Talous

Euroopan keskuspankki aloittaa 750 miljardin euron hätärahoituksen, ohjelma kestää ainakin vuoden loppuun

EKP pyrkii varmistamaan yritysten lainahanojen pysymisen avoimena.
EKP ilmoitti edellisen kerran viikko sitten koronaviruskriisin aiheuttamista poikkeustoimista. LEHTIKUVA / AFP

Euroopan keskuspankki (EKP) aloittaa 750 miljardin euron hätärahoituksen, kertoo pankin rahapolitiikasta päättävä neuvosto.

Pankki alkaa ostaa markkinoilta sekä yksityisen että julkisen sektorin lainoja. Ohjelma kestää siihen saakka, kunnes koronaviruspandemia on ohi, mutta vähintään vuoden loppuun asti.

Neuvosto ilmoitti toimista keskiviikkona järjestetyn ylimääräisen puhelinkokouksen jälkeen.

Koronaviruksen leviäminen on aiheuttanut valtavan ulkoisen shokin talouteen. EKP:n pyrkimyksenä on vaimentaa vakavia riskejä, joita euroalueeseen kohdistuu koronaviruspandemian vuoksi.

"Rahapolitiikasta päättävä neuvosto on sitoutunut tukemaan kaikkia euroalueen kansalaisia tämän erittäin haastavan ajanjakson läpi", EKP kirjoittaa tiedotteessaan.

Pankki kertoo pitävänsä huolta siitä, että kaikki taloussektorit voivat hyötyä tukitoimista. Tämä pätee tasapuolisesti perheisiin, yrityksiin, pankkeihin ja hallituksiin, tiedotteessa sanotaan.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde kirjoitti Twitterissä, että poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia.

"Sitoutumisellamme euroon ei ole rajoja. Olemme päättäneet käyttää kaikkien keinojemme koko potentiaalin, valtuuksiemme rajoissa", Lagarde kirjoitti.

Keskuspankki kertoo varautuvansa arvopapereiden osto-ohjelmien laajentamiseen ja niiden rakenteen muuttamiseen niin paljon kuin ja niin pitkäksi ajaksi kuin on tarpeen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron antoi Twitterissä täyden tukensa EKP:n toimille, joita hän luonnehti poikkeuksellisiksi. Macron myös peräänkuulutti euroalueelta entistä enemmän taloudellista solidaarisuutta ja totesi, että nyt on euroalueen hallitusten vuoro ryhtyä toimiin valtiontalouden puolella.

EKP ilmoitti edellisen kerran viikko sitten koronaviruskriisin aiheuttamista poikkeustoimista. Pankki kertoi, että arvopapereita ostetaan 120 miljardilla eurolla lisää, kun syksyllä ilmoitettu määrä oli 20 miljardia kuussa. EKP pyrkii varmistamaan myös yritysten lainahanojen pysymisen avoimena.

Epidemia on tuonut epävarmuutta varsinkin pienille ja keskisuurille yrityksille. Keskuspankki paransi sen takia kohdennettujen ja pidempiaikaisten jälleenrahoitusoperaatioidensa ehtoja pankeille. Samalla pankkien vakavaraisuussäädöksiä löysättiin.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn vaati keskiviikkona Helsingin Sanomien haastattelussa EKP:tä ottamaan käyttöön kaikki sen toimivallan sallimat keinot, jotta koronaviruspandemian taloudellisia vaurioita voidaan vähentää.

Rehnin mukaan EKP:n ja euromaiden keskuspankkien on toimittava tässä tilanteessa päättäväisesti.

Muista keskuspankeista Yhdysvaltain keskuspankki Fed alensi alkuviikosta ohjauskorkoaan rajusti kokonaisella prosenttiyksiköllä 0–0,25 prosenttiin. Fedin ohjauskorko on edellisen kerran ollut käytännössä nollassa vuoden 2008 finanssikriisin iskettyä.

Torstaina Australian keskuspankki kertoi alentavansa ohjauskorkoaan ennätyksellisen alas 0,25 prosenttiin. Korkoa laskettiin 0,25 prosenttiyksikköä.

Lähteenä AFP ja Financial Times.

Lue lisää