Talous

Turkulainen HyTest tutkii vasta-aineita koronan testaukseen: "Se on nyt tuotekehityksen tärkein analysointikohde"

Lupaprosessit vasta-ainereagenssien markkinoille saattamiseksi ovat huomattavasti lääkekehitystä kevyemmät ja nopeammat.
HyTest
Turkulaisyhtiö HyTest Oy ryhtyy nopeasti tutkimaan testiaineita koronan testaukseen, jos yhtiö tekee päätöksen uudesta tuotekehityssuunnasta.

Lääkeyhtiöt etsivät nyt kuumeisesti koronavirukseen tepsiviä lääkkeitä eri puolilla maailmaa.

Ennen viranomaisten hyväksymiä lääkkeitä laboratorioiden tuotekehityksessä todennäköisesti syntyy testiaine koronan testaamiseen. Reagenssi, jolla korona voidaan testata esimerkiksi potilaan syljestä.

Turkulainen sydänmerkkiaineiden ja influenssareagenssien valmistaja HyTest Oy tutkii kiireellisenä tuotekehityksenä testiaineita koronaviruksen testaamiseen.

"Analysoimme tilannetta mahdollisen tuotekehitysprojektin osalta kiireellisenä, Tutkimuskehityksessämme se on nyt top-analysointikohde", vahvistaa HyTestin myynti- ja markkinointijohtaja Jukka Lehikoinen.

HyTest valmistaa monoklonaalisia vasta-aineita sekä antigeenejä diagnostiikkateollisuuden raaka-aineiksi. Tuotteet menevät pääasiassa erilaisten laboratoriotestien avainkomponenteiksi. Yritys on saavuttanut kansainvälisen markkinajohtajan aseman muun muassa sydänmerkkiaineiden ja influenssareagenssien valmistajana. HyTest myy tuotteitaan globaalisti yli 60 eri maahan. Kiina nousi yhtiön suurimmaksi vientimaaksi tilivuonna 2018.

HyTestin tuotekehitys työskentelee Moskovassa. Konsernissa työskentelee toista sataa henkilöä. Johto, myynti ja markkinointi toimivat Turussa.

Lupaprosessit ovat huomattavasti kevyemmät ja aikatauluiltaan lyhyemmät tuotteiden ollessa vasta-aineita, reagensseja, verrattuna vaikkapa lääkkeisiin.

Rokotteen valmistuminen voi kestää vuosia. Lääkeyhtiöissä testataan parhaillaan olemassa oleviakin lääkkeitä pandemiana leviävään virustautiin.

Varmaa tai helppoa ei testiaineidenkaan kehitystyö ole, vaikka HyTestillä on vuosien kokemus muiden influenssareagenssien valmistajana.

"Siinä on omat haasteensa, kun toimitaan virusten ja niiden vasta-aineiden kehittämisestä. Siinä turvallisuushaasteet ja riskit ovat eri luokkaa kuin vaikka puhuttaessa sydänsairauksien havaitsemisesta – siinä olemme vahvimmillamme", Lehikoinen vertaa.

HyTest on käyttänyt lääkekehitysalan yhteistyökumppaneita Suomessa ja ulkomailla, kun se on kehittänyt patogeenisia raaka-ainevalmisteitaan. Myös nyt käsillä olevassa analyysivaiheessa yhtiö käyttää apuna tuttuja kumppaneita.

"Liikesalaisuus", Lehikoinen vaikenee kumppaneista.

HyTestin pääasiakkaita ovat diagnostiikkateollisuus ja kansainväliset tutkimusryhmät. IVD-diagnostiikassa (in vitro -diagnostiikka) esimerkiksi potilaan sylkinäytteestä testataan viruksia tai sydänsairaus.

Noin 30 miljoonan euron liikevaihtoa tekevä yhtiö on ollut huippukannattava perustamisvuodestaan 1994 saakka. Liikevoittotaso on ollut korkea, 45–50 prosenttia liikevaihdosta vuosittain. Lehikoisen mukaan liikevaihto kasvoi myös viime vuonna. Yhtiön viime vuoden tilinpäätöstä ei vielä ole vahvistettu.

HyTestin tuotteista 94–96 prosenttia on vuodesta riippuen mennyt vientiin. Yhtiöllä on kymenkunta henkilöä työllistävä tytäryhtiö Kiinassa ja myyntitoimisto Pohjois-Amerikassa.

Yhtiön osake-enemmistö myytiin syksyllä 2018 norjalaiselle pääomasijoitusyhtiölle, Summa Equitylle.

HyTestin perustajiin kuuluva Maria Severina jatkaa yhtiön toimitusjohtajana.

Lue lisää