Talous

Altia investoi Koskenkorvalla: laajentaa ohratärkkelyksen tuotantoa

Talous 09.02.2017

Ohraa tarvitaan raaka-aineeksi laajennuksen jälkeen yli 200 miljoonaa kiloa.


Kimmo Haimi
Koskenkorvan tehdas.

Altia on päättänyt laajentaa tärkkelystuotantoa Ilmajoella Koskenkorvan tehtaallaan. Investointien tavoitteena on nostaa merkittävästi ohratärkkelyksen tuotantokapasiteettia.

Laajennuksen mahdollistava laiteinvestointi toteutetaan tämän vuoden aikana.

Ohratärkkelystä käytetään muun muassa paperi- ja kartonkiteollisuudessa. Altian mukaan tärkkelyksen käyttö on lisääntynyt paperi- ja kartonkiteollisuudessa.

Viime vuonna tehdas tuotti 58 000 tonnia tärkkelystä. Laajennuksen jälkeen tehdas käyttää raaka-aineenaan yli 200 miljoonaa kiloa suomalaista ohraa.

Koskenkorvan tuotantolaitos on maailman ainoa ohrasta tärkkelystä valmistava tehdas.

Ohratärkkelys on puhdasta ja muuntelematonta natiivitärkkelystä. Sillä on erilaisia käyttökohteita elintarviketeollisuudessa, paperi- ja kartonkiteollisuudessa tai muissa teknisissä sovelluksissa.

Merkittävä osa ohratärkkelyksestä käytetään sideaineena ja pinnoitteena paperin, kartongin ja pakkausmateriaalien valmistuksessa.

Sideaineena tärkkelys parantaa lopputuotteen käytettävyyttä ja laatua.

Altian mukaan ohran jyvä pystytään käyttämään Koskenkorvan tuotantolaitoksessa sataprosenttisesti. Natiivitärkkelyksen lisäksi siitä tislataan viljaviinaa, joka jatkojalostetaan Rajamäen tehtaalla. Teknistä etanolia puolestaan hyödynnetään muun muassa maalämpöpumppujen nesteisiin ja lääketeollisuuteen.

Ohranjyviin varastoitunut hiilidioksidi puolestaan otetaan talteen ja sitä hyödynnetään esimerkiksi tomaatinkasvatuksessa.

Muut ainesosat, kuten arvokas kasvivalkuainen sekä kuitu, hyödynnetään eläinrehujen raaka-aineena.

Ohrasta saadaan myös energiaa, kun sen kuori poltetaan tehtaan yhteydessä toimivassa biovoimalaitoksessa. Voimalaitoksen ansiosta Koskenkorvan tehtaan käyttämästä höyrystä 56 prosenttia on sen omaa tuotantoa. Se vähentää tehtaan tuottamia hiilidioksidipäästöjä 42 prosentilla.

Myös biovoimalaitoksen tuhka hyödynnetään, sillä se levitetään pellolle lannoitteena.

Juttua täydennetty 11.15 tiedoilla ohran käytöstä Koskenkorvan tehtaalla.

Juttua korjattu 12.15: Ohran kokonaiskäyttömäärä nousee 200 miljoonaan kiloon, ei 200 miljoonalla kilolla kuten tekstissä virheellisesti mainittiin. Tehdasta ei myöskään laajenneta, vaan tuotannon laajennus toteutetaan laiteinvestoinnein.

Aiheeseen liittyvät artikkelit