Mainos: Suomen parhaat Koti

Öljyvaha tekee puutasoon kestävän pinnan

Taikina tai roiskeet eivät tartu keittiön puiseen työtasoon, jossa on öljyvahapinta. Kuvan saarnipuutaso käsiteltiin TopOil Terra-sävyllä.

Punaviini tai mustikkamehukaan eivät tahraa keittiön puista työtasoa, kun sen pinta on käsitelty laadukkaalla öljyvahalla.

Puinen työtaso on kaunis ja kotoisa. Keittiöön se tuo lämpimän tunnelman, joka kutsuu kokkailemaan ja seurustelemaan.

Keittiössä puutaso joutuu kuitenkin kovalle koetukselle päivästä toiseen. Kun sen huoltaa ja käsittelee säännöllisesti laadukkaalla öljyvahalla, pintaan eivät tartu kosteus, lika ja tahrat – punaviinit, punajuurimehut, kurkumamauste tai mustikkakaan eivät pääse imeytymään öljyvahatun puun syihin.

Öljyvahalla käsitelty työtaso on myös miellyttävä esimerkiksi leipomisalustana. Se on myös täysin turvallinen, eli valmis pinta täyttää muun muassa leluille asetetun turvallisuusnormin eikä pinnasta irtoa haitallisia aineita taikinan sekaan. Tuotteelle on myönnetty myös M1-luokitus.

photographer Marjo Koivumäki
TopOil levitetään isoille pinnoille siveltimellä tai mikrokuitutelalla.

TopOil sisältää kasviöljyä ja vahaa

Osmo Color TopOil on erityisesti keittiön puutasoja varten kehitetty erikoisöljyvaha. Se sopii lähes kaikille puulajeille ja hiotuille, höylätyille, puupuhtaille tai aiemmin öljykäsitellyille sekä huokoisille puupinnoille.

TopOil sisältää paljon laadukkaita kasviöljyjä ja hieman vahaa. Se on valmistettu nopeasti uusiutuvista kasviraaka-aineista, jotka imeytyvät puun pintaan mutta säilyttävän kuitenkin puun luonnollisen tunnun.

Värittömänäkin TopOil muuttaa pinnan ulkonäköä ja syventää puuta. Sitä saa myös kevyesti väritettynä: sävyjä ovat Valkotammi, Akaasia, Terra, Valkoinen tai Grafitti.

Lisäksi TopOilia voi käyttää yhdessä muiden kasviöljyihin perustuvien Osmo Colorin tuotteiden kanssa.

– Värivaihtoehtoja saa lisää sivelemällä öljypetsiä puun pintaan, minkä jälkeen taso viimeistellään TopOililla, vinkkaa Sirpa Pitkänen Osmo Colorilta.

Grafiitti-sävytetty öljyvaha herättää tammipinnan eloon.

Huoltokäsittely noin vuoden välein

Öljyvahalla käsitellyn puutason huoltoväli on vuosi, etenkin, jos taso sijaitsee lavuaarin lähellä, eli puupinnalle roiskuu vettä.

Jos puutasolla ei työskennellä, vaan se on pelkkä laskutaso, huoltoväliä voi venyttää kahteen tai jopa kolmeen vuoteen. Suurtalouskeittiössä tai kahvilassa huoltoväli voi taas olla lyhyempi, koska kulutus on kova.

Käsittely kannattaa tehdä huolellisesti, jolloin lopputulos on kestävä, pestävä ja siistin näköinen.

Huoltokäsittelyssä puutason pinta pestään Osmon Colorin omalla öljysaippualla. Kun pinta on puhdas ja kuiva, TopOilia levitettään yksi kerros ja annetaan kuivua noin 18 tuntia.

Kun puu käsitellään ensimmäisen kerran, käsittely tulee tehdä kahdesta kolmeen kertaan. Taso käsitellään ympäriinsä eli myös alapinnalta, koska muutan levy saattaa kupertua.

– Suurimmat pinnat saa vahattua kätevästi siveltimellä tai rullalla. Suosittelen öljyvahan levittämiseen Osmon omaa mikrokuiturullaa, jossa nukan pituus on juuri oikea ohuelti levitettäville tuotteille. Puuvahausliinalla taas tarvitaan useampia levityskertoja, koska siitä jää hyvin ohut pinta, Pitkänen neuvoo.

photographer Marjo Koivumäki
Väritön TopOil voimistaa tammen ja muidenkin puulajien omaa sävyä. Osmo Colorin mikrokuiturullalla ohuen kerroksen levittäminen sujuu hyvin.

TopOilin kuivuminen kosketusta kestäväksi vie 12–18 tuntia.

– Silloinkaan pinta ei ole vielä täysin kovettunut, eli se ei vielä kestä kunnolla hankaavaa rasitusta. Täydellinen kovettuminen vie noin kaksi viikkoa.

Entä, jos puun pinnassa on jotain muuta käsittelyainetta kuin TopOilia?

– Jos puutason pinta on käsitelty aikanaan unikkoöljyllä, parafiiniöljyllä tai hyvälaatuisella pellavaöljyllä, sen voi käsitellä TopOililla. Mutta jos pintaan on levitetty vesiohenteinen pintatuote, käsittely TopOililla ei onnistu. Mehiläisvahapinnassa TopOil ei liioin pysy, Pitkänen kertoo.

osmocolor.com