Mainos: Suomen parhaat Maatalous

Vaivatonta lämmittämistä hakkeella, klapeilla ja pelleteillä

Hakelämmitysjärjestelmä on tehokas ja taloudellinen vaihtoehto hieman vanhemmassa omakotitalossa ja etenkin, jos lämmönjako tapahtuu patterilla

Hake, klapit ja pelletti ovat kotimaista uusiutuvaa energiaa, ja niillä voi korvata öljylämmityksen. Nykyaikaiset järjestelmät huolehtivat itse sytyttämisestä, kattilan säädöistä ja polttoaineen syötöstä, joten ne ovat vaivattomia käyttää. Jopa nuohous tapahtuu automaattisesti.

– Uudenaikaisilla hake-, klapi- ja pellettikattiloilla päästään lähelle öljylämmityksen vaivattomuutta. Ne ratkaisevat mahdolliset ongelmat lähes kokonaan itsenäisesti ja tekevät kännykän sovellukseen hälytyksen tarpeen mukaan, sanoo Tomi Ylipaasto biolämmitysjärjestelmiä myyvältä Hargassnerilta.

Järjestelmän valinta kannattaa tehdä lämmitystarpeen, saatavilla olevan polttoaineen ja varastoimiseen käytettävän tilan mukaan.

Vaikka lämmitettävänä olisi suuri tilakeskus, isosta hakekattilasta riittää energiaa koko tiluksen tarpeeseen. Mikäli omistaa metsää, josta puunainesta saa esimerkiksi metsän harvennuksen yhteydessä, lämmityskulut jäävät varsin alhaisiksi.

Klapi- tai pellettikattiloissa on myös tarjolla edullisia Smart-kattiloita, jotka on suunniteltu omakotitalo asujan tarpeisiin sekä pienille varaajille (1 000–2 000 litraa).

Hargassnerilla on monenlaisia hakevaraston täyttöjärjestelmiä, joista voi valita sopivan käytössä olevan tilan mukaan.

Hakekattila tuottaa paljon energiaa

Hakelämmitysjärjestelmä on tehokas ja taloudellinen vaihtoehto erityisesti hieman vanhemmassa omakotitalossa, jossa lämmönjako tapahtuu patterilla. Hakelämmitysjärjestelmä on myös todella hyvä vaihtoehto suuren maatilan lämmitystarpeen kattamiseen, jos maatilalla on useita rakennuksia ja kuivuri, joka tarvitsee lisälämpöä.

Hakelämmitysjärjestelmissä tehot vaihtelevat 20:stä 330 kilowattiin, ja monikattilajärjestelmissä päästään aina 2,6 megawattiin asti.

– Kun lämmön tarve alkaa olla 40 kilowattia, hakekattila tulee edullisemmaksi kuin esimerkiksi maalämpö huomioitaessa järjestelmän takaisinmaksuaika, Ylipaasto kertoo.

– Hakelämmittäminen on myös todella helppoa ja vaivatonta. On mahdollista täyttää hakevarasto, tyhjätä tuhkat ja tehdä kattilan huolto kerran vuodessa, yhden päivän aikana, Ylipaasto kertoo.

Petutschnig Albert
Hargassnerin kattiloissa on integroituna koko lämmitysjärjestelmän ohjaus varaajan automaattisesta täytöstä aina isompien keskuslämmitysjärjestelmien täydelliseen ohjaukseen.

Syttyy ja sammuu automaattisesti

Hakekattila syttyy ja sammuu, nuohoaa ja säätää itsensä automaattisesti, eikä käyttäjän juuri tarvitse perehtyä vaikeisiin asioihin.

Koska kattila syttyy ja sammuu automaattisesti, kattila lämmittää vain silloin, kun lämpöä tarvitaan. Tämä on erityisen tärkeää kesäaikana, jolloin lämmön tarve on vähäistä. Kesällä Hargassner-kattila syttyy ja lataa varaajan täyteen ja sammuu kokonaan. Tämän avulla kattila voi käydä täydellä teholla ja hyvällä hyötysuhteella kesäaikanakin.

Kattila myös nuohoaa itsensä automaattisesti aina ennen syttymistä niin, että mekaaninen nuohous tarvitaan vain kerran vuodessa.

Hake voi olla erilaatuista, esimerkiksi kosteaa tai kuivaa sekä runkopuuta tai sekalaisempaa oksaa ja kuorta. Hargassner-kattila osaa säätää itsensä automaattisesti polttoaineen laadun mukaan.

Ensiö- ja toisioilma säädetään lambda-anturin avulla, ja hakkeen syötön määrä säädetään myös automaattisesti palotason anturin avulla. Hake palaa aina parhaalla mahdollisella hyötysuhteella. Hyvänlaatuisella hakkeella saavutetaan yli 90 prosentin hyötysuhde.

Jos hakkeen syötössä tai tuhkanpoistossa on tukos, kattila yrittää hoitaa sen itse peruuttamalla muutaman kerran. Jos tukos ei poistu, kännykän sovellukseen tulee hälytys. Kännykkään saa asennettua sovelluksen, joka ilmoittaa mahdollisista ongelmista kattilan toiminnassa, ja käyttäjä pystyy näkemään oman lämmitysjärjestelmänsä tilanteen.

Edulliset Smart klapi- ja pellettikattilat

Smart klapi- ja pellettikattilat edustavat biolämmittämisen helppoutta ja edullisuutta parhaimmillaan. Ne on tarkoitettu etenkin omakotitalon lämmittämiseen silloin, kun lämmitettävää on vähän ja varaaja on pieni.

Pelletti valmistetaan teollisuudessa syntyvästä sahanpurusta, kutterinlastusta, hiontapölystä tai muusta kuorettomasta materiaalista. Se on halvempaa kuin öljy tai sähkö mutta erittäin energiatehokasta. Hargassner-pellettikattilalla saavutetaan jopa yli 96 prosentin hyötysuhde. Pelletti on huoleton polttoaine, tuhkaa tulee erittäin vähän ja pelletin lisäys on helppoa.

Klapikattila sytytetään itse, mutta polttoaine on erityisen edullista etenkin, jos puut saa omasta metsästä esimerkiksi harvennushakkuun yhteydessä.

– Sekä klapi- että pellettikattila säätävät palamisen automaattisesti klapien tai pellettien laadun mukaan. Käyttö on helppoa ja palaminen tehokasta. Nuohous tapahtuu kummassakin kattilassa manuaalisesti kattilan kyljessä olevalla vivulla, Tomi Ylipaasto kertoo.

Hargassner.fi