Merimiehet ärähtävät Huoltovarmuuskeskuksen tuesta matkustaja-autolautoille: "Käsittämätön päätös" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Merimiehet ärähtävät Huoltovarmuuskeskuksen tuesta matkustaja-autolautoille: "Käsittämätön päätös"

Merimiesliittoja hiertää se, että samaan aikaa suomalaisia matkustajalaivoja on pysäytetty satamiin Helsingissä ja Maarianhaminassa.
Juho Leskinen
Tallinkin M/S Megastar liikennöi Viron lipun alla.

Merimiehet eivät sulata Huoltovarmuuskeskuksen matkustaja-autolauttojen tukemista koskevaa päätöstä. Suomen Merimies-Unioni, Suomen Konepäällystöliitto ja Suomen Laivanpäällystöliitto kritisoivat sitä, että Huoltovarmuuskeskus antaa taloudellista tukea Ruotsin ja Viron lipun alla oleville aluksille.

Tallinkin M/S Galaxy liikennöi Ruotsin lipun alla ja saaman varustamon M/S Megastar puolestaan Viron lipun alla.

Merimiesliittoja hiertää se, että samaan aikaan suomalaisia matkustajalaivoja on pysäytetty satamiin Helsingissä ja Maarianhaminassa. Laivoilla työskentelevät lähes 2 500 suomalaista merimiestä on lomautettu.

"Tämä on käsittämätön päätös Huoltovarmuuskeskukselta ja Suomen valtiolta", liittojen yhteisessä tiedotteessa todetaan.

Liittojen mielestä on väärin, että Suomen valtio tukee Ruotsin ja Viron lipun alla olevia matkustaja-aluksia, kun niiden tilalle voidaan ottaa liikennöimään välittömästi suomalaiset matkustaja-rahtialukset.

"Suomalaiset veronmaksajat laitetaan maksamaan tukea nyt Ruotsin ja Viron lipun alla oleville aluksille, kun nämä valtiot voivat tukea itse omaa merenkulkuaan, mikäli haluavat rahdin kulkevan korona-epidemiasta huolimatta omiin maihinsa", liitot jyrähtävät.

Merimiesliittojen mielestä Huoltovarmuuskeskuksen pitää perua päätöksensä tarjota taloudellista tukea Ruotsin ja Viron lipun alla oleville aluksille.

Huoltovarmuuskeskus on aiemmin kertonut, että se myöntää tuet varustamoiden hakemusten perusteella, itse asettamiensa ehtojen mukaisesti.

"Huoltovarmuuskeskus voi tarvittaessa myös priorisoida kaikkein kriittisimmät kuljetukset, kuten elintarvike- ja lääke- sekä terveydenhuollon kuljetukset", Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema on aiemmin todennut.

Lue lisää:

Tukea matkustaja-autolautoille: Kumipyörärahdin merikuljetukset varmistetaan Huoltovarmuuskeskuksen toimenpitein

Lue lisää

WHO: Viime viikolla saavutettiin uusi huippu koronatartuntojen määrässä

Suomessa 58 uutta koronatartuntaa – kahdessa viikossa raportoitiin 318 tartuntaa

Virusrajoituksien rikkomisesta voi jatkossa saada Englannissa yli kymppitonnin sakon

Suomessa 64 uutta koronatartuntaa – kahdessa viikossa 306 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana