OP:n pääjohtaja Ritakallio: Suomi syväsukeltaa, mutta pitää nähdä kriisin yli - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

OP:n pääjohtaja Ritakallio: Suomi syväsukeltaa, mutta pitää nähdä kriisin yli

Pankki arvioi Suomen kansantuotteen heikentyvän yli 4 prosenttia tänä vuonna, kun viikko sitten ennustettiin vielä nollaa.
Lari Lievonen
Osuuspankit kehottavat katsomaan kriisin yli, jolloin kasvu on taas vahvaa.

Suomen talouden näkymät ovat heikentyneet viikossa niin, että OP-ryhmä ennustaa tälle vuodelle yli neljän prosentin heikennystä kansantuotteeseen, OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio toteaa.

Hän korostaa ennustamisen olevan poikkeuksellisen epävarmaa juuri nyt. Vielä viikko sitten OP arvioi suhdannekatsauksessaan, ettei Suomen talous heikenny tänä vuonna.

Ritakallio kehottaa kansaa katsomaan kriisin yli. "Historia on opettanut, että shokit voitetaan ja niiden jälkeen kasvu on entistä nopeampaa."

Hän arvioi, että talous kehittyy V-käyrän mukaisesti eli tulee syvä 3–6 kuukauden notkahdus ja sen jälkeen nousu on vahvaa. "Tosin aiempaan tasoon pääseminen kestää pari vuotta", hän arvioi.

OP on tiedottanut, että pankki antaa ilman kuluja lykkäystä lainanlyhennyksiin. Asuntoluotoissa lyhennys on vuoden ja yritysten ja maatilojen kanssa neuvotellaan tapauskohtaisesti. Lyhennysvapailla pankki pyrkii parantamaan yritysten asemaa kriisin keskellä.

"Suomessa täytyy ensin pitää huolta ihmisten terveydestä, mutta heti sen jälkeen on pohdittava talousvaikutusten lieventämistä, jotta selvittäisiin kriisistä mahdollisimman vähillä konkursseilla ja työpaikkojen menetyksillä."

"Pankit tulevat kriisiin hyvässä kunnossa, mikä helpottaa talouteen varautumista. OP:n vakavaraisuus on 19,5 prosenttia eli Euroopan pankkien parhaita", Ritakallio kertoo.

Julkisella taloudella on melko paljon velkaa, mutta Ritakallio ei epäröisi ottaa sitä lisää kriisin uhatessa. "Jos koskaan velkaa kannattaa ottaa, niin tilanne on nyt."

"Kun kriisi on ohi, lähdetään taas vahvaan kasvuun, ja nyt pitää huolehtia siitä, että siihen päästään mahdollisimman hyvästä tilanteesta."

Euroopan maista Ritakallio on eniten huolissaan Italian tilanteesta, jossa valtionlainojen korot ovat nousussa, kun muualla ne laskevat. Siellä pankeilla on paljon valtion lainoja ja koron noustessa lainojen arvo laskee ja pankkien tilanne heikkenee.

Carolina Husu
Timo Ritakallio kertoo OP:n olevan vahvassa kunnossa.
Lue lisää

Korona niisti OP-ryhmän tuloksesta reilun sata miljoonaa euroa

Hyvä olympiapomo saa paikan

Verkkosivusto kerää vaikuttajilta tietoa Suomen talouden pelastamiseksi – OP:n Ritakallio puhuu elinaikansa pahimmasta kriisistä

Osuuspankin pääekonomisti Reijo Heiskanen lohduttaa maaseudun asuntojen ostajia: "Pankin näkökulmasta maaseutu ei ole riski"