Mainos: Suomen parhaat Koti

Jätevesijärjestelmä asetuksen mukaiseksi – vielä ehtii

Vaikka jätevesilain siirtymäaika päättyi jo, jätevesijärjestelmän ehtii laittaa vielä kuntoon. Nyt kuitenkin kannattaa toimia ja tilata jätevesikartoitus, jotta kaikki saadaan kuntoon ennen ensi talvea.
Pipelifen suodatuskasetti-järjestelmät on suunniteltu wc-, pesu- ja talousvesien ympäristöystävälliseen puhdistamiseen. Suodatuskasettipaketti sopii 1 - 5 hengen talouden jätevesienkäsittelyyn. Järjestelmä puhdistaa jätevedet tehokkaasti ja edullisesti ilman sähköä tai kemikaaleja.

Viime lokakuussa päättyi jätevesilaissa määritetty kahden ja puolen vuoden siirtymäaika, johon mennessä jätevesijärjestelmät piti saattaa nykyisen ympäristönsuojelulain puhdistusvaatimusten mukaisiksi.

Siirtymäaika koski haja-asutusalueiden saneeraamattomia kiinteistöjä, jotka on rakennettu ennen vuotta 2004 ja sijaitsevat sadan metrin etäisyydellä vesistöstä tai pohjaveden ottoon soveltuvalla alueella.

Siirtymäajasta huolimatta kaikki eivät ehtineet muutokseen mukaan, mikä oli odotettavissakin. Osalla viivästymisen syy oli varmasti se, että lupakäsittelyt ruuhkautuivat tai urakoitsijoita sekä suunnittelijoita ei kerta kaikkiaan riittänyt kaikille.

Eipä hätää, sillä vieläkin jätevesijärjestelmän ehtii saattamaan ajan tasalle. Nyt kannattaa tilata jätevesikartoitus ja ryhtyä toimeen, jotta saa oman kiinteistön järjestelmän kuntoon kesän ja syksyn aikana.

Seuraavan vesi- ja viemärilaiteremontin yhteydessä

Kaikkia kiinteistöjä siirtymäaika ei vielä velvoittanut, mutta niissä jätevesijärjestelmän saattaminen perustason puhdistusvaatimukset täyttäviksi tulee tehdä seuraan vesi- ja viemärilaitteiston saneerauksen yhteydessä. Silloin asia tarkistetaan lupakäsittelyn yhteydessä.

Toinen tärkeä ajankohta on kiinteistön myyminen. Jätevesijärjestelmän on hyvä olla asetusten mukaisessa tilassa myyntihetkellä, koska se vaikuttaa esimerkiksi hintaan ja siihenkin, meneekö kiinteistö kaupaksi. Kuntokartoittajat osaavat katsoa ja kertoa, täyttääkö jätevesijärjestelmä asetukset.

Jätevesiasioiden hoitaminen ajan tasalle ei ole niin kallista kuin ehkä äkkiseltään ajattelisi. Se on enemmänkin tuhansien kuin kymmenien tuhansien eurojen työ. Jos esimerkiksi mökillä kannetaan vesi sisään, jätevesijärjestelmän saa kuntoon jopa satasilla.

Teetä siis jätevesiselvitys ja pyydä tarjoukset suunnittelijalta sekä laitetoimittajalta. Näin saat tietoa siitä, mitä tarvitset ja miten paljon se maksaa. Voi tehdä alustavan kartoituksen itsekin.

Bio-Bertta harmaavesipuhdistamo on yksinkertainen pesuvesien eli harmaiden vesien puhdistuslaite kotitalouksiin ja vapaa-ajanasuntoihin.

Pesuvedet puhtaiksi omassa puhdistamossa

Bio-Bertta-harmaavesipuhdistamo on yksi tapa puhdistaa pesuvedet tehokkaasti ilman kemikaaleja tai suodattimia. Se sopii kotitalouksiin ja vapaa-ajanasuntojen harmaiden vesien eli pesuvesien puhdistukseen ja täyttää ympäristönsuojelulaissa määritetyt tiukemmat puhdistusvaatimukset.

Bio-Bertta-harmaavesipuhdistamo sopii yhden–viiden hengen tarpeisiin. Se käsittelee vuorokauden aikana jopa 600 litraa vettä.

Bio-Bertta on helppo asentaa, käyttää ja ylläpitää, koska sen puhdistusprosessi on yksinkertainen. Sen toiminta perustuu jatkuvatoimiseen aktiivilieteprosessiin, joka sietää hyvin kuormituksen vaihtelua.

Oikein asennettuna ja huollettuna Bio-Bertta-järjestelmä on varmatoiminen ja pitkäikäinen. Bio-Bertta-harmaavesipuhdistamo on CE-testattu.

puhdastulevaisuus.fi