Mainos: Suomen parhaat Ruoka

Kokeile viinin, oluen ja siiderin valmistusta itse – se on yllättävän helppoa ja palkitsevaa

Viinin, oluen tai siiderin tekemiseen on saatavilla paljon tarkkoja ohjeita ja reseptejä, joita noudattamalla syntyy kaupan tuotteiden veroista juomaa ja vieläpä todella edullisesti.

Maku on erityisen hyvä syy tehdä viinit ja oluet itse.

Maittavaan lopputulokseen pääsee ihan perussuorituksella, mutta monenlaisia kiinnostavia vivahteita saa kokeilemalla rohkeasti eri tapoja ja raaka-aineita. Mitä enemmän asiaan perehtyy, sitä kiinnostavammaksi tekeminen muuttuu.

Viinejä voi valmistaa lähes kaikista marjoista, hedelmistä ja tuoremehusta tai jopa voikukista. Osa tämän vuoden runsaasta mustikka- tai vaikka lakkasadosta kannattaa siis jalostaa herkulliseksi viiniksi. Tarkoitukseen löytyy erilaisia valmiita käymisainepakkauksia.

Oluissakin on lukuisia makuvaihtoehtoja ja kymmeniä erilaisia olutuutteita.

–  Niistä saa hyviä ja jopa paremman makuisia kuin kaupan oluet, suosittelee Janne Kettula Viinitalo Melkko Oy:stä.

Siideriäkin voi tehdä itse. Tärkeimpiä siiderin raaka-aineita ovat omenat ja omenatuoremehu. Siideriä syntyy myös viinimehusta, kuivamarjoista tai omista marjoista, jolloin mukaan lisätään vain hiivat ja muut käymisaineet.

Oluen valmistus on helppo aloittaa uutteesta. Kun innostus kasvaa, olutta voi alkaa tehdä maltaasta ja humalista mäskäämällä.

Vain reilut 30 senttiä puollolta

Itse tehdyn viinin, oluen ja siiderin hinta on houkuttelevan edullinen. Viisiprosenttinen olut esimerkiksi maksaa itse tehtynä reilut 30 senttiä pullolta.

Viinipullon hinnaksi viiniainespakkauksesta tulee edullisimmillaan noin puoli euroa. Jos tekee juoman omista marjoista tai omenoista, hinta on sitäkin alhaisempi.

Oluen tekemiseen liittyy monella syvä harrastuneisuus, jopa intohimo.

– Uutteesta on helppo aloittaa oluen valmistaminen. Seuraava vaihe on tehdä maltaasta ja humalista eli ihan alusta asti täysin oman maun mukaisesti. Se vaatii mäskäyksen opettelua. Pienpanimot ovat aloittaneet juuri näin, eli itse tekemällä, Kettula kertoo.

Oluen tekemisen alkuun pääsee kätevällä starttipakkauksella, joka sisältää kaiken tarvittavan. Harrastus kehittyy ja voi viedä mennessään, kun siihen alkaa perehtyä.

Aloituspakkaus sisältää kaiken tarpeellisen

Viinin, oluen ja siiderin valmistuksen ehkä hankalin osuus on valita, mitä tekisi – mahdollisuuksia on nimittäin rajattoman tuntuinen määrä.

Helpoiten homma lähtee käyntiin oluiden starttipakkauksilla, Viiniboksilla tai Siideriboksilla.

Oluissa Coopers on suosituin merkki, ja starttipakettien hinnat vaihtelevat noin 50:n ja reilun 100 euron välillä. Toinen suosittu olutmerkki on MrBeer. Molemmista syntyy hyvää juomaa ruuan kyytipojaksi, saunan lauteille tai vaikka illanistujaisiin.

Viinien helppo aloituspakkaus on esimerkiksi Preston Viiniboksi, jossa on mukana tarvittavat välineet, kuten kaksi astiaa, vesilukot, lappo, ominaispainomittari ja lämpömittari. Välinerepertuaaria voi sitten laajentaa, kunhan pääsee valmistuksen makuun.

Siiderin aloituspakkaukseen eli Siideriboksiin sisältyy 15 litran käymisastia, kansi, vesilukko, vesilukon tiiviste, tarralämpömittari, ominaispainomittari, pullotusväline, lappo, sekoituslasta ja desinfiointiaine.

– Pakkaus siis sisältää välttämättömimmät tarvikkeet omien pikku siiderierien valmistamiseen, Kettula kertoo.

Viinipullon hinnaksi tulee edullisimmillaan noin puoli euroa, kun se valmistaa viiniainespakkauksesta. Aloituspakkauksessa eli Viiniboksissa on mukana kaksi astiaa, vesilukot, lappo, ominaispainomittari ja lämpömittari.

Tärkeiä vaihe: ensin desinfioidaan välineet huolellisesti

Vaikka viinien, oluiden ja siiderien tekeminen on helppoa, siinä on omat sääntönsä ja konstinsa. Tietyt vaiheet pitää käydä huolellisesti läpi, eikä niistä sovi oikaista.

Ennen aloittamista välineet desinfioidaan hyvin.

– Kaikkien viinin, oluen ja siiderin kotivalmistuksessa käytettävien välineiden, kuten astioiden, lapon ja pullojen, on oltava ehdottoman puhtaita, Kettula korostaa.

Valmistusvälineet käsitellään puhdistus- ja desinfiointiaineella. Astianpesuaineista jää astioihin kalvo, josta saattaa tulla makua juomaan, joten ne eivät sovi puhdistukseen. Astianpesuaineet eivät liioin desinfioi.

Viinin ja oluen valmistuksessa tarvitaan kaksi tärkeää mittaria: nestelämpömittari ja  ominaispainomittari.

Jotta käymistä tapahtuu, tarvitaan tarkoitukseen soveltuva viini- tai oluthiiva; pullahiiva ei käy tähän tarkoitukseen. Käymiseen tarvitaan myös juuri oikea lämpötila, jota ei saa ylittää.

Kun pöntössä on oikeat aineet ja sopiva lämpötila, alkaa käyminen, jonka tuloksena syntyy alkoholiliuos. Viinissä on alkoholia normaalisti enintään 17 prosenttia, ja sen ylittyessä hiiva kuolee eli käyminen pysähtyy.

Viini tarvitsee kypsyäkseen aikaa. Viinin voi pullottaa muutamassa viikossa, mutta juoda vasta kuukauden tai parin päästä.

Maltti on valttia: juoma tarvitsee aikaa kypsyäkseen

Viinin, oluen ja siiderin valmistuksessa tarvitaan malttia joka vaiheessa. Keskentekoista juomaa ei kannata pullottaa, ja pullotuksenkin jälkeen tarvitaan riittävän pitkä kypsytysaika. Jokaista vaihetta voi venyttää muutamalla päivällä tai jopa viikoilla, mutta ei lyhentää.

– Viini on pullotettavissa muutamassa viikossa, mutta vasta kuukauden tai parin kypsyttämisen jälkeen se on juotavissa. Keskentekoista ei koskaan kannata nauttia, Kettula muistuttaa.

Hiiva tarvitsee ravinnokseen sokeria, mutta sen ylenpalttinen lisääminen ei kasvata viinin prosentteja vaan tekee ainoastaan hyvin makean viinin.

Kun marjoissa ja hedelmissä oleva sokeri lasketaan mukaan, sokeria saa kokonaisuudessaan olla korkeintaan noin 3,2 kiloa 10 nestelitraa kohden. Ruokaviiniin (alkoholipitoisuus 10–12 prosenttia) sokeria käytetään noin 2 kiloa 10 nestelitraa kohden.

Oluen prosentit nousevat kyllä sokerilla, mutta sillä ei saa lisää makua tai täyteläisyyttä. Perusolutuutteesta valmistettua olutta vahvempaa ja ennen kaikkea maukkaampaa juomaa sen sijaan saadaan, kun lisäsokerin sijaan käytetään humaloimatonta mallasuutetta, spraymallasta tai käymissokereita eli niin kutsuttuja enhancereita.

kotiviini.fi