Talous

Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna tasan prosentin – taantuman uhka on todellinen

Vahvinta kasvu oli viime vuoden toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä.
Koronavirusepidemia leikannee talouskasvua kuluvalla vuosineljänneksellä. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 1,0 prosenttia. Viimeisellä vuosineljänneksellä kasvu hidastui, sillä työpäiväkorjattu bkt kohosi vain 0,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Vahvinta kasvu oli toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä.

Loka-joulukuussa bruttokansantuote pieneni kuitenkin 0,7 prosenttia heinä-syyskuuhun verrattuna. Talouden katsotaan olevan taantumassa, jos bkt supistuu kahdella vuosineljänneksellä peräjälkeen.

Loka-joulukuun lukujen perusteella taantuman uhka on todellinen, sillä koronavirusepidemia leikannee talouskasvua kuluvalla vuosineljänneksellä.

Tilastokeskus korjasi heinä-syyskuun lukemia selvästi alaspäin. Tarkentuneiden tietojen mukaan bkt kasvoi 0,4 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 1,9 prosenttia vuoden takaisesta. Alkuperäiset luvut olivat 0,7 prosenttia ja 2,2 prosenttia.

Vienti lisääntyi loka-joulukuussa 8,2 prosenttia ja tuonti väheni 0,7 prosenttia vuoden takaisesta. Yksityinen kulutus kasvoi, mutta investoinnit ja julkinen kulutus supistuivat.

Lue lisää