Talous

Katso video: Ruokainvestoinnit kasvavat, mitä mieltä on Raision Pekka Kuusniemi

Raisio käyttää 45 miljoonaa kasvipohjaisia lisäarvotuotteita valmistavaan tehtaaseen, mutta ei hiisku sanaakaan siitä, mitä tehtaassa tullaan tekemään. Kaura on kuitenkin keskiössä.
Pasi Leino
Kasvipohjaisia tuotteita valmistava tehdas on harjakorkeudessa.Takana näkyvät Raision maamerkit ja logossakin olevat viljasiilot.

Kuluttajien ruokailutottumukset ja kasvisruuan suosio vaativat uusia ratkaisuja myös teollisuudessa, toteaa toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi Raisio-konsernista MT:n haastattelussa.

Menossa on useita isoja investointeja. Lihatalot virittävät siipikarjaketjua uuteen malliin, Apetit ottaa käyttöön uutta pyörykkälinjaa ja Raisio on saanut uuden kasvituotetehtaansa harjakorkeuteen.

Kuusniemi silmäilee auringossa kylpevää Raisio-konsernin rakennustyömaata ja toteaa, että elintarvikekonsernin rakentaminen on edennyt siihen suuntaan kuin pitääkin.

Kannattamattomia tai matalakatteisia osia on myyty, viimeksi naudanrehujen valmistus.

Enempää ei myydä, vaan nyt mietitään, onko löydettävissä strategiaan sopivaa ostettavaa. Konsernin tase on vahva eikä 45 miljoonaa maksavan uuden tehtaan rakentaminen muuta tilannetta.

Uusi kasvipohjaisia lisäarvotuotteita valmistava tehdas työllistää 30–35 henkeä täydellä kapasiteetilla. Tehtaan rakentaminen on aikataulussa ja luovutus on kesällä. Siitä menee vielä vuosi, ennen kuin ensimmäiset tuotteet saadaan kaupan hyllyyn, Kuusniemi arvioi.

Hän pitää visusti piilossa sen, mitä ja minkälaisia tuotteita tehtaassa tullaan tekemään. ”Et ole ihan ainoa, joka on sitä kysynyt.”

Markkinoita tullaa hakemaan niin kotimaasta kuin ulkomailta.

Eurooppa ja sen lihavalkuaista korvaavien tuotteiden markkinat ovat kiikarissa. Ulkomaiset sijoittajat ovat myös kiinnostuneita hankkeesta.

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa, samoin kauran. Yksin Brittein saarilla kauratuotteiden myynti oli miljardi euroa edellisvuonna ja kysyntä kasvaa nopeasti, Kuusniemi mainitsee.

Pasi Leino
Pekka Kuusniemi siirtyi Raisio-konserniin runsaat kaksi vuotta sitten. "Yhtiö alkaa näyttää siltä kuin pitääkin."
Lue lisää