Talous

Lukuisat yritykset koettavat saada helpotusta vuokrakuluihinsa – harvemmat saavat

Ravintola-alan yrittäjän mukaan pienet vuokranantajat ovat olleet huomattavasti joustavampia kuin isot kiinteistönomistajat.
Juho Leskinen
Kauppakeskukset hiljenevät koronaepidemian takia.

Asiakaskadon koettelemat pienet ja isommatkin yritykset koettavat saada helpotusta vuokrakuluihinsa. Ravintola-alan yrittäjän mukaan pienet vuokranantajat ovat olleet huomattavasti joustavampia kuin isot kiinteistönomistajat.

Monenlaisia liikekiinteistöjä omistava eläkeyhtiö Varma kertoi viime viikon lopulla osalle vuokralaisistaan, että ne voivat saada vuokranmaksuun lykkäystä. Toisin sanoen lähiaikoina maksamatta jäävät vuokrat perittäisiin myöhemmin.

"Niillä liiketilavuokralaisilla, joiden liiketoimintaan tämä tilanne erityisesti vaikuttaa, on mahdollista saada vuokranmaksuun lykkäystä kahden kuukauden ajan", sanoo Varman kiinteistösijoitusjohtaja Ilkka Tomperi.

Tällaisia ovat Tomperin mukaan esimerkiksi ravintolat, monet kaupat sekä pienet palvelualojen yritykset. Sitä, miten monesta yrityksestä on kyse, hän ei tarkenna.

Sen sijaan vuokrien tilapäinen alentaminen tai kokonaan perimättä jättäminen ei Tomperin mukaan tule kysymykseen.

"Vuokrien anteeksiantaminen ei ole meille mahdollista. Meidän liiketoimintaa on kiinteistön omistaminen, ja yhtä lailla meillä on kuluvirtaa", sanoo Tomperi.

Kiinteistöyhtiö Citycon pyörittää kymmenkuntaa kauppakeskusta pääkaupunkiseudulla ja muualla Etelä-Suomessa. Yhtiön yleislinja on, että ainakaan kaikille tarkoitettuja vuokranalennuksia ei ole luvassa koronakriisistä huolimatta.

Vuokraehdoista voidaan kuitenkin neuvotella tapauskohtaisesti, kertoo Cityconin liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Sanna Yliniemi. Mahdollisia ratkaisuja ovat niin vuokranmaksun lykkääminen kuin vuokranalennuskin.

"Tähän mennessä yrittäjiltä on tullut kymmeniä yhteydenottoja. Niiden käsittely on aloitettu viime viikon lopulla", kertoo Yliniemi.

"Ratkaisu riippuu vuokralaisen tilanteesta. Etenkin pienyrittäjien tilanne on hankala. Jonkun kohdalla voidaan puhua jopa vuokravapaasta kuukaudesta, eletään kuukausi kerrallaan", hän jatkaa.

Cityconin kauppakeskuksissa on tilapäisesti luovuttu yhtenäisistä aukioloajoista, ja osa liikkeistä on sulkenut ovensa kokonaan. Monissa muissakin kauppakeskuksissa aukiolon yhtenäisyyttä on ainakin lievennetty.

Useita ravintoloita pitävän NoHo Partnersin toimitusjohtajan Aku Vikströmin mukaan pienehköt vuokranantajat ovat tähän mennessä olleet huomattavasti valmiimpia vuokranalennuksiin kuin isot kiinteistönomistajat. Hän kertoo juuri äskettäin saaneensa jälleen yhden vastauksen, jonka mukaan liiketoimintaympäristö ei ole muuttunut niin, että vuokranalennukselle olisi perusteita.

"Ravintolassa kuin ravintolassa liikevaihto on pudonnut noin 90 prosenttia. Pienyrittäjät tulevat tekemään konkursseja. On myös vuokranantajan etu, että vuokralaiset pysyvät. Isoilta kauppakeskuksilta ei ole löytynyt mitään vastuuntuntoa", arvostelee Vikström.

"Pitäisin kohtuullisena, että kriisitietoisuus olisi samaa tasoa kuin Suomen kansalla", hän jatkaa.

Hyvää mallia näyttää Vikströmin mukaan esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK, joka on myöntänyt tilapäisen vuokravapauden helsinkiläisen toimitalonsa yläkerrassa sijaitsevalle Palace-ravintolalle.

EK:n lainsäädäntöasioista ja hallinnosta vastaava johtaja Tommi Toivola vahvistaa, että vuokranmaksuvelvollisuus on keskeytetty.

"Tarkoista päivämääristä ei vielä voi puhua, koska emme tiedä miten kauan kriisi kestää. Ajattelemme tämän sillä tavalla, että kannamme kortemme kekoon", sanoo Toivola.

Jyväskylässä toimivaa kauppakeskus Seppää johtava Mikko Seppälä kertoo, että heillä mahdollisia muutoksia vuokranmaksuun harkitaan tapauskohtaisesti. Kysymykseen tulee lähinnä maksuaikajousto eli se, että lähikuukausien vuokria maksettaisiin vasta myöhemmin.

"Kriisi on nyt vasta alussa. Emme tiedä, mikä tilanne on kesäkuussa", sanoo Seppälä.

Yhteydenottoja vuokralaisilta on Seppälän mukaan tullut paljon.

"Ei voi sanoa, että jokin tietty toimiala erottuisi", hän sanoo.

Useita kauppakeskuksia omistavan kiinteistösijoitusyhtiö Spondan edustajia ei tavoitettu STT:n puhelinhaastatteluun, mutta Spondan markkinointi- ja brändipäällikkö Anita Riikonen vastasi sähköpostilla.

"Haemme nyt vaikeaan tilanteeseen erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, joista voisimme lähipäivinä kertoa asiakkaillemme", kertoi Riikonen.

Osa STT:n tavoittelemista kauppakeskusyritysten edustajista ilmoitti, että ei kommentoi vuokriin liittyviä asioita.

S-ryhmän myymälöistä, hotelleista ja ravintoloista monet toimivat vuokratiloissa, mutta alueellisilla osuuskaupoilla ja SOK:lla on myös vuokralaisia.

"En tiedä, paljonko meiltä on pyydetty vuokranalennuksia, tämä tiedetään vain paikallistasolla", sanoo SOK:n liiketoimintajohtaja Jari Annala.

Annalan mukaan SOK:n hotellien osalta neuvottelut vuokranantajien kanssa on käynnistetty, mutta tähän mennessä tulokset ovat olleet niukkoja. Yksi poikkeus hänellä on tiedossaan: Pietarissa toimiva S-ryhmän hotelli sai varsin nopeasti alennusta vuokraansa.

"Olisi paikallaan, että arvoketjun kaikki osapuolet osallistuvat siten, että yritykset voivat selvitä hengissä", sanoo Annala.

Lue lisää