Talous

Olvi kannatti kovimpien janokuukausien ulkopuolellakin

Olvi-konserni myi vuonna 2019 juomia litroissa enemmän kuin koskaan: 718,3 miljoonaa litraa.
Jukka Pasonen
Olvin tuotteiden kysyntä jatkui vahvana, ja sitä vahvistivat syksyn uutuuksien lanseeraukset.

Iisalmelainen juomavalmistaja Olvi-konserni pystyi parantamaan liiketoimintansa kannattavuutta myös sesongin ulkopuolisina kuukausina. Panimokonserni paransi selvästi liikevaihtoaan vuoden viimeisellä neljänneksellä että koko tilivuotena.

Yhtiön koko vuoden liikevaihto kasvoi 6,4 prosenttia ja liikevoitto nousi 52,5 miljoonaan euroon kasvaen 4,7 prosenttia.

"Hyvän kehityksen taustalla ovat toimintamaiden vahvat markkinaosuudet, innovatiivinen tuotekehitys ja sitä kautta onnistuneet tuotelanseeraukset sekä operatiivisen tehokkuuden jatkuva kehittyminen", arvioi tilivuotta toimitusjohtaja Lasse Aho tilinpäätöstiedotteessa.

Tulevaisuuden kasvuun Olvi-konserni valmistautui investoimalla vesiliiketoimintaan, kapasiteetin lisäämiseen ja hankittujen uusien liiketoimintojen kehittämiseen Suomessa.

Olvi-konserni tuo 70–100 uutta tuotetta tuotteita markkinoille vuosittain. Pelkästään emoyhtiö Suomi lanseerasi 49 uutuutta vuonna 2019. Tärkeimmät näistä olivat Olvi Winter Ale ja Olvi Summer Ale. Alkoholittomissa juomissa Suomessa KevytOlo Aloevera-mustikka sekä Indian Tonic ja Ginger Beer.

Liettuassa yhtiö toi markkinoille Fassbrause-brändin ja lanseerasi uudelleen vanhan olutbrändin Hornin. Myös Virossa, Latviassa ja Valko-Venäjällä Olvi toi uutuustuotteita tarjolle.

Vuonna 2019 Olvi-konserni myi juomia litroissa enemmän kuin koskaan, 718,3 miljoonaa litraa. Kasvua edellisvuoteen kertyi 17,0 miljoonaa litraa eli 2,4 prosenttia.

Konsernin myyntivolyymi kasvoi Valko-Venäjällä ja Suomessa, mutta suurin muutos oli Liettuassa kotimaan markkinaosuuksien kasvaessa ja viennin kehittyessä voimakkaasti.

Suomessa erityisesti mietojen alkoholijuomien kysyntä pysyi vahvana, jonka seurauksena markkina-asema vahvistui entisestään. Neljännen kvartaalin myyntivolyymi ja liikevaihto kehittyivät suotuisasti. Liikevoitto jäi edellisestä vuodesta, koska vertailukauden liikevoittoon sisältyi kertaluonteinen 0,8 miljoonan euron vakuutuskorvaus.

Virossa koko vuoden liiketoiminnan kehitykseen vaikutti suotuisasti heinäkuun alussa tehty mietojen alkoholijuomien veronalennus. Veromuutos elvytti kotimaista kysyntää, kun Latvian rajakauppaa siirtyi takaisin Viron puolelle. Suomen ja Viron välinen rajakauppa piristyi myös. Liikevaihto kasvoi 4,4 prosenttia toisella vuosipuoliskolla, kun taas ensimmäisellä vuosipuoliskolla lasku oli ollut 12,4 prosenttia. Liikevoitto parani toisella vuosipuoliskolla 17,5 prosenttia.

Latviassa liiketoimintaan vaikutti merkittävästi erilaiset alkoholiverojen muutokset niin kotimaassa kuin naapurimaassa Virossa. Kotimainen alkoholiverotus muuttui väkeviä juomia suosivammaksi mikä laski koko olutmarkkinaa 13 prosenttia vuositasolla. Viron verojen alennuksen seurauksena Latvian rajakauppa puolittui. Nämä muutokset aiheuttivat Cēsu Aluksen myyntivolyymin lievän pienentymisen.

Yhtiö on myynnin arvoltaan Latvian suurin juoma-alan yritys.

Liettuassa vuonna 2019 Olvi onnistui saamaan markkinoilta hyvän aseman ja se vahvisti markkinaosuuksia kaikissa tuotekategorioissa. Volfas Engelman on kasvanut Liettuan toiseksi suurimmaksi juoma-alan toimijaksi edustamissaan juomakategorioissa. Myös vienti kehittyi hyvin kasvaen 30 prosenttia. Päävientimarkkinat ovat Venäjä ja Etelä-Korea. Tuoteportfoliota pystyttiin kehittämään premium-tuotteisiin erityisesti erikoisoluiden osalta. Kokonaisuutena myyntivolyymi kasvoi lähes 13 prosenttia ja liikevaihto 14,5 prosenttia. Liikevoitto pysyi edellisen vuoden tasolla. Yhtiö aloitti vesiliiketoiminnan Liettuassa.

Valko-Venäjällä Olvin vuosi oli liiketoiminnallisesti hyvä. Volyymi kasvoi 2,2 prosenttia. Hyvän myynnin johtamisen ja tuoteportfoliokehityksen ansiosta liikevaihto kasvoi yli 10 prosenttia ja liikevoitto 23,8 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Myös suhteellinen tulos nousi 12,6 prosentista 14,1 prosenttiin.

Olvin tilikauden 2020 liikevoiton odotetaan pysyvän hyvällä edellisvuoden tasolla.

Olvin hallitus esittää yhtiökokoukselle euron osinkoa osakkeelle. Edellisvuoden tuloksestaan Olvi jakoi osinkona 0,90 euroa osakkeelta.

Lue lisää