvähennystä yhteensä 7 000 euroa. Verottajan sivulta voi tarkistaa korotetun kotitalousvähennyksen ehdot ja tarkat ohjeet kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen.

Tukea öljylämmityksestä luopumiseksi on tarjolla niin kauan, kun määrärahoja riittää. ELY-keskus myöntää tukea niille pientaloille, jotka siirtyvät öljylämmityksestä tai kaasulämmityksestä ekologisempiin energiamuotoihin. Tarkat ohjeet tuen hakuun ja ajantasainen hakemustilanne on ELY-keskuksen nettisivuilla.

Lämpöpumppu hyödyntää ilmaista lämmitysenergiaa

Minkälainen lämmitysjärjestelmä kannattaisi hankkia? Jonkinlaisen lämpöpumpun voi asentaa lähes kaikenlaisiin koteihin ja kiinteistöihin, ja siitä koituu aina ennen pitkään selvää säästöä lämmityskuluihin. Lämpöpumppu ottaa lämmitysenergiaa joko maasta tai ilmasta, eli sillä lämmittäminen on todellinen ekoteko.

Nykyaikaisten lämpöpumppujen toimintaa ohjaa automatiikka, ja niiden säätäminen on helppoa. Oikein mitoitetulla lämpöpumpulla lämpöä ja lämmintä käyttövettä riittää aina.

Lämpöpumpuista maa- ja ilmavesilämpöpumppu lämmittävät kodin tai kiinteistön ja haluttaessa myös käyttöveden. Toimiakseen ne tarvitsevat vesikiertoisen lämmönjaon, kuten patterit tai lattialämmitys.

Ilmalämpöpumppu soveltuu lämmittämisen tueksi etenkin suorasähkölämmitteisissä kohteissa, joissa se voi tuoda jopa 40 prosentin säästön lämmityskuluihin. Lisäksi ilmalämpöpumppu soveltuu parantamaan asuinmukavuutta minkä vain muun lämmitysjärjestelmän rinnalla, sillä ilmalämpöpumpulla voidaan muun muassa viilentää ja kuivata sisäilmaa.

Ilmalämpöpumppua valittaessa on pidettävä mielessä, että jos sillä halutaan lämmittää, niin tulee valita lämmittämiseen suunniteltu laadukas ilmalämpöpumppu.

Lisää tietoa ilmalämpöpumpusta tästä.

Ilmalämpö lämmittää ja viilentää tarpeen mukaan. Sen saa asennettua suurimpaan osaan asunnoista, mutta myös esimerkiksi autotalliin.
Ilmalämpö lämmittää ja viilentää tarpeen mukaan. Sen saa asennettua suurimpaan osaan asunnoista, mutta myös esimerkiksi autotalliin. Kuva: Westend61

Maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu?

Maa- ja ilmavesilämpöpumppu toimivat päälämmitysjärjestelmänä kodissa tai muussa kiinteistössä. Monia kuitenkin mietityttää, mitä käytännön eroa on maalämpöpumpulla ja ilma-vesilämpöpumpulla ja kumpi pitäisi valita. Asiaan kannattaakin perehtyä kunnolla ja valita juuri omaan taloon ja omiin tarpeisiin sopiva vaihtoehto.

Ilmavesilämpöpumppu on erityisen hyvä vaihtoehto silloin, kun energiakaivon poraaminen on alueella kiellettyä tai erittäin haastavaa. Kiellettyjä alueita ovat pohjavesialueet sekä maanalaisten tunneleiden alueella olevat maa-alueet.

Ilma-vesilämpöpumppua hankittaessa hinta kertoo usein tuotteen laadusta, eli välttämättä laitetta ei kannata hankkia hinnan perusteella. Laatu vaikuttaa huomattavasti tuotteen käyttöikään. Laitetta hankkiessa on hyvä ottaa huomioon, että valittu tuote on suunniteltu pohjoisen olosuhteisiin.

Maalämpö on hankintahinnaltaan kalliimpi järjestelmä, mutta käyttökustannuksiltaan edullisempi. Maalämmöllä saavutetaan parhaat säästöt lämmityksessä. Maalämpö mielletään myös turvallisimmaksi lämpöpumppuvaihtoehdoksi, koska siinä ei ole yhtään aktiivista osaa talon ulkopuolella. Maalämpöpumpussa toimintavarmuus on huipussaan.

Lisää tietoa maalämpöpumpusta tästä.

Lisää tietoa ilma-vesilämpöpumpusta tästä.

Boschin ilma-vesilämpöpumppuvalikoimassa on tehokas ja pitkäikäinen Compress 7000i AW, joka on suunniteltu muuttuviin sääoloihin.
Boschin ilma-vesilämpöpumppuvalikoimassa on tehokas ja pitkäikäinen Compress 7000i AW, joka on suunniteltu muuttuviin sääoloihin. 

Isoja säästöjä lämmityskuluihin

Lämpöpumput säästävät energiakuluissa, koska maasta ja ilmasta saatava lämpö on ilmaista. Säästön määrä vaihtelee kohteen mukaan, riippuen esimerkiksi lämmönjakojärjestelmästä ja kohteen sijainnista ja eri pumpuilla saadaan eri määrä säästöä.

Maalämmöllä lämmityskulut laskevat parhaimmillaan 80 prosenttia ja ilma-vesilämpöpumpulla hieman vähemmän. Ne sopivat molemmat kodin päälämmönlähteeksi.

Ilmalämpöpumppu sen sijaan tarvitsee rinnalleen aina päälämmönlähteen, koska se ei yksinään riitä lämmitysjärjestelmäksi. Ilmalämpöpulla voidaan kuitenkin säästää jopa 40 prosenttia lämmityskustannuksista esimerkiksi sähkölämmityksen rinnalla.

Kun pyytää tarjouksen lämpöpumpusta, saa samalla säästölaskelman uusien lämmityskulujen mukaan.

Lämpöpumppua hankkiessa kannattaa keskittyä takaisinmaksuaikaan. Takaisinmaksuaika tarkoittaa aikaa, joka kestää, että lämpöpumppuinvestointi maksaa itsensä takaisin. Suurimman säästön tuova maalämpö on investointina kallein ja pienimmät säästöt tuova ilmalämpöpumppu edullisin, mutta niiden takaisinmaksuaika vaihtelee.

Näin paljon lämpöpumppu säästää

Alla olevista laskelmista näkyy, kuinka suuren säästön lämpöpumppuun siirtymällä voi saada esimerkkikohteessa. Lopullisiin säästöihin vaikuttavat monet asiat, kuten vanhan öljykattilan hyötysuhde, öljyn ja sähkön hinnat sekä lämpimän käyttöveden tarve.

Kohde: yksikerroksinen omakotitalo Joensuussa, joka on lämmennyt öljyllä

 • rakennusvuosi 1970
 • pinta-ala 160 m²
 • öljynkulutus 1,2 m³
 • oljyn hinta 1,7 euroa/litra
 • nykyinen lämmityskustannus 2 040 euroa vuodessa

Vaihtoehto 1: Bosch inverter-maalämpöpumppu Compress 7800i LWM 2-8kW

 • energiaa lämpöpumppu tarvitsee 3 610 kWh
 • ilmaisenergian tuotto 6 540 kWh
 • uusi lämmityskulu maalämpöpumpulla 614 euroa (sähkön hinta 17snt/kWh)

Vaihtoehto 2: Bosch monoblock ilma-vesilämpöpumppu Compress 7000i AW 5kW

 • uusi lämmityskulu maalämpöpumpulla 683 euroa (sähkön hinta 17snt/kWh)
 • energiaa lämpöpumppu tarvitsee 3 790 kWh ja lisälämpöä sähkövastuksesta 230 kWh
 • ilmaisenergian tuotto 6 130 kwh
Uusimmat maalämpöpumput ovat energiatehokkaita ja helppokäyttöisiä. Boschin uusissa maalämpöpumpuissa on markkinoiden paras takuu ja hyötysuhde.
Uusimmat maalämpöpumput ovat energiatehokkaita ja helppokäyttöisiä. Boschin uusissa maalämpöpumpuissa on markkinoiden paras takuu ja hyötysuhde. 
Selkeä ja helppokäyttöinen näyttö tekee lämpöpumpun säädöstä helppoa.
Selkeä ja helppokäyttöinen näyttö tekee lämpöpumpun säädöstä helppoa. 

Valitse aidosti paras tarjous – varmistu myös takuusta

Lämpöpumppuja on paljon erilaisia, kuten myös niiden tarjoajia. Eri toimittajien tarjouksissa kannattaa kiinnittää huomioita ainakin siihen, että jälleenmyyjällä on tukenaan valtakunnallinen takuuhuoltoverkosto varmistamaan asianmukaiset takuuhuollot ja että takuu on riittävän pitkä ja kattava.

Kannattaa myös varmistua asentajan ammattitaidosta, sillä ammattimaisesti suoritettu asennus on yksi tärkeimmistä asioista lämpöpumpun toiminnan kannalta. Bosch Lämpömestarit ovat lämmitysalan asiantuntijoita, jotka mitoittavat ja asentavat Boschin lämpöpumput Boschin tuella.

Boschin Lämpömestareiden asentamilla Bosch-lämpöpumpuilla on erityispitkä takuu: lämpöpumpuilla takuu on 6 vuotta, minkä lisäksi alle 20 kW:n maa- ja ilma-vesilämpöpumpuilla on 10 vuoden kompressoritakuu.

Lue lisää suomalaisiin olosuhteisiin suunnitelluista lämmitysratkaisuista tästä. Boschin asiantuntijat auttavat vuosikymmenten ammattitaidolla parhaan lämmitysjärjestelmän valinnassa. Kysymyksiä voi lähettää nettisivujen lomakkeella tai sähköpostitse boschmyynti@fi.bosch.com.

bosch-climate.fi

Mainos: Bosch

Lue lisää