Maaseudun Tulevaisuus

Talon voi myydä ilman energiatodistusta

Maaseudun Tulevaisuus 26.11.2014

Kaikki eivät hanki energiatodistusta myytävälle talolleen, vaikka laki vaatii.


Markku Vuorikari
Omakotitalon voi vuokrata tai myydä ilman lain vaatimaa energiatodistusta. Kuvan talo ei liity juttuun.

Energiatodistuslakia rikotaan päivittäin, eivätkä kaikki pidä 500–700 euroa maksavaa todistusta tarpeellisena.

Omakotitalon voi vuokrata tai myydä ilman lain vaatimaa energiatodistusta.

Lain rikkominen ei ole kertaakaan johtanut toimenpiteisiin: huomautukseen, varoitukseen tai uhkasakolla höystettyyn käskyyn.

Lain toimeenpanoa valvova valtion viranomainen eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) ei ole saanut kesäkuun 2013 jälkeen yhtään valitusta energiatodistuksen puuttumisesta.

Kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen

Aran ylitarkastajan Ritvaliisa Rinnemaan mukaan viranomainen reagoi tarvittaessa, mikäli jokin yksityinen myyjä ei ole selvittänyt myytävän tai vuokrattavan asunnon energialuokkaa. Käytännössä valvonta on kuitenkin vaikeaa.

Rinnemaa pitää lain henkeä selvänä: ”Myynnin yhteydessä kohteella täytyy olla energiatodistus ja ilmoituksessa täytyy olla merkintä siitä.”

Kiinteistövälittäjien toimintaa valvoo aluehallintovirasto (avi). Toisaalta kuka tahansa kansalainen voi tehdä ilmoituksen lainvastaisesta ilmoituksesta.

Syyskuussa 2014 eli reilu vuosi lain voimaantulon jälkeen aluehallintovirasto ohjeisti kaikkia kiinteistövälittäjiä, että ”mikäli kohteella ei ole energiatodistusta, markkinoinnissa pitää erikseen ilmoittaa, että todistus puuttuu”.

Ylitarkastaja Kalle Tervo Länsi- ja Sisä-Suomen avista sanoo, että tietoisuus energiatodistuksesta paranee koko ajan.

Lain kiertäminen ei ehkä pian onnistu

Arasta arvioidaan, että lain noudattamisessa on puutteita.

Tilanteeseen on tulossa muutos, ja lain kiertäminen vaikeutuu. Ara ottaa käyttöön parhaillaan tietojärjestelmää, joka kokoaa muun muassa laaditut energiatodistukset yhteen.

Uudistuksen jälkeen viranomainen voi tarkistaa toteutuneita asuntokauppoja verottajan ja Maanmittauslaitoksen avulla.

”Jos talo tai asunto on myyty ilman energiatodistusta, Ara voi nykyisen lain turvin vaatia myyjää hankkimaan todistuksen jälkikäteen, vaikka kaupat olisi jo tehty.”

Uuden työkalun käyttöönotto edellyttää, että eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen energiatodistustietojärjestelmästä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT