Mainos: Suomen parhaat Koti

Signaali-ikkuna auttaa, kun mobiiliyhteys ja netti tökkivät sisätiloissa

Lammin Ikkuna Oy:n signaali-ikkunalle 5G-verkkokaan ei ole ongelma, koska sen seitin ohut kuvio päästää radiosignaalit läpi sisätiloihin.

Huippututkimuksessa kehitetty tekniikka parantaa mobiiliyhteyksiä joka operaattorilla myös 5G-verkoissa. Lammin signaali-ikkuna päästää matkapuhelinsignaalit läpi, eivätkä yhteydet töki.

Monille riittää kotikäytössä pelkkä mobiilinetti. Tulevaisuudessa yhteyden laatu on kuitenkin lujilla, kun tv-sarjoja katsotaan entistä enemmän erilaisista on demand -palveluista.

Mobiiliverkon yli striimatessa signaalin voimakkuudella on suora yhteys toiston laatuun. Mitä parempi kenttä, sitä laadukkaammasta videosta nauttii suoratoistopalveluja käyttäessä.

Myös 5G-verkkojen uskotaan lisäävän haasteita kännyköiden kuuluvuudessa sisällä, koska uudet verkkotekniikat siirtyvät lähes poikkeuksetta nykyisiä korkeammille taajuuksille.

Radiosignaalit kulkevat ikkunoiden läpi sisätiloista ulos ja päinvastoin. Mitä vapaammin signaali saa kulkea, sitä parempi on kännykän kuuluvuus, nettiliittymä tai muu mobiiliyhteys. Nykyaikaiset energiatehokkaat rakennusmateriaalit hankaloittavat usein näiden signaalien kulkua talon rakenteiden läpi.

Esimerkiksi ikkunoiden selektiivipinnoitteet päästävät auringon lämmön sisään, mutta eivät anna säteiden karata ulos, mikä säästää energiaa. Samalla ne valitettavasti haittaavat signaalin kulkua ja aiheuttavat harmia mobiiliyhteyksien käyttäjille yhtä lailla kotitalouksissa kuin yrityksissäkin.

Mitä vapaammin mobiilisignaali saa kulkea, sitä parempi on kännykän kuuluvuus. Signaali-ikkuna päästää signaalit vaivatta läpi.

Mobiilisignaali kulkee signaali-ikkunan läpi

Lammin Signal Window® on varta vasten suunniteltu parantamaan matkapuhelinten kuuluvuutta sisätiloissa, ja sen koko pinta-ala toimii reittinä matkapuhelinsignaaleille.

Tämän signaali-ikkunan toiminta perustuu lasituksessa olevaan tehokkaaseen alipäästösuodattimeen. Se on seitinohut kuviointi, joka valmistetaan lasertekniikalla selektiivilasiin. Tuote toimii 2G-, 3G-, 4G- ja 5G-yhteyksillä kaikilla operaattoreilla.

Ikkuna läpäisee radiosignaalit paremmin kuin tavallinen ikkuna, vaikka siinä on energiaa säästävä selektiivilasi. Lasin pintaan valmistettu alipäästösuodatin ei vaikuta ikkunan U-arvoon tai muihin ominaisuuksiin. Tarjolla on siis yhä parempilaatuinen ja nopeampi nettiyhteys ilman, että ikkunoiden energiatehokkuudesta tarvitsee tinkiä.

Käytännössä voit valita haluamasi ikkunamallin, värit ja lisävarusteet vapaasti. Muistat vain tarjouspyynnössä kysyä ikkunaan (tai esimerkiksi parvekeoven lasiin) Signal Window -lasin. Muutoin signaali-ikkunat eivät eroa tavanomaisista ikkunoista.

Signaalikäsittely kannattaa valita niin uudiskohteisiin kuin saneerauskohteisiin. Uudiskohteissa Signal Window -ikkunoiden avulla varmistetaan maksimaalinen kuuluvuus energiatehokkaasta rakentamisesta huolimatta.

Saneerauskohteisiin signaalituotteet kannattaa valita, jotta kuuluvuus huononee mahdollisimman vähän – kun esimerkiksi 1980-luvun ikkunat vaihdetaan energiatehokkaisiin nykyajan ikkunoihin, matkapuhelinkuuluvuus ja netin toimivuus heikkenevät varmasti ilman signaali-ikkunoita.

Signaali-ikkuna läpäisee radiosignaalit, vaikka siinä on energiaa säästävä selektiivilasi.

Huippututkimuksen tulos

Lammin Ikkuna Oy on tutkinut rakennusten ja rakennusmateriaalien signaaliläpäisyä jo vuodesta 2011. Tutkimusyhteistyötä on tehty muun muassa Aalto yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston, VTT:n ja Nokia Bell Labs:n kanssa.

Radioverkkojen sisätilakuuluvuuden ja rakennusmateriaalien ongelmia on tutkittu yhdessä yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa osana LuxTurrim5G-hanketta.

Tutkimuslaitosten keskittyessä rakennusten seinämateriaaleihin ja signaalien etenemismalleihin Lammin Ikkuna Oy:n kiinnostus kohdistui erilaisten ikkunoiden karmi- ja lasirakenteiden hyödyntämiseen signaalien etenemisreitteinä.

Ikkunarakenteiden radiosignaalien läpäisyä tutkittiin kattavasti erilaisin mittauksin, simuloinnein ja kenttätestauksin. Tutkimusten tulokset on viety osaksi Lammin Signal Window® -tuoteperhettä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat vuodelta 2020 ja niitä on esitelty Lammin Ikkunan Signal Window® -webinaaritallenteessa.

Jopa 250 kertaa parempi signaali

Lammin MSE-A Signal™ on erityisesti uudis- ja saneerauskohteita varten suunniteltu ikkuna (U=1.0 W/m2K), jossa tekniikka on sijoitettu ikkunan tuuletusosaan. Se on kustannustehokas vaihtoehto, jolla voi varmistaa kuuluvuutta sisätiloissa.

Vieläkin tehokkaampi malli on Lammin MSE-A Signal+™, joka vaimentaa signaalia keskimäärin vain 4 dB, eli ei käytännössä lainkaan. Tavallisen U=1.0 ikkunan keskivaimennus on noin 28 dB, joten MSE-A Signal+™ versiolla saavutetaan jopa 250 kertaa parempi signaali.

Lammin Ikkuna Oy toimittaa Signal Window® -ikkunat uudisrakennuksiin sekä saneerauskohteisiin, ja ne saa tarvittaessa myös valmiiksi asennettuina. Ikkunoihin voi samalla tilata tarvittavat lisävarusteet, kuten helat, sulkijat tai sälekaihtimet.

lammin.fi