Mainos: Suomen parhaat Koneet

Pienmetsäkone kuljettaa yhtä lailla pieniä polttopuita kuin isoja runkojakin

Pertti Säämänen on itse osallistunut metsäkoneiden suunnitteluun, joten ne pärjäväät suomalaisissa metsissä kaiken kokoisissa urakoissa. Maasto voi olla epätasaista tai rinnettä, eivätkä ojatkaan haittaa.
Kinetic T8 -pienmetsäkoneen kaikki kahdeksan pyörää vetävät, joten se kulkee hankalammassakin maastossa ja vaikka ojien yli. Vuoden lopussa markkinoille tulee uusi isompi malli.

Tuulen kaatamat puunrungot maastossa tai metsän ensiharvennus ovat Kinetic T8 -pienmetsäkoneelle mieluisia tehtäviä. Sillä voi ajaa 2–6-metrisiä puita, eikä maastolla ole juuri väliä: kone pärjää yhtä lailla soilla kuin kivikoissakin.

– Kaikki kahdeksan pyörää vetävät, minkä ansiosta pienmetsäkone pärjää vaikka rinnemaastossa ja kulkee tavallisten ojien yli. Telit edessä ja takana vähentävät kallistelua, pintapainetta ja lisäävät vetotehoa, kertoo Pertti Säämänen Metsä Säämänen Oy:stä.

Säämänen on itse osallistunut Kinetic T8 -pienmetsäkoneen kehittämiseen saadakseen siihen juuri oikeat ominaisuudet ja sopivat mitat. Monikäyttöinen kone taipuu puun ajoon, apulannan levitykseen, kaluston kuljetukseen, puuntaimien kuljetukseen ja soran ajoon vaikka luontopolulle. Siihen voi liittää myös hakkuupään ja syke- tai rullaharvesterin.

– Tämän vuoden lopulla markkinoille tulee hiukan isompi malli, joka sopii paremmin kombikoneeksi hakkuu- tai ajotöihin, Säämänen kertoo.

Kinetic T8 on helppo huollettava ja kestävä, koska sen rakenne on riittävän yksinkertainen. Myös erityisen lujille joutuvat telit, nosturin jalusta ja keskinivel kestävät käytössä rankassakin maastossa. Kone voidaan varustaa myös teloilla, jotka Säämänen on itse suunnitellut.

Pienmetsäkonetta voi kuljettaa henkilöauton perävaunussa, jonka lava on vähintään 4,6 metriä pitkä ja kantavuus vähintään 3 tonnia.

Country-metsäkuormaimia on saatavilla monen kokoisiin urakoihin. Kuvassa oleva 670 Master -malli nostaa 3,5 metriin 870 kilogrammaisen kuorman.

Metsäperävaunut ja -kuormaimet isoihin ja pieniin urakoihin

Säämänen on osallistunut myös Country-tuotteiden kehittämiseen. Sarjaan kuuluu lukuisia perävaunuja sekä nostureita. Sopivia malleja on mökin polttopuun ajosta aina raskaimpiin urakoihin asti.

– Country-tuotteissa on loistavat metsäominaisuudet. Letkujen suojiin ja vaihtoon on kiinnitetty erityisesti huomiota, kuten myös kestävyyteen, Säämänen kertoo.

Venttiilejä on valittavana monivipupöydästä sähköiseen esiohjattuun propo-pöytään. Kaikissa kuormaimissa on kuormaimen käännöt neljällä sylinterillä.

– Olen myynyt traktorin perään metsäkuormaimia ja vaunuja vuodesta 2004 alkaen arviolta 600 kappaletta. Kaikki tuotteet vien asiakkaalle henkilökohtaisesti. Laitan tuotteen käyttövalmiiksi sekä annan huolto- ja käyttöopastuksen, Säämänen kertoo.

metsa-saamanen.fi