MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Talous

Hei, hei, Kiina – Japani maksaa 2 miljardin dollarin tuet yrityksille, jotka siirtävät tuotantoaan takaisin Kiinasta Japaniin

Japanin hallitus on valmistellut yli kahden miljardin dollarin arvoisen paketin helpottamaan yrityksiä palauttamaan tuotantoketjuja omavaraisemmiksi.
Pixabay
Tokio. Kiina on Japanin suurin kauppakumppani normaalioloissa. .

Japanin hallitus maksaa japanilaisille yrityksille tukea, mikäli nämä palauttavat tuotantoketjujensa osia takaisin Japaniin. Perustetussa rahoituspaketissa on korvamerkittynä noin kahden miljardin dollarin eli noin 1,8 miljardin euron tuet, joilla koronapandemian aiheuttamia katkoja tuotantoketjuissa pyritään paikkaamaan tuotannon siirroilla takaisin Japaniin.

Japanin huoltovarmuuspaketista ja pääminisetri Shinzo Aben puheesta medialle uutisoi uutistoimisto Bloomberg.

Kiina on Japanin suurin kauppakumppani normaalioloissa. Helmikuussa koronatartuntojen jyllätessä Kiinassa, Japanin tuonti Kiinasta lähes puolittui, kun koronaviruksen vuoksi Kiinassa jouduttiin sulkemaan kokonaisia tehtaita. Japanilaiset valmistajat jäivät ilman keskeisiä komponentteja kokoonpanotehtaissa.

Niini ikään Japanin hallitus tukee 23,5 miljardilla jenillä, noin 200 miljoonalla eurolla japanilaisyhtiöitä, jotka etsivät tuotannon siirtoa Kiinasta muualle kolmansiin maihin.

Japani puolestaan vie Kiinaan puolivalmisteita enemmän kuin yksikään muu teollisuusmaa.

Globaalissa taloudessa yhtiöt ovat siirtäneet tuotantoaan niin Suomesta Kiinaan ja Aasiaan kuin ovat tuoneet sitä takaisinkin päin. Viime vuosikymmeneltä tunnettu pesimerkki paluumuuttajasta on ollut kotimaisen pyörävalmistaja Helkaman Jopo-pyörät.

Myös lannoitevalmistaja Biolan on siirtänyt tuotantoa Kiinasta Suomeen. Vuonna 2014 tapahtuneen siirron syynä oli Biolan kertoi Kauppalehdessä olleen Kiinan kustannustason ja rahtikustannusten tason nousu. Biolan Groupin Kiinassa toimivassa yksikössä on valmistettu teknisiä komponentteja muun muassa Suomeen tuotavaksi.

Parin viime vuosikymmenen aikana Kiina on noussut ehkä jopa Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi, jos otetaan viennin ja tuonnin ohella laajasti huomioon myös investoinnit, kirjoittii Keskuskauppakamari vuosi sitten julkistamassa raportissaan.

Lue lisää

Energiavaikuttaja huolestui sähkön riittävyydestä poikkeustilanteissa: "Yhdelläkään maalla ei ole velvoitetta myydä sähköä tänne"

Timo Rajalan viisi sähköistä vuosikymmentä

Suomi on pakkasilla totaalisen riippuvainen tuontisähköstä

Suomi ottaa Pohjoismaiden ministerineuvoston johtoonsa täksi vuodeksi – ohjelmassa huoltovarmuuden parantaminen, ilmastonmuutos ja Ahvenanmaan juhlavuosi