Mainos: Suomen parhaat Koti

Vaihda kotiisi sopiva ympäristöystävällinen lämmitysjärjestelmä – ilma-vesilämmitys tai maalämpö

Lämmitysremonttia täytyy suunnitella hieman eri näkökulmasta kuin kokonaan uutta rakennettaessa. Vanhemmissa taloissa ei yleensä ole koneellista tulo- ja poistoilmaa, mikä sulkee poistoilmalämpöpumpun vaihtoehdoista pois. Jos talossa on vesikiertoinen lämmönjako, valitaan yleensä maalämmön ja ilma-vesilämmityksen välillä. Mutta kumpi olisi juuri meille parempi?
Pauliina Tiusanen
Sekä maalämpöön että ilma-vesilämpöön saa liitettyä aurinkosähkön, ilmanvaihdon ja viilennyksen.

Maalämpöpumpulla kerätään energiaa maasta keruuputkiston avulla. Yleisin lämmönlähde on energiakaivo, josta saadaan uusiutuvaa energiaa. Ostettavan energian osuus lämmityksessä pienenee, ja lämmittämisen kustannuksista voi karsiutua jopa 75 prosenttia.

Maalämmöstä riittää yleensä energiaa lähes kokonaan talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tarpeisiin, joten sisäänrakennettu varaenergialähde ja sähkövastus kytkeytyvät päälle vain harvoin. Sähköä kuluu siis hyvin vähän ja vain lähinnä maalämpöpumpun kompressorin toimintaan.

Ilma-vesilämpöpumppu ottaa nimensä mukaisesti lämpöenergiaa ulkoilmasta – ympäri vuoden. Kaikkein kovimpina pakkaspäivinä kytkeytyy päälle sisäänrakennettu varaenergia, eli sähkövastus. Myös ilma-vesilämpöpumppu lämmittää kodin lisäksi käyttöveden, ja lämmityskustannukset voivat pudota jopa 60 prosenttia. Sähköä kuluu jonkin verran enemmän kuin maalämmössä.

Uusituvaa energiaa kodin tarpeisiin

Sekä maalämmössä että ilma-vesilämmityksessä on liuta hyviä puolia. Molemmat hyödyntävät uusiutuvaa energiaa korkealla hyötysuhteella. Molempien käyttö on helppoa, ja molempiin järjestelmiin saa liitettyä aurinkosähkön, ilmanvaihdon sekä viilennyksen.

Lähes kaikki NIBEn maalämpö- ja ilma-vesilämmitysjärjestelmät ovat etävalvottavia, ja niissä on etäohjausmahdollisuus. Molemmat myös soveltuvat mainiosti asennettavaksi lämmitysremontissa.

Tarkastele laskurilla, kumpi tulisi edullisemmaksi

Maalämmössä alkukustannus on suurempi kuin ilma-vesilämmityksessä, mutta käyttökustannukset ovat edullisemmat.

Vertaa kätevällä säästölaskurilla, paljonko voisit säästää eri lämmitystavoilla juuri sinun kodissasi.

Tarkan laskelman saat mitoituksen avulla, jolloin otetaan huomioon myös asiakkaan tulevaisuuden suunnitelmat. Mitoituksen saa tilattua lähimmältä NIBE jälleenmyyjältä.

Moni miettii kahden välillä, eli kannattaako valita ilma-vesilämpö vai maalämpö. Niiden asennuksessa, käytössä ja huoltamisessa on pieniä eroja, mutta molemmat käyttävät uusiutuvaa energiaa korkealla hyötysuhteella. Kustannukset selviävät suuntaa-antavasti laskurilla tai tarkasti ammattilaisen tekemällä mitoituksella.

Vaivattomia ja huolettomia

Mikäli tontillesi ei ole mahdollista porata energiakaivoa tai rakentaa maapiiriä, ilma-vesilämpöpumppu on luonnollinen valinta, eikä se vaadi poraus- tai toimenpidelupaa.

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan ulos talon seinustalle ja kondenssivesi johdetaan esimerkiksi lähimpään sadevesikaivoon. Sisäyksikössä on järjestelmän ohjaus ja lämminvesivaraaja.

Ilma-vesilämpöpumppu vaatii hieman enemmän huolenpitoa kuin maalämpöpumppu, sillä ulkoyksiköstä pitää muistaa poistaa puiden lehdet ja muut roskat, eikä lumi saa haitata ilman kulkua.

Maalämpökaivoon sen sijaan ei tarvitse kurkkia. Lähes kaikissa NIBEn maalämpöpumpuissa on automatiikka, joka vahtii, ettei kaivo pääse jäähtymään liikaa.

Vaikka lämmitysjärjestelmä onkin vaivaton, kaikkien kodin laitteiden toimintaa tulee toki säännöllisesti tarkistella.

Helppo käyttö älypuhelimella

Jos helppokäyttöisyys on sinulle tärkeää, voit valita yhtä lailla maalämmön tai ilma-vesilämmön; NIBE S -sarjassa on sekä maalämpö- että ilma-vesilämpövaihtoehdot. Nettiin liitettynä S-sarjan maalämpöpumpun tai ilma-vesilämmitysjärjestelmän valvonta ja käyttö ovat yhtä lähellä kuin älypuhelin.

Maksuton myUplink-palvelu on vakiona S-sarjan lämpöpumpuissa. Käyttöön voi ottaa sääennusteen huomioimisen lämmityksessä ja pörssisähköohjauksen. Puhelimeen tulee ilmoitus mahdollisesta toimintahäiriöstä ja uusista ladattavista ohjelmistopäivityksistä.

Pienellä vuotuisella maksulla saa käyttöönsä myUplink Premium Hallinta -tason, jolloin puhelimella tai tabletilla voi ohjata ja säätää järjestelmää – myös ilmanvaihtoa ja viilennystä, mikäli ne on liitetty mukaan.

Lisäksi NIBE lämpöpumpun hankkijalle on tarjolla huolettomuutta: NIBETURVA on ilmainen lisäturva kuuteen käyttövuoteen saakka, ja sitä voi jatkaa vielä tämän jälkeenkin vuotuisella lisämaksulla.

Kysy lisää lähimmältä NIBE jälleenmyyjältäsi.

www.nibe.fi